Les millors pràctiques Noruegues per ajudar les pimes a la seva transició digital, objecte de la nova visita d’estudi del projecte europeu PROACTsme
2 de juliol de 2024

Comparteix:

Ålesund, Noruega, juny de 2024. La Cecot ha participat en la visita d’estudi a Ålesund, en el marc del projecte Interreg Europe PROACTsme. Els membres del projecte es van trobar els dies 18 i 19 de juny amb l’objectiu de consolidar l’intercanvi de bones pràctiques del projecte PROACTsme, així com conèixer les millors pràctiques Noruegues per ajudar a les empreses en la seva transició digital. 

El dia 18 de juny els Partners es van trobar al Norsk Maritimt Kompetansesenter, un dels centres més innovadors i d’alta tecnologia de Noruega, posat en marxa en col·laboració amb el sector públic, l’acadèmic i el sector privat. La primera part de la jornada va servir per a que tots els socis del projecte poguessin presentar a la resta del consorci les millores que es volen introduir a les polítiques públiques arran de la participació al projecte Interreg PROACTsme. El focus de les presentacions també va girar al voltant de la necessitat d’involucrar als grups d’interès i altres grups objectiu per assegurar que la millora tingui un impacte més significatiu.

Al llarg d’aquesta sessió, Laura Sallent Cucurella, directora del departament d’Emprenedoria i Creixement empresarial de Cecot i membre del consorci del projecte, va explicar, com a través del projecte HelpEmpresa la Cecot promou l’acompliment i la posada en pràctica de la directiva de la Comissió Europea 2019/1023 sobre la prevenció de la insolvència, no només fomentant la seva aplicació a la normativa nacional, que regula els concursos i preconcursos de creditors així com la segona oportunitat, sinó i especialment en l’aplicació de mecanismes d’alerta primerenca contra la insolvència empresarial, fent ús de dades i eines específiques, per detectar d’avançat possibles situacions complicades que poden succeir a l’empresa, i posar mesures abans de que la insolvència sigui manifesta. La col·laboració de Cecot amb la xarxa Early Warning Europe és fonamental per l’aplicació d’aquestes mesures preventives, i ha resultat de màxim interès pels socis del consorci, que veuen en aquest servei una manera de poder utilitzar la dada empresarial per la predicció de la insolvència a futur, de manera que es pugui actuar de manera proactiva. Alguns dels partners van mostrar interès en participar a futur en la xarxa europea per fomentar mecanismes de resiliència i suport a l’empresa en dificultats.

Després d’aquesta primera sessió d’intercanvi entre els partners, es va realitzar una visita d’estudi a Augment City, un simulador de realitat virtual i de bessons digitals que permet a les pimes fer-ne ús per testar i projectar projectes de manera digital, per fer proves, assajos i reducció de costos abans de dur a terme el projecte en el món real. També es va conèixer la iniciativa Digicat, un servei d’impuls a les pimes que les ajuda en la seva transició digital.

La segona visita d’estudi va ser a la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia, i el seu departament de Ciències Naturals. Allà s’està desenvolupant un estudi de recerca en diferents àrees sobre transformació digital sostenible, fent ús de la intel·ligència artificial, implementant-la en col·laboració amb les pimes.

Al llarg d’aquestes dues visites d’estudi, els partners van tenir l’oportunitat de conèixer com, a través de la dada i l’ús de la tecnologia, es pot ajudar a la pime en la seva transformació digital. Noruega és pionera a l’hora de posar a disposició aquesta tecnologia sorgida en col·laboracions publicoprivades a disposició de la petita i mitjana empresa, amb la voluntat d’impulsar-la i fer-la més competitiva, tot evitant que la inversió l’hagi de fer el propi empresari o empresària a cadascuna de les pimes.

El 19 de juny la Universitat de Limerick, partner al consorci i responsable del desenvolupament d’una eina per predir la insolvència empresarial en el marc del projecte PROACTsme, va dinamitzar la sessió entre els socis, fent dinàmiques de grup i fomentant l’intercanvi d’experiències entre ells. Una de les dinàmiques va consistir en la reflexió conjunta respecte l’impacte en el desenvolupament d’iniciatives relacionades amb el projecte, com afectaran als grups d’interès i quines poden ser les limitacions.

La visita a Ålesund ha estat molt satisfactòria i ha servit per continuar avançant cap a la coneixença de diferents estats d’implementació de serveis proactius arreu d’Europa. Aquesta de Noruega ha estat la cinquena de les visites d’intercanvi dels integrants del consorci qui ja s’havien reunit a Barcelona al juny de 2023, a Thessaloniki al novembre de 2023 ,a Varsòvia al febrer de 2024 i a Vilnius al maig de 2024. La propera trobada es realitzarà a Irlanda i està prevista per a finals d’any.

