NOTA DE PREMSA · 29 novembre

La societat civil demana una reforma urgent de l’Administració Pública a Catalunya 

20231129 110607253 ios

Comparteix:

Diverses entitats de la societat civil catalana s’han reunit amb la Presidenta del Parlament, Anna Erra, i diputats de diferents grups parlamentaris, per lliurar-los un Pla de Reforma de l’Administració Pública a Catalunya i demanar-los actuar amb celeritat per una administració més eficient, més sostenible i que posi les persones al centre. 

Impulsar la direcció pública professional, fer-ho fàcil a la ciutadania i empreses, reforçar la lluita contra la corrupció o definir l’estratègia de la funció pública per assegurar que l’administració compti amb persones amb la capacitació, talent i vocació de servei públic per abordar els reptes de futur son algunes de les accions que el FERA considera com a prioritàries.  

A les reunions mantingudes durant el matí, les entitats han demanat tant a la Presidenta del Parlament com als diputats d’ERC, Junts, PSC i Ciutadans una implicació directa del màxim nivell polític i institucional del país per abordar urgentment la reforma. 

Barcelona, 29 de novembre de 2023. Les entitats de la societat civil catalana que conformen el Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració Pública (FERA) