BBVA impulsa el debat sobre les oportunitats de la intel·ligència artificial en el creixement empresarial
14 d'abril de 2025
BBVA impulsa el debat sobre les oportunitats de la intel·ligència artificial en el creixement empresarial

Comparteix:

El passat dijous 10 d’abril vam tenir l’oportunitat col·laborar amb la jornada ‘Descobrir oportunitats a l’era de la IA’, organitzada per BBVA i El Periódico. La trobada va tenir lloc al Museu Tàpies de Barcelona i va reunir professionals de diversos àmbits per reflexionar sobre com la intel·ligència artificial està transformant el nostre dia a dia, tant en l’àmbit personal com en el professional.

BBVA

L’acte va començar amb una ponència inicial a càrrec de Jon Ander Beracoechea, Chief Scientist de BBVA, que va contextualitzar l’evolució de la IA des d’un punt de vista tecnològic i estratègic.

Tot seguit, una taula rodona va reunir veus expertes de diferents àmbits: Laura Rojas-Marcos, doctora en psicologia clínica i de la salut; Joan Roca, xef i copropietari d’El Celler de Can Roca; Oriol Alba, secretari general de Cecot; i Xavier Llinares, director de xarxa de Banca Comercial de BBVA a l’Estat espanyol. La periodista d’El Periódico, Núria Bonet, va moderar la sessió.

Beracoechea va oferir una intervenció molt didàctica que va servir per posar les bases del debat. Va explicar com la intel·ligència artificial ha passat d’un ús restringit i experimental a esdevenir una eina pràcticament transversal. Va destacar que la seva capacitat d’aprenentatge i millora contínua obre oportunitats en tots els sectors, però també obliga a estar atents a les seves limitacions i a usar-la amb responsabilitat. Segons Beracoechea, la IA no només processa grans volums de dades, sinó que ja comença a demostrar capacitats de raonament i presa de decisions en entorns concrets. Va posar com a exemple l’assistent virtual Blue de BBVA, ja operatiu, i va avançar que 10.000 empleats de l’entitat rebran llicències per utilitzar ChatGPT en les seves tasques quotidianes, amb l’objectiu de guanyar eficiència i qualitat en l’atenció al client.

Innovar amb valentia, explorar amb curiositat, provar sense por d’equivocar-se, van ser algunes de les claus compartides pels experts per aprofitar tot el potencial de la intel·ligència artificial, afrontar escenaris de canvi i avançar sense perdre l’essència. Xavier Llinares, Laura Rojas-Marcos, Oriol Alba i Joan Roca van coincidir en una visió comuna: les oportunitats de creixement d’aquestes tecnologies, la importància que les pimes formin part d’aquesta revolució tecnològica i el paper fonamental d’acompanyar l’equip perquè puguin innovar.

La psicòloga Laura Rojas-Marcos va centrar la seva intervenció en com les persones afrontem el canvi tecnològic. Va destacar que sovint confonem la por a una amenaça real amb la incomoditat davant allò desconegut. “Tot canvi produeix vertigen, és un repte, però sovint trobem que es confon la por d’una amenaça real a la por a una cosa desconeguda simplement perquè resulta incòmode”, va reflexionar la doctora en psicologia. “Això passa amb la IA”. Davant d’aquest escenari, va reivindicar la necessitat de desenvolupar una actitud oberta, proactiva i resilient, recordant que l’ésser humà està genèticament preparat per aprendre i adaptar-se. També va remarcar la importància d’acompanyar emocionalment els equips, especialment en les empreses, per reduir resistències i fomentar una cultura innovadora.

Aquesta mateixa voluntat de millorar la trobem en les empreses, tant en grans multinacionals com en les pimes. El secretari general de Cecot, Oriol Alba, va fer una crida a garantir que les petites i mitjanes empreses també puguin formar part activa d’aquesta transformació tecnològica. Va remarcar que “la revolució tecnològica ha de comptar amb la participació de les pimes”, i va destacar la feina que es fa des de la patronal per ajudar-les a incorporar la IA i altres tecnologies digitals. “En tota l’agenda complicada que manegen les empreses, ha arribat la intel·ligència artificial. Però moltes d’elles ho veuen com a exemple de millora i un enorme potencial”. Les limitacions econòmiques poden fer que les empreses més petites es quedin enrere i, en aquest sentit, Alba va posar èmfasi en la necessitat de crear entorns de confiança i d’invertir en formació i acompanyament.

BBVA impulsa el debat sobre les oportunitats de la intel·ligència artificial en el creixement empresarial

Joan Roca va aportar una visió original i pràctica sobre la incorporació de la tecnologia en entorns creatius com la gastronomia. Va explicar com al Celler de Can Roca han sabut integrar eines digitals i d’intel·ligència artificial per optimitzar la gestió del restaurant i explorar noves combinacions de sabors. Tot i això, va subratllar que la IA és una eina de suport, no un substitut: no substitueix els cuiners, ens ajuda, però no cuinen“. També va destacar que, la clau, és mantenir-se fidels a l’essència i a la qualitat, tot obrint la porta a la innovació.

Per la seva banda, Xavier Llinares, director de xarxa de Banca Comercial de BBVA a Espanya, va defensar la necessitat d’invertir en tecnologia, combinant innovació i humanitat, “només a Espanya invertim anualment més de 1.000 milions d’euros en tecnologia… però apostar per la digitalització i l’accessibilitat no significa renunciar a un tracte proper i personalitzat. Tanmateix, va afegir que“el veritable desafiament no està a triar entre tecnologia o proximitat, sinó en combinar-los”.
Llinares va explicar que BBVA destina més de 1.000 milions d’euros anuals a innovació tecnològica a Espanya, però sense renunciar al tracte proper. A Catalunya, per exemple, el banc compta amb 400 oficines i gairebé 4.000 treballadors, factor que els permet mantenir un vincle estret amb els clients.

La sessió es va tancar amb una demostració pràctica de Chef GPT, una eina d’intel·ligència artificial que va improvisar una recepta a partir d’uns ingredients triats a l’atzar pel públic. El resultat va provocar alguns somriures i va servir per mostrar tant les possibilitats com els límits de la tecnologia. També es va fer una metàfora empresarial amb els ingredients essencials per a l’èxit d’una pime: actitud emprenedora, acompanyament, projecte, finançament i visió estratègica.

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Podeu revisar la nostra Política de Privadesa i Cookies