Avui hem presentat a la Llotja de Mar l’Acord de la Societat Civil per la Reforma de l’Administració, una iniciativa del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), que ha unit el món econòmic i social català per llançar un missatge unitari i clar: cal modernitzar urgentment les administracions públiques per adaptar-les als reptes del segle XXI.
Més de 300 entitats del món econòmic i social de Catalunya s’han subscrit a l’Acord, incloses cambres de comerç, patronals, col·legis professionals i organitzacions del tercer sector, entre elles, les 13 Cambres de Comerç catalanes, Foment del Treball, el Cercle d’Economia, la Universitat de Barcelona, el RACC, la Fundació Pere Tarrés i altres entitats socials com FEATE o Salut Mental Catalunya.
Les entitats hem mostrat la nostra preocupació per la baixa qualitat de l’administració pública catalana, evidenciada en nombrosos rànquings i informes, i ens hem unit per reclamar a les forces polítiques i als responsables públics un compromís ferm i una visió de país que permeti emprendre una reforma integral de l’administració.
El text alerta que el funcionament del sector públic afecta directament tota la societat, ja que gestiona el 50% del PIB del país. Si aquesta gestió no és eficient, es converteix en un fre tant per a la productivitat com per a la justícia social. Per això, l’acord proposa mesures concretes per assolir una administració moderna, competitiva i capaç d’enfrontar els reptes actuals i futurs.
Reivindicacions concretes de l’acord
L’acord del FERA inclou les següents prioritats:
- Reduir la burocràcia: simplificar tràmits administratius, eliminar processos innecessaris i basar-se en la confiança mútua entre administració i ciutadania.
- Reduir i simplificar la teranyina normativa: posar fre a l’enorme producció de normatives existent, ja que l’excés i la mala qualitat normatius són un fre al progrés i una font d’inseguretat jurídica per a l’activitat econòmica i per a l’exercici de drets.
- Professionalitzar la direcció pública: garantir que els càrrecs directius siguin ocupats per persones amb experiència i capacitat, posant fi a les designacions per afiliació política. Elaborar una nova llei que millori la planificació, selecció i avaluació del personal públic, que atregui talent jove qualificat per afrontar els reptes de modernització.
- Avançar cap a una digitalització eficaç: redissenyar els processos abans de digitalitzar-los per evitar replicar les deficiències analògiques i aprofitar el procés de digitalització com una oportunitat de correcció i de revulsiu antiburocràtic.
- Millorar la transparència i els mecanismes de retiment de comptes: assegurar l’accés a la informació pública i establir mecanismes rigorosos d’avaluació de polítiques públiques.
- Clarificar el marc normatiu: reduir l’excés de normes, millorar la seguretat jurídica dels empleats públics i reduir la paràlisi administrativa causada per l’excés normatiu.
Sota aquestes bases, l’acord recull una sèrie de demandes concretes per a una administració moderna, competitiva, eficaç i participativa i, en aquesta direcció, les entitats del FERA insistim en la necessitat de crear un pla operatiu amb un calendari, un pressupost específic i un òrgan responsable que supervisi l’execució d’aquestes reformes, així com un grup consultiu extern d’avaluació i seguiment per poder materialitzar amb èxit la reforma del sector públic.
10 anys treballant per la millora de l’administració pública
El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), impulsat per una desena d’organitzacions del món econòmic i la societat civil, és un espai de trobada d’entitats de Catalunya que defensen la necessitat d’abordar, de forma constructiva i exigent, la llargament reclamada reforma de l’administració pública per part de diferents sectors econòmics i socials. Des de la seva constitució l’any 2013, el FERA ha liderat diferents accions per traslladar als poders públics les seves reivindicacions. Entre les més recents, destaca la reunió el novembre del 2023, amb la llavors presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, i diputats de diferents grups parlamentaris. A més, en el marc de les eleccions catalanes del 12M, el FERA també va adreçar als partits polítics un acord on instava a la reforma de l’administració. Encara, el present Acord serà lliurat tant al Parlament com al Govern i a les associacions municipalistes del país.
Les entitats membres del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració
El FERA està format per la Cambra de Comerç de Barcelona, la patronal Cecot, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (Colpis), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni, Femcat, l’Associació Catalana de Professionals (ACP), l’Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP) i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Consulta l’acord complet: fera.cat
#AcordReformaAdministració