La Cecot participa a la visita a Varsòvia, en el marc del programa Interreg ProactSME
13 de febrer de 2024

Comparteix:

La Cecot ha participat en la visita d’estudi a Varsòvia, en el marc del programa ProactSME, de la mà de la Laura Sallent, la directora del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot i directora del servei de HelpEmpresa. Els membres del projecte es van trobar el 7 de febrer al Centre d’Emprenedoria Smolna a Varsòvia, Polònia amb l’objectiu de consolidar l’intercanvi de coneixements en el segon semestre del projecte PROACTsme d’Interreg Europe, així com conèixer l’abast polonès en termes d’Intel·ligencia Articifical i bones pràctiques de la ciutat.

La jornada va començar amb una presentació de la Generalitat de Catalunya, com a leader parner, per actualitzar l’estat del projecte en aquest segon semestre d’implementació. La jornada va continuar amb una presentació de cada soci i es va tenir l’oportunitat de debatre sobre les capacitats i condicions per a la implementació dels resultats del projecte.

A continuació, l’equip va tenir l’oportunitat de conèixer les bones pràctiques implementades per la regió de Mazovia, en concret, el Voivodat de Mazowieckie va exposar el seu estat pel que fa a l’estratègia de digitalització. Addicionalment, l’Ajuntament de Varsòvia va explicar el seu abast pel que fa a les seves bones pràctiques. El primer va ser el portal de dades obertes de Varsòvia, que es basa en el mecanisme CKAN d’intercanvi i ús de dades. Una altra bona pràctica és el Warsaw 19115 City Contact Center, ja que recull informació de dades de la ciutat i la transformen en serveis públics en línia i d’aplicacions, així com en participació col·lectiva pública.

Així mateix, el servei d’empresa i innovació de l’Ajuntament de Varsòvia va oferir una visió interna de l’àmbit d’I+D a Varsòvia, Polònia. L’ecosistema de Varsòvia es construeix amb la combinació de grans empreses tecnològiques i d’empreses innovadores centrades en TI. Posteriorment, el Ministeri de Digitalització va presentar el punt de contacte de la indústria de l’institut de recerca Lukasiewicz – PIAP. L’ampli centre d’innovació d’aquest institut recull el punt de contacte de la Indústria 4.0. Per finalitzar el matí, el AI4MSP va oferir una explicació en profunditat sobre l’índex de maduresa de l’IA, que mesura la preparació de l’IA per al negoci per tal d’avaluar una solució potencial.

La visita va continuar el dijous dia 8 de febrer, on els membres van poder assistir a la conferència d’Intel·ligència Artificial en els serveis de l’administració pública, on es va poder repassar la visió de futur i tendències a Polònia i a Europa, quins són els reptes i les barreres, i quin és l’estat actual de la implementació de la IA a Polònia i a Europa.

A aquesta conferència l’ha seguit un workshop relacionat amb el grau de digitalització dels serveis públics. Al llarg d’aquesta sessió els membres de l’equip han tingut l’oportunitat de debatre sobre quins són els serveis públics disponibles de manera digital a cada regió, si existeixen problemes d’accés a aquests serveis, si hi ha barreres per a la digitalització d’altres serveis i si existeixen plataformes de comunicació entre l’administració i els ciutadans.

Per acabar, els membres han pogut intercanviar experiències de cada regió relacionada amb l’estat de les infraestructures i de l’accés a Internet com a possible barrera d’adopció de la IA, així com les habilitats digitals que hauran de tenir els treballadors públics per aprofitar els avantatges i lidiar amb les possibles amenaces de l’ús de la IA.

El resultat de la visita ha estat molt satisfactori i ha servit per continuar avançant cap a la coneixença de diferents estats d’implementació de serveis proactius arreu d’Europa. La pròxima trobada es realitzarà a Lituània i està prevista per al mes de maig.

Sobre ProactSME

La Cecot participa al projecte ProactSME, cofinançat pels fons Interreg de la Unió Europea. Aquest projecte està dissenyat amb l’objectiu que diferents regions europees treballin conjuntament per copsar quins són els serveis que, de manera proactiva, les institucions públiques poden oferir a les PIMES i com fer-los arribar, sense necessitat que les persones empresàries hagin de requerir-los en primera instància.

La pandèmia de la COVID-19 ha demostrat la importància crucial de garantir la resposta dels serveis públics a la crisi per poder acompanyar les repercussions socioeconòmiques. PROACTsme treballa amb aquest objectiu, posant el focus en serveis més intel·ligents i digitalitzats per a les pimes. Es presta especial atenció al desenvolupament i la prestació de serveis públics electrònics personalitzats i proactius per tal de reduir els tràmits burocràtics de l’entorn empresarial. A més, s’anticipa a les necessitats de polítiques i serveis, i això significa construir un sector privat més resilient i competitiu a les diferents regions.

L’adopció de dades i anàlisis en la política i la intervenció empresarial és d’especial importància per tal d’avançar cap a la prestació de serveis personalitzats i proactius per a les empreses, tot i que no és fàcil per al sector públic. La transició a les noves tecnologies, les noves maneres de treballar i una nova cultura basada en les dades es troben entre els principals reptes. En aquest sentit, PROACTsme facilita l’intercanvi d’experiències, coneixements i bones pràctiques en l’ús de l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial (IA) per a serveis personalitzats i proactius i una interacció reduïda empresa-govern, així com la creació d’intel·ligència empresarial i seguiment de la política de PIMES, necessitats de servei en un entorn canviant, creant alhora un entorn més propici per a les empreses.

