L’expert en comerç exterior, Marc Prat, s’incorpora a l’equip d’assessorament de la patronal multisectorial Cecot com a nou assessor en l’àmbit de la Internacionalització. Prat pren el relleu de Martí Lloveras, qui ha liderat l’àrea durant l’últim any, amb l’objectiu de continuar oferint orientació estratègica a les empreses catalanes en la seva expansió internacional.
Marc, benvingut a la Cecot. Ens agradaria començar coneixent una mica més sobre tu. Quina és la teva trajectòria professional i formació en l’àmbit del comerç internacional?
La meva trajectòria professional està vinculada al comerç exterior. Porto més de 30 anys d’experiència en negoci internacional, i desenvolupant projectes i consultoria per organitzacions, empreses i associacions professionals vinculades a la internacionalització. En quan a formació, soc llicenciat en Dret amb Postgrau i Cursos vinculats al comerç internacional.
Et sumes a l’equip d’assessorament de la Cecot prenent el relleu de Martí Lloveras. Quins són els teus principals objectius en aquesta nova etapa dins de la patronal?
En primer lloc agrair a Cecot la confiança per poder-me integrar dins de l’equip d’assessors de l’entitat i valorar l’excel·lent tasca desenvolupada pel Martí Lloveras en el camp de l’assessorament a empreses, així com totes les activitats desenvolupades fins el moment. El meu principal objectiu per tant és de donar continuïtat al Pla d’Acció Internacional de Cecot i teixir vincles amb el col·lectiu empresarial local de cara a avançar en el creixement i desenvolupament de les empreses i emprenedors amb vocació internacional.
Quin valor diferencial creus que pots aportar a les empreses que volen iniciar o consolidar la seva presència en mercats exteriors?
Si hagués de definir la meva activitat com a assessor, i fent una comparació, em considero com un metge de capçalera del comerç exterior. Puc oferir una visió global de diferents àrees del comerç internacional, països, i sectors d’activitat, i afrontar un procés internacional en la fase en la que es trobi l’empresa: per algunes empreses seran les primeres passes en el negoci internacional, i per altres, amb molts anys de volada, serà una orientació a mida en base a les seves necessitats.
Quines són les tendències actuals o reptes principals que has detectat en l’àmbit de la internacionalització per a les pimes catalanes?
Els principals reptes que afronten les Pimes catalanes en el camp de la internacionalització estarien lligats a la menor disponibilitat de recursos econòmics i humans, i per tant cal ser molt curosos amb la planificació, diversificació de mercats i reducció de riscs.
La globalització de mercats no té marxa enrere, i això no vol dir que tingui necessàriament les mateixes connotacions que fa 20 anys. El centre del món es desplaça cap a Àsia i quedarà per veure quin rol vol jugar Europa en el nou context mundial.
En quan a la tecnologia, la irrupció el els últims dos any de la IA és un factor que cal analitzar amb profunditat. De fet és un impacte tant o més gran que el que va tenir Internet en el seu moment o el desenvolupament de la informàtica.
El context global canvia ràpidament: veiem tensions comercials, com les possibles noves polítiques aranzelàries als EEUU. Com poden afectar aquests factors a les pimes catalanes que volen exportar, i com les pot ajudar la Cecot a adaptar-s’hi?
L’activitat internacional comporta per definició oportunitats i riscs. En aquest sentit podem analitzar i mirar de minimitzar els riscs que actualment tenim clarament identificats i que afectaran més o menys una determinada empresa en funció del seu model de negoci i mercats internacionals on operi.
Des de la Cecot la nostra tasca és la d’ajudar les empreses a identificar situacions de riscs existents i facilitar alternatives, que passen necessàriament per la diversificació de mercats i proveïdors internacionals. En paral·lel, es pot minimitzar el risc comercial i polític amb instruments per exemple de cobertura de crèdit.
Des del teu punt de vista, quins mercats presenten actualment més oportunitats per a les empreses del nostre entorn?
Les empreses catalanes orienten la seva activitat internacional cap als mercats de la Unió Europea com a primera destinació i difícilment aquesta destinació canviarà els propers anys. Les oportunitats comercials es poden presentar en qualsevol mercat, i per tant el més important és que l’empresa tingui capacitat per detectar-les i poder-les aprofitar.
En funció de les seva estructura, capacitat i pla de negoci, una empresa hauria de poder destinar recursos i temps a analitzar la viabilitat del seu negoci en un màxim de tres mercats nous cada any.
No s’ha de tenir por a la internacionalització, només respecte, i saber què i com es fa.
Finalment, com t’agradaria que les empreses associades veiessin la figura de l’assessor en internacionalització dins de la Cecot?
L’assessor en internacionalització és una figura a la que l’empresa pot recórrer tant si té una consulta o necessitat específica, com si vol planificar la seva activitat internacional a mig o llarg termini. Una consulta i assessorament a temps, pot estalviar molts recursos i maldecaps, i la presa de decisions errònies.
L’activitat internacional és transversal dins l’empresa i no queda aïllada, ja que està directament relacionada amb totes les altres activitats (producció, logística, finances, recursos humans, màrqueting, tecnologia….). La força de Cecot és que pot oferir aquest assessorament transversal, gràcies a la xarxa d’assessors especialitzats.
Resolem tots els teus dubtes en matèria de comerç exterior
Vols exportar el teu producte o servei i necessites ajuda per triar el millor mercat, cercar agents comercials o conèixer els tràmits necessaris? La Cecot t’ofereix assessorament integral per acompanyar-te en totes les fases de la internacionalització de la teva empresa.