NOTA DE PREMSA · 05 desembre

Miquel Àngel Cerdà presideix la nova Comissió d’Indústria de Cecot, constituïda per impulsar la transformació i la sostenibilitat del sector industrial català

20241105 img cecot presentacio comissio industria grup baixa

Comparteix:

Miquel Àngel Cerdà: “amb aquesta Comissió, la Cecot es consolida com un actor clau en la defensa i promoció de la indústria catalana i referma la seva aposta per l’impuls del sector alhora que dona compliment a una petició que les empreses industrials estaven demanant”.

  • “Un dels principals reptes que té Catalunya és la pèrdua de teixit industrial, ja sigui per la deslocalització a altres CCAA, per la dificultat en el relleu generacional o per la fatiga que genera la càrrega burocràtica i administrativa sobre el sector. Cal un marc legislatiu amigable a Catalunya perquè les empreses vulguin tornar a invertir al país i incentivar a empresàries i empresaris a constituir noves empreses industrials, que amb el marc actual és inviable”.
  • “Des de la Comissió prioritzarem la nostra acció en ajudar les empreses industrials catalanes en temes com la simplificació administrativa, aprofundint en el concepte del silenci administratiu, la reducció de la teranyina normativa i en determinar les palanques de canvi per millorar la productivitat”.

Terrassa, 5 de desembre de 2024. La patronal multisectorial catalana Cecot ha constituït formalment la Comissió d’Indústria, un òrgan consultiu que integra una àmplia representació d’empresaris, empresàries i professionals dels diferents sectors econòmics que formen part de la Cecot i que desenvolupen la seva activitat principal en l’àmbit industrial. Entre ells el tèxtil, el químic, el metall, el farmacèutic, o l’alimentari. Aquesta iniciativa respon al compromís ferm de l’entitat en reivindicar el paper de la indústria catalana com a motor clau del progrés econòmic i social del país, tot reforçant la seva competitivitat i sostenibilitat. “El nostre objectiu estratègic continua sent el d’incrementar el pes de la indústria en el nostre model econòmic i equiparar-lo al d’altres sectors com el de serveis”, va traslladar Xavier Panés, president de la Cecot, durant la reunió constitutiva de la Comissió, qui va afegir que “la indústria proporciona llocs d’alta qualificació, és a dir que comporta ocupació de qualitat i també ocupació estable, salaris més alts, aporta innovació i genera activitat auxiliar als territoris on operen les indústries”.

Presidida per l’enginyer naval, nascut a Mallorca, Miquel Àngel Cerdà, i actual president Institucional de Veolia Serveis Catalunya, la Comissió d’Indústria de la Cecot treballarà per oferir una resposta coordinada als principals reptes i oportunitats que afronta el sector industrial. L’objectiu principal és promoure, defensar i impulsar la transformació de la indústria catalana, posant èmfasi en la millora de la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses que la integren.

“Un dels principals reptes que té Catalunya actualment és la pèrdua de teixit industrial. Entre els motius, la deslocalització d’instal·lacions a d’altres comunitats autònomes per facilitats en les gestions administratives, la qual cosa és una pèrdua de valor per al país; hi ha empreses que tenen dificultats en el relleu generacional i algunes s’acaben venent a fons en comptes de vendre’s a altres empreses industrials, i malauradament amb el temps, aquestes traslladen l’activitat a un altre lloc o tanquen; i darrerament trobem un increment d’empreses que malgrat anar bé, els seus empresaris reconeixen un alt grau de fatiga pel volum d’obstacles que imposen les administracions a l’hora de desenvolupar l’activitat, de manera que l’empresari o empresària acaba plantejant-se deixar l’activitat. D’altra banda, és difícil crear noves empreses industrials i les inversions estrangeres, tot i que van arribant, no ho fan a un ritme que compensi aquesta fuita de les que marxen o les que tanquen. Per tot això cal un marc legislatiu amigable a Catalunya perquè les empreses vulguin tornar a invertir i hi hagi empresaris i empresàries disposats a constituir noves empreses industrials”, ha detallat Miquel Àngel Cerdà durant la constitució de la Comissió d’Indústria.

Entre les línies d’actuació prioritàries de la Comissió, destaquen l’afrontament dels desafiaments derivats de l’evolució econòmica, tecnològica i mediambiental, així com la identificació i implementació de mesures que impulsin la innovació, el desenvolupament del talent i la col·laboració entre empreses. Aquestes accions estan dissenyades per crear un marc sòlid de treball que garanteixi la resiliència i l’adaptabilitat del sector davant els canvis globals.

A més, la Comissió d’Indústria actuarà com a interlocutora amb l’Administració i altres organismes rellevants, amb l’objectiu de defensar els interessos del sector i influir en polítiques públiques que afavoreixin la seva competitivitat. Això inclou treballar per promoure marcs normatius i iniciatives que estimulin la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la transició cap a una economia més digitalitzada i innovadora. “Però sobre tot, des de la Comissió farem èmfasi en quatre reptes importants que té la indústria: el primer és la simplificació administrativa i la reducció de la burocràcia; lligat amb aquest, aprofundir i impulsar un concepte que creiem important com és el silenci administratiu per evitar alentir projectes empresarials; el tercer, és la reducció de la teranyina normativa; i el quart eix de treball que ens plantegem és trobar aquelles palanques de canvi que ajudin a millorar la productivitat en el sector”, explica Cerdà.

A curt termini, des de la Comissió d’Indústria de Cecot “ens plantegem treballar des de ja sobre la reducció de la burocràcia en els tràmits amb l’administració, també considerem que la proposta de reducció de jornada laboral plantejada per la Ministra de Treball té una afectació directa sobre la productivitat i per tant cal més diàleg social que inclogui les casuístiques dels diferents sectors, i en les empreses de dimensió pime, i el tercer eix de treball a curt és la formació i la qualificació dels professionals del sector, així com aixecar vocacions industrials entre els joves”, concreta el president de la nova comissió.

Amb la creació nova Comissió, la patronal Cecot es reafirma com un actor clau en la defensa i promoció de la indústria catalana, tot reforçant el seu compromís de defensar èticament els interessos de les empreses catalanes oferint un servei innovador i de qualitat en resposta a les seves necessitats presents i futures, d’acord amb el desenvolupament social, natural i econòmic del seu entorn.

Composició de la Comissió d’Indústria de la Cecot 

Francesc Escribano – Representant del Gremi Químic de la Cecot

Miquel Àngel Cerdà Salvà – President institucional de Veolia

Sergi Domínguez García – CEO i director general de Cromology Espanya

Jordi Miró Mañosa – Director general de Doga

Francisco Sorolla Soro – Gerent d’Esfosa (Escorxador Frigorífic d’Osona, S.A.)

Marta Cardellach Ramírez – Enginyera industrial amb una dilatada carrera professional al sector farmacèutic.

Jesús Tejero Recio – Director general de Vink Plastics Espanya

Oriol Matias Turró – Director financer de Càrnia (Companyia General Càrnia, S.A.)

Núria Aurell Massallé – Vicepresidenta de l’Institut Industrial de Terrassa – Gremi Tèxtil

Daniel Puente Quer – Soci Director de DSLPRO 1995

Elvira García Vilanova – CEO d’Inoxforma

Sebastià Mas Puig – CEO i director general de Casa Mas (Casa Mas Alimentación, S.L.)

Jordi Fabregat Ulldemolins – Director general de Grupo Frimercat (Frigoríficos del Mercat del Peix, S.A.)

Us enllacem una breu entrevista interna a Miquel Àngel Cerdà perquè en pugueu fer l’ús informatiu que considereu oportú.

NOTA A REDACCIÓ: Si teniu interès a entrevistar el president de la nova Comissió d’Indústria, si us plau, contacteu amb el departament de comunicació de Cecot i ho gestionem.

Vols contactar amb el nostre departament de comunicació?

Truca’ns al 93 736 11 15 o envia’ns un correu electrònic a premsa@cecot.org