Facilitar l’intercanvi de coneixements ajudarà a construir capacitat i permetrà que els territoris participants – Catalunya, amb la Generalitat de Catalunya al capdavant del projecte, Macedònia Central (Grècia), Mazovia (Polònia), Møre og Romsdal (Noruega) i Lituània – aprenguin els uns dels altres, aprofitant així les tecnologies, mètodes i solucions que es desenvolupen i apliquen en altres llocs. L’aplicació de pràctiques identificades sobre governança de dades s’inspirarà encara més pel soci assessor, la Universitat de Limerick (Irlanda). En aquest sentit, PROACTsme impulsarà canvis en qüestions polítiques regionals i nacionals que poden ajudar a accelerar el progrés en l’ambiciós camí cap a l’assoliment dels objectius de la dècada digital de la UE.

Participació de la Cecot

Des del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Patronal Cecot participa activament en aquest projecte, essent l’única entitat privada participant. La Cecot ha estat convidada a participar pel seu alt coneixement de la situació i de les necessitats de les PIMES a Catalunya, i perquè des de 2021 treballa desenvolupant el servei HelpEmpresa, un servei basat en la metodologia de la xarxa Early Warning Europe (EWE), de la que n’és membre fundador que es centra en oferir un diagnòstic sobre la situació de qualsevol empresa que s’adreci al servei, a través de l’ús d’eines de detecció primerenca de la insolvència. Aquestes eines ajuden a conèixer en quin estat es troba l’empresa i a predir, d’avançat, si l’empresa està en risc d’insolvència. És d’especial importància aquest diagnòstic perquè, només coneixent la situació d’avançat, es poden prendre mesures per millorar la situació i evitar que desemboqui en el tancament empresarial.

És per això que des del servei de HelpEmpresa, més enllà de treballar en un diagnòstic holístic de la situació de l’empresa, també s’han desenvolupat tres itineraris d’acompanyant a la persona empresària. Per una banda, un itinerari enfocat a la consolidació del negoci en funcionament i el seu creixement a futur, d’altra banda, un itinerari pensat per ajudar les empreses a reestructurar-se i, en cas d’insolvència, per tornar al camí de la viabilitat, així com també un itinerari de tancament honest i ordenat per aquelles empreses que el resultat del diagnòstic indiqui que és millor tancar l’empresa, és a dir, però fer-ho bé i per evitar que la persona empresària es quedi amb deutes que l’impedeix fer una vida normal a futur. Des de la seva posada en funcionament, a finals de 2021, HelpEmpresa ja ha assessorat a més de 700 PIMES catalanes.

En el marc d’aquest projecte europeu PROACTsme la patronal Cecot està compartint les seves experiències amb la resta de socis. A més, està aprenent noves maneres de poder utilitzar eines predictives, sempre amb la voluntat de poder ajudar a les persones empresàries, propietàries de negocis i petites i mitjanes empreses a evitar la fallida, tot consolidant i dinamitzant el teixit empresarial català.

Visita a Thessaloniki al novembre de 2023

Els dies 29 i 30 de novembre es va realitzar una visita a Thessaloniki, a la Regió de Macedònia Central, a Grècia. Al llarg del viatge, les entitats participants al programa van poder treballar conjuntament sobre les diferents fites assolides fins al moment, en aquest sentit,  es van plantejar nous reptes i es va avançar conjuntament en el desenvolupament del projecte. Addicionalment, els diferents socis van poder presentar les diverses iniciatives en les quals estan treballant a les seves regions, que van servir per conèixer millors les bones pràctiques en l’àmbit europeu.

Més informació:

PROACTsme: https://www.interregeurope.eu/proactsme

Visita a Thessaloniki: https://serveis.cecot.org/Blog/Emprenedoria-i-creixement-empresarial/La-Cecot-participa-al-projecte-Europeu-PROACTsme

HelpEmpresa: www.helpempresa.com

 
Sobre el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial 
 
Sota el paraigües del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial s’ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries a través de les diferents àrees de treball:  

  • Creació d’empreses: les persones emprenedores poden rebre assessorament i acompanyament en totes les fases de la creació de la seva empresa. A més, al ser punt PAE, també ens ocupem dels tràmits d’alta. Per a més informació: https://serveis.cecot.org/Serveis/Emprenedoria 
  • Transmissió empresarial: si tens una empresa o negoci, ja no pots donar-li continuïtat i cerques un relleu; o si ets emprenedor i et planteges emprendre a través de la compra d’una empresa en funcionament, a través del servei de Reempresa t’acompanyem i assessorem en totes les fases de la compra o la venda de l’empresa. Per a més informació: https://www.reempresa.org/
  • Consolidació i creixement: oferim acompanyament a les persones emprenedores i empresàries en el procés de consolidar la seva empresa i fer-la créixer, a través d’assessorament especialitzat i actuacions formatives. A més, a través del servei de HelpEmpresa, podem fer un diagnòstic integral de la situació de la teva empresa, donar-te consells per fer-la més resilient per afrontar reptes a futur. Si la teva empresa té problemes de viabilitat, també t’acompanyem en el procés de reestructuració o tancament honest i ordenat. Per a més informació: https://helpempresa.com/
  • Oficina de finançament: tant si ets emprenedor/a o empresari/a, t’ajudem a trobar la millor solució de finançament per al teu projecte o empresa, ja sigui per a la seva constitució com per fer-la créixer amb noves inversions. Per a més informació: https://serveis.cecot.org/Pagines/Oficina-de-financament
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.