El càlcul de la petjada de carboni: un imperatiu per a les empreses
16 de setembre de 2024

Comparteix:

Entrevista amb Elisabeth García, Ambientòloga i Assessora de Petjada de Carboni de la Cecot

En un context on la sostenibilitat s’ha convertit en una prioritat mundial, les empreses es veuen cada cop més obligades a calcular i reduir la seva petjada de carboni. Per entendre millor aquest procés, hem parlat amb Elisabeth García, ambientòloga i assessora de petjada de carboni de la Cecot, que ens ha explicat la importància i els beneficis d’aquest càlcul.

No et perdis l’entrevista completa en vídeo!

El càlcul de la petjada de carboni: un imperatiu per a les empreses

García ha definit la petjada de carboni com un indicador ambiental que ens diu amb unitats de CO2 equivalents quantes emissions de gasos d’efecte hivernacle, de forma directa o indirecta, n’és responsable una activitat, per exemple, en el cas de la Cecot, “tenim consums elèctrics, cotxes dels comercials, tot això genera emissions que són conseqüència de la nostra activitat i ho donem com a tones de CO2 equivalents.”

Segons l’assessora, un dels primers beneficis de calcular la petjada de carboni és el coneixement que proporciona: “és un acte de coneixement que ens permet saber aquells punts on podem millorar. De vegades, prenem decisions sense saber realment quin impacte positiu tindrà amb el canvi climàtic.” L’Elisabeth destaca la importància estratègica d’aquest càlcul per les empreses, i es que, per exemple “hi ha empreses que canvien una caldera pensant que això els portarà una gran reducció d’emissions i resulta que no era la seva principal font emissiva, perquè no tenien el coneixement previ. A partir d’aquest càlcul, et permet prendre decisions estratègiques que realment són eficaces en la lluita contra el canvi climàtic.”

Un altre benefici rellevant és la competitivitat, en el mercat actual moltes empreses ja estan treballant el seu càlcul i, com a  conseqüència,  tenen un valor afegit al seu producte a la cadena de valor en general, explica l’ambientòloga. Això inclou també una alineació amb les preocupacions globals sobre el canvi climàtic, “cobrir necessitats del teu client, ja sigui intermediari o final, i forma part del valor afegit d’una empresa.” L’experta assenyala que la petjada de carboni està alineada amb estratègies de sostenibilitat mundial com el ODS i el pacte mundial o els SBTI, i que cada cop més els organismes públics la demanen en les licitacions, de fet, es tracta de criteris molt valorables per ara licitacions públiques o per accedir a ajuts, a subvencions i nous clients.

En l’àmbit pràctic, García explica que des del 2017 la Cecot calcula la seva pròpia petjada de carboni, el que els ha permès reduir significativament les seves emissions. “El 2017 teníem per sobre de 100 tones de CO2 equivalent, ara estem al voltant de 3 tones de CO2 equivalent i hem reduït un 97%.” En aquest sentit, subratlla que aquesta experiència ha permès a la Cecot establir una àrea dedicada al càlcul de la petjada de carboni i als plans de descarbonització, oferint suport a altres empreses. “A tota empresa que vulgui donar una passa en aquest sentit, ja sigui amb un cupó d’Acció o sigui de forma voluntària, li fem un càlcul de petjada de carboni i li donem eines perquè pugui continuar amb aquesta tasca d’anar calculant, reduint i compensant les seves emissions”.

L’entrevista amb Elisabeth García demostra que el càlcul de la petjada de carboni no només és una responsabilitat ambiental, sinó també una estratègia competitiva clau per a les empreses. 

Prepara’t per calcular la petjada de CO2 de la teva empresa

Atenent a normatives europees i estatals a partir del 01/01/2025 les grans empreses estaran obligades a calcular la seva petjada de CO2 a efectes 2024. Calcular la petjada de CO2 és una obligació legal per algunes empreses i un valor diferencial i de competivitat empresarial per a totes les altres. Des de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot t’ajudem a complir la normativa i a respondre als requeriments dels teus clients en aquest àmbit, per això posem a la teva disposició la formació necessària per aconseguir-ho. En aquests cursos t’informarem de tot el que ha de tenir en compte la figura del gestor/a d’inventaris de CO2 per tal de desenvolupar un pla d’acció climàtica, amb l’objectiu de reduir al màxim les emissions de la teva empresa per fer-la més sostenible.

Visita l’Oficina per a la Transició Energètica!

El càlcul de la petjada de carboni: un imperatiu per a les empreses – YouTube

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.