Sobre ProactSME

La Cecot participa al projecte ProactSME, co-finançat pels fons Interreg de la Unió Europea. Aquest projecte està dissenyat amb l’objectiu que diferents regions europees treballin conjuntament per copsar quins són els serveis que, de manera proactiva, les institucions públiques poden oferir a les pimes i com fer-los arribar, sense necessitat que les persones empresàries hagin de requerir-los en primera instància.

La pandèmia de la COVID-19 ha demostrat la importància crucial de garantir la resposta dels serveis públics a la crisi per poder acompanyar les repercussions socioeconòmiques. PROACTsme treballa amb aquest objectiu, posant el focus en serveis més intel·ligents i digitalitzats per a les pimes. Es presta especial atenció al desenvolupament i la prestació de serveis públics electrònics personalitzats i proactius per tal de reduir els tràmits burocràtics de l’entorn empresarial. A més, s’anticipa a les necessitats de polítiques i serveis, i això significa construir un sector privat més resilient i competitiu a les diferents regions.

L’adopció de dades i anàlisis en la política i la intervenció empresarial és d’especial importància per tal d’avançar cap a la prestació de serveis personalitzats i proactius per a les empreses, tot i que no és fàcil per al sector públic. La transició a les noves tecnologies, les noves maneres de treballar i una nova cultura basada en les dades es troben entre els principals reptes. En aquest sentit, PROACTsme facilita l’intercanvi d’experiències, coneixements i bones pràctiques en l’ús de l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial (IA) per a serveis personalitzats i proactius i una interacció reduïda empresa-govern, així com la creació d’intel·ligència empresarial i seguiment de la política de PIMES, necessitats de servei en un entorn canviant, creant alhora un entorn més propici per a les empreses.

Facilitar l’intercanvi de coneixements ajudarà a construir capacitat i permetrà que els territoris participants – Catalunya, amb la Generalitat de Catalunya al capdavant del projecte, Macedònia Central (Grècia), Mazovia (Polònia), Møreog Romsdal (Noruega) i Lituània – aprenguin els uns dels altres, aprofitant així les tecnologies, mètodes i solucions que es desenvolupen i apliquen en altres llocs. L’aplicació de pràctiques identificades sobre governança de dades s’inspirarà encara més pel soci assessor, la Universitat de Limerick (Irlanda). En aquest sentit, PROACTsme impulsarà canvis en qüestions polítiques regionals i nacionals que poden ajudar a accelerar el progrés en l’ambiciós camí cap a l’assoliment dels objectius de la dècada digital de la UE.

Participació de la Cecot

Des del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Patronal Cecot es participa activament en aquest projecte, essent l’única entitat privada participant.

La Cecot ha estat convidada a participar pel seu alt grau de coneixement de la situació i les necessitats de les pimes a Catalunya, i perquè des de 2021 treballa desenvolupant el servei HelpEmpresa, un servei basat en la metodologia de la xarxa Early Warning Europe (EWE), de la que n’és membre fundador que es centra en oferir un diagnòstic sobre la situació de qualsevol empresa que s’adreci al servei, a través de l’ús d’eines de detecció primerenca de la insolvència. Aquestes eines ajuden a conèixer en quin estat es troba l’empresa i a predir, d’avançat, si l’empresa està en risc d’insolvència. És d’especial importància aquest diagnòstic perquè, només coneixent la situació d’avançat, es poden prendre mesures per millorar la situació i evitar que desemboqui en el tancament empresarial.

En el marc d’aquest projecte europeu PROACTsme, la patronal Cecot està compartint les seves experiències amb la resta de socis. A més, està aprenent noves maneres de poder utilitzar eines predictives, sempre amb la voluntat de poder ajudar a les persones empresàries, propietàries de negocis i petites i mitjanes empreses, a evitar la fallida, tot consolidant i dinamitzant el teixit empresarial català.

Sobre el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial

Mitjançant el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial, la Cecot ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries a través de les diferents àrees de treball:

  • Creació d’empreses: les persones emprenedores poden rebre assessorament i acompanyament en totes les fases de la creació de la seva empresa. A més, al ser punt PAE, també s’ocupen dels tràmits d’alta.
  • Transmissió empresarial a través del Reempresa.
  • Consolidació i creixement mitjançant l’acompanyament a les persones emprenedores i empresàries en el procés de consolidar la seva empresa i fer-la créixer, a través d’assessorament especialitzat i actuacions formatives. En els casos on l’empresa té problemes de viabilitat, s’ofereix acompanyament en el procés de reestructuració o tancament honest i ordenat mitjançant el HelpEmpresa.
  • Oficina de finançament.

Per a més informació:   

Departament de comunicació de la  Cecot 

premsa@cecot.org | Tel. 93 736 11 15 | Mòbil 630 91 80 26   

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.