El mes de març a la Cecot hem tingut l’oportunitat de trobar-nos amb el conseller delegat de CriteriaCaixa, Ángel Simón, qui ens ha presentat l’estratègia i els objectius de l’entitat per als propers anys.
Durant la trobada, Ángel Simón va exposar el Pla Estratègic 2030 de CriteriaCaixa, que té com a objectiu assolir un GAV de 40.000 M€ i augmentar els dividends a la Fundació fins als 700 M€, i que es centra en dinamitzar el teixit empresarial i industrial, aportant valor a llarg termini i promovent un model d’empresa i d’inversió responsable i sostenible. Durant la trobada el conseller delegat també ens ha compartit un projecte força ambiciós per impulsar el creixement de les nostres empreses anomenat Pla 100 empreses.



CriteriaCaixa és el primer hòlding inversor a Espanya i un dels principals d’Europa, amb la missió d’impulsar un model empresarial i d’inversió que generi un impacte positiu tant en les persones com en les empreses. Amb un pressupost de 655 milions d’euros per al 2025, CriteriaCaixa aporta els recursos econòmics necessaris a la Fundació ”la Caixa”.
El Pla Estratègic 2030 de CriteriaCaixa busca dinamitzar el teixit empresarial i industrial, aportant un valor a llarg termini mitjançant un model d’empresa i d’inversió responsable i sostenible. CriteriaCaixa ha tancat el 2024 amb un valor brut d’actius de 30.400 milions d’euros, i a 28 de febrer de 2025, el valor brut d’actius ha augmentat a 34.665 milions d’euros. L’entitat està reforçant la seva presència en empreses estratègiques com ACS, Puig o Cellnex, impulsant la diversificació i creant una cartera de capital privat focalitzada en pimes.
CriteriaCaixa compta amb una estructura financera sòlida, destacada per la diversificació de fonts de finançament i el creixement sostenible. Recentment, ha emès un bo sènior per valor de 500 milions d’euros, amb venciment a 6 anys i un cupó del 3,25%, reflectint la confiança dels inversors. Simón ha remarcat que el model d’inversió de CriteriaCaixa contribueix al creixement econòmic, al progrés social i al desenvolupament sostenible. “L’entitat aspira a ser un dels inversors en capital privat més rellevants d’Espanya, impulsant el creixement a llarg termini, generant ocupació i acompanyant les empreses en la governança”.
Les pimes són la columna vertebral de l’economia espanyola, representant el 99% del teixit empresarial i generant més de la meitat dels llocs de treball. CriteriaCaixa busca afavorir el creixement de les pimes, desenvolupant tecnologia i generant ocupació, amb l’objectiu de consolidar-se com a principal actor de capital privat al país. El projecte “Pla 100 empreses” és una de les novetats principals del Pla Estratègic de CriteriaCaixa, segons els seu conseller delegat, “aquest pla busca fer créixer un centenar de companyies amb l’experiència industrial i el múscul financer de CriteriaCaixa, afavorint el desenvolupament tecnològic i la generació d’ocupació”.
“Es tracta d’impel·lir companyies excel·lents que generin rendibilitat recurrent per garantir la finalitat última de CriteriaCaixa, que és generar dividends per a la Fundació “la Caixa”, i que alhora li permetin contribuir a impulsar el desenvolupament industrial que Espanya i Europa necessitaran els propers anys”.
En aquest marc de trobada, el president de la Cecot, Xavier Panés, ha considerat que “CriteriaCaixa juga i jugarà un paper clau en el desenvolupament del teixit industrial i empresarial a Catalunya, liderant un model d’inversió responsable i sostenible, i generant un valor a llarg termini que és un dels factors de desenvolupament econòmic i social necessaris per reforçar el nostre model productiu actual. Necessitem més indústria i necessitem que la que tenim actualment creixi”.
Un dels moments rellevants de la jornada ha estat la conversa moderada per Oriol Alba Sendra, qui ha plantejat diverses preguntes a Ángel Simón sobre l’actual situació socioeconòmica, on s’han explorat les perspectives de creixement de les pimes i la necessitat d’un canvi de mentalitat empresarial per garantir el seu futur. A més, s’han abordat aspectes rellevants com la necessitat de modernitzar la governança empresarial i la importància d’una reforma institucional que elimini la burocràcia i afavoreixi la creació de més grans corporacions a Catalunya.
