NOTA DE PREMSA · 05 octubre

L’Autcat denuncia davant del ministre Escrivá reclamacions injustes de quotes a treballadors en baixa per ILT i les qualificat de falta de sensibilitat i de dubtosa legalitat 

2024 img cecot edifici institucional 003 (1)

Comparteix:

Terrassa, 5 d’octubre de 2023. L’Autcat – Organització d’Autònoms de Catalunya ha emès una denúncia en relació amb les pràctiques de la Tresoreria General de la Seguretat Social, que està afectant negativament els treballadors autònoms de tot el país. 

Enric Rius Macias, president d’Autcat, ha escrit al ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá Belmonte, per exposar una qüestió d’interès crític per als treballadors autònoms. En la seva carta, l’Autcat posa de manifest la seva preocupació pel recent requeriment emès per la Seguretat Social, que exigeix el pagament de quotes que anteriorment havien estat cobertes per mútues col·laboradores durant baixes per Incapacitat Laboral Temporal (ILT) que van ocórrer entre els anys 2019 i 2021. 

Aquesta situació planteja diverses inquietuds: 

  1. Manca de claredat en la regulació: Les normatives actuals i les diferents interpretacions sobre els requisits i obligacions dels treballadors autònoms poden conduir a situacions confuses i injustes com aquesta. 
  1. Càrregues econòmiques addicionals: Aquests treballadors autònoms es veuran ara obligats a fer front a pagaments que no havien previst ni contemplat, el que pot tenir un impacte significatiu en les seves finances personals i empresarials. 
  1. Manca de suport per als autònoms: En moments de dificultat, com la incapacitat temporal, és essencial que els treballadors autònoms rebin el suport adequat per part del sistema de seguretat social i no hagin de suportar càrregues addicionals injustes. 
  1. Complexitat administrativa: Aquesta situació posa de manifest la necessitat d’una revisió de la complexitat administrativa que envolta les cotitzacions dels autònoms, amb l’objectiu d’assegurar que els procediments siguin clars i justos. 
  1. Manca de sensibilitat: És especialment preocupant que aquesta situació hagi sorgit durant el període de la pandèmia de la COVID-19, quan molts autònoms ja han estat sotmesos a pressions addicionals. La manca de sensibilitat en aquest context agreuja encara més la injustícia de la situació. 
  1. Poca comprensió: No és comprensible per un autònom que es vinculi el cessament d’activitat amb una baixa per ILT: És important destacar que molts autònoms no comprenen per què es vincula el cessament de l’activitat amb una baixa per incapacitat temporal, ja que aquests conceptes poden ser totalment diferents i no estan necessàriament relacionats. 

Aquest cas posa de manifest la necessitat d’una revisió integral del sistema de cotitzacions i de suport a les persones treballadores autònomes al nostre país. A mesura que els autònoms continuen sent una part fonamental de l’economia i la força laboral, és crucial que les normatives i les pràctiques siguin justes i adequades a les seves necessitats particulars. 

En vista d’aquestes preocupacions, l’Autcat demana una revisió urgent d’aquest cas i de la normativa que el regeix per garantir que els treballadors autònoms no siguin injustament afectats. També sol·licita una millora en la comunicació i la transparència en aquests processos per evitar situacions semblants en el futur. 

L’Autcat està compromesa en defensar els drets i interessos de les persones treballadores autònomes, i estarà atenta a com es tracta aquesta qüestió. Es demana una resposta positiva en aquesta important qüestió que afecta a molts dels associats de l’organització. 

Sobre Autcat 

L’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) és una organització empresarial d’àmbit català, integrada a la Cecot, i té com a missió defensar tant els interessos dels autònoms ja constituïts com dels autònoms emprenedors. Amb més de 1.000 associats, l’organització ofereix una àmplia bateria de serveis d’informació i assessorament empresarial amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels autònoms. 

Vols contactar amb el nostre departament de comunicació?

Truca’ns al 93 736 11 15 o envia’ns un correu electrònic a premsa@cecot.org