Panés: “tan bon punt el president Pedro Sánchez va nomenar els responsables de les carteres ministerials, des de la Cecot ens hem dirigit al ministeri d’Indústria per tal d’accelerar les actuacions en favor de la reindustrialització i l’impuls a les empreses industrials que, recordem, Catalunya continua liderant a nivell estatal”.
Terrassa, 15 de novembre de 2024. La patronal multisectorial catalana Cecot ha incorporat Manel Espinosa com a nou assessor en Dret Mercantil i Societari, amb l’objectiu d’enriquir l’equip d’assessorament jurídic de la patronal per proporcionar orientació, aconsellar i informar les empreses associades en qüestions relatives al dret mercantil i societari.
Els Baròmetres Industrials de la Cecot, del 1r i 2n trimestre, apuntaven un alentiment de l’activitat industrial per al segon semestre de 2023. En aquest context la patronal s’ha ofert a treballar amb les administracions, en més d’una ocasió, per aplicar mesures efectives que garanteixin la viabilitat de les pimes del sector.
Terrassa, 21 de novembre de 2023. “Hem estat seguint de prop tot el procés de constitució del nou Govern d’Espanya i, per tant, hem volgut accelerar al màxim els contactes amb els nous responsables dels Ministeris per guanyar temps en l’execució de polítiques i mesures que han quedat alentides després de les eleccions del mes de juliol”, argumenta el president de la Cecot, Xavier Panés per informar que “hem fet arribar un escrit al nou ministre d’Indústria, Jordi Hereu, per demanar-li compromís i celeritat en l’execució de les polítiques de reimpuls a la indústria. És una reivindicació que hem emfatitzat els darrers anys i ara, traslladem al recentment nomenat ministre d’Indústria”.
Tal i com recull el 2n Baròmetre Industrial de la Cecot, el pes de la indústria a Catalunya, però també en altres territoris industrials europeus, ha anat caient davant altres sectors econòmics. En el cas de Catalunya suposava prop més del 40% l’any 1960 i a hores d’ara representa un 20% del PIB català. Malgrat això, Catalunya continua liderant l’índex de producció industrial a tot l’estat espanyol. “ I si Catalunya és el territori que lidera el ranking estatal de les exportacions amb un 27,6% del total estatal (dades de juny) i que contribueix al PIB industrial nacional amb un 22,07%, a mi m’agrada dir que només al Vallès, generem la quarta part del Valor Afegit Brut Industrial de Catalunya (el 25,6%) i aquest és un missatge que també hem compartit amb el ministre Hereu”.
La Cecot sempre ha defensat que el teixit industrial aporta innovació i recerca com a base de la productivitat econòmica, unes balances comercials més equilibrades, llocs de treball de més qualificació i millor remunerats que, en definitiva, contribueixen a un major benestar i cohesió social al país. De fet, les economies industrials són les que han mostrat una major fortalesa per afrontar les crisis. “I la indústria catalana ha demostrat sobradament una capacitat de resiliència enorme davant les dues crisis que encara les està impactant. Però és important posar sobre la taula que aquesta capacitat de resiliència comença a donar símptomes d’esgotament i cal actuar”.
A hores d’ara sobra dir que, tant la Comissió Europea, com els diferents Governs ja han manifestat la importància de tenir un sector industrial fort en els nostres models econòmics i que des de la Cecot “ho celebrem, donat que ja fa anys que ho reivindiquem”, reitera el president de la Cecot, “ara bé, el que cal és passar a l’acció i tothom podria dir les principals mesures per fer-ho, perquè ho hem repetit sistemàticament. Necessitem sòl industrial, simplificació administrativa, una fiscalitat adaptada a pimes, potenciar la transferència de coneixements universitat-empresa o estabilitat política. Ens cal un pla de xoc amb mesures, pressupost i fites concretes”.
Una segona demanda de la Cecot en aquest àmbit és la de posar el focus de les mesures a les pimes industrials que estan operant ja des del nostre territori, “reindustrialitzar no ha de ser només captar un gran volum d’inversió estrangera, que també, sinó que ha de posar-se el focus sobre les empreses que ja tenim i ajudar-les a créixer”, conclou Panés.
La setmana passada i relacionat el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, el departament d’Empresa de la Generalitat, va posar en marxa ajuts per valor de 45 milions d’euros, per a inversió en maquinària que permeti a les empreses guanyar en competitivitat. “Quan demanem pla, definició d’accions i dotació de recursos per dur-les a terme, ens referim a actuacions com aquesta que s’està impulsant des de la conselleria de Roger Torrent. Un Pacte Nacional per a la Indústria sense assignar pressupost per desenvolupar les accions, no és efectiu. I parlar de reindustrialització de l’economia espanyola sense pla, accions i pressupost també seria estèril. Per això és important la complicitat del nou ministre d’Indústria i la celeritat del seu equip a l’hora d’actuar. Com ho serà també per al nou ministre de Transports, de qui depenen infraestructures com la B40, connexions ferroviàries i interconnexions amb altres infraestructures com el Port o l’Aeroport, o el corredor Mediterrani, i que tenen un gran impacte sobre l’activitat industrial de les nostres empreses i la logística”.