Conversem amb Carlos Torres Vila, president de BBVA, en el marc del Fòrum Cecot
17 de setembre de 2024

Comparteix:

Document

Trobada amb el president del BBVA 2

El Fòrum Cecot va acollir ahir una trobada de gran rellevància per a les petites i mitjanes empreses (pimes) catalanes, amb la participació del president del BBVA, Carlos Torres Vila, un dels protagonistes clau del sector financer a escala global. La sessió va tenir lloc a la nostra seu institucional, i va començar amb una benvinguda a càrrec del president de Cecot, Xavier Panés, qui va remarcar la importància d’aquestes sessions com una oportunitat per reflexionar sobre els riscos i reptes que afronten les empreses en l’actual context econòmic i ajudar-les a anticipar-se.

Panés va posar en valor la fortalesa industrial del Vallès, que genera la quarta part del valor afegit industrial de Catalunya (25,4%), i va reivindicar un major pes de la indústria en el model econòmic ja que aporta estabilitat, creixement i capacitat per a afrontar els reptes econòmics globals. Genera innovació, ocupació de qualitat i com vam veure durant la pandèmia, mostra major resiliència en temps de crisi i una gran capacitat d’adaptació.

“Però ja siguin del sector industrial, de serveis, comerç, o logística… la veritat és que el finançament és clau per a garantir la nostra activitat, i per a poder dur a terme projectes de transició energètica, transformació digital o internacionalització. És per això que abans de finalitzar la meva intervenció, et trasllado la inquietud del nostre teixit empresarial en relació amb l’accés a aquest finançament que necessitarem a curt i mitjà termini, tenint en compte els últims esdeveniments en el sector bancari”, va concloure Xavier Panés la seva intervenció abans de donar pas al diàleg entre Oriol Alba, secretari general de Cecot i el president de BBVA.

Oriol Alba va estructurar el diàleg amb Carlos Torres en base a quatre eixos:

1 – SITUACIÓ ECONÒMICA

Carlos Torres va iniciar la seva intervenció amb una anàlisi de la situació econòmica actual. Segons Torres, tot i l’augment de la inflació i els reptes geopolítics, hi ha senyals de recuperació, i les previsions per a Espanya són més positives que per a altres països europeus. Va subratllar la necessitat d’impulsar la inversió privada com a motor de creixement econòmic i va destacar que una major inversió privada podria incrementar el PIB en un 0,3% per cada punt addicional.

2 – EL TEIXIT EMPRESARIAL CATALÀ I LES PIMES 

Torres va elogiar la força del teixit empresarial català, afirmant que Catalunya lidera a Espanya gràcies a la seva productivitat, emprenedoria i alt nivell de formació. Va reconèixer els reptes que afronten les pimes en la seva transició cap a la sostenibilitat i la digitalització, però també va destacar les oportunitats que aquests canvis presenten. Segons el president del BBVA, la sostenibilitat no només és un repte, sinó una enorme oportunitat de negoci que les empreses haurien d’aprofitar. Va assenyalar que el banc ofereix finançament per ajudar les pimes a descarbonitzar-se i adoptar tecnologies més netes. “Et trasllado que, en aquest sentit, a la Cecot vam ser la primera patronal a Espanya amb certificat de Carbon Neutral, i que fa més de tres anys que treballem en la reducció de la nostra petjada de carboni i que aquesta experiència l’estem compartint amb les nostres empreses associades. És la millor manera d’orientar-les i acompanyar-les en els seus processos de sostenibilitat, des de la proximitat”, va incloure de manera espontània Alba.

3 – TRANSFORMACIÓ DIGITAL I EL FUTUR BANCARI 

Un altre dels temes centrals va ser la transformació digital. Torres va destacar que el sector bancari ha patit una “transformació radical” en els darrers anys, en part impulsada per la digitalització. El BBVA, va afirmar, ha fet grans inversions en tecnologia per adaptar-se a aquesta nova realitat. Pel que fa al futur, va esmentar que el banc continuarà apostant per la innovació i la digitalització com a pilars de creixement, i va destacar la importància de mantenir-se competitius davant nous actors com les fintech.

4 – OPA SOBRE EL BANC SABADELL

Un dels moments més esperats de la trobada va ser l’anàlisi de l’Oferta Pública d’Adquisició (OPA) del BBVA sobre el Banc Sabadell. Torres va abordar les preocupacions sorgides al voltant de l’OPA, especialment pel que fa a la concentració en el sector financer i les possibles restriccions de crèdit per a les pimes com a principal preocupació del teixit empresarial que representa la Cecot. 

Tot i això, Torres va defensar que l’operació suposarà importants sinergies, especialment en termes de reducció de costos generals i tecnològics, i que, malgrat les incerteses, confia en els beneficis a llarg termini per al teixit empresarial.

En la seva intervenció, ha destacat l’aposta de BBVA per les pimes, negoci en el qual vol continuar creixent amb la incorporació de Banc Sabadell. Respecte a la competència, ha assenyalat que la decisió correspon a la CNMC, per la qual BBVA té el màxim respecte. “L’operació en cap moment supera els llindars de quota de mercat establerts en les anàlisis de competència. A més, si la comparem amb operacions precedents, moltes d’elles són de grandària similar, per la qual cosa, aplicant la mateixa metodologia, esperem que s’aprovi amb paràmetres similars”, ha afegit. Per tot això, en opinió de Carlos Torres Vila, “no veiem problemes de competència en l’operació amb Banc Sabadell”.

La trobada va concloure amb un missatge positiu per part de Torres cap al futur econòmic i empresarial de Catalunya. El president del BBVA va recalcar el compromís del banc en acompanyar les pimes en la seva transició cap a la sostenibilitat i la digitalització, i va destacar que la fusió amb el Banc Sabadell podria oferir noves oportunitats per a les empreses catalanes. “Amb la col·laboració de tots els actors implicats, va dir, Catalunya pot continuar liderant en productivitat i innovació en els anys vinents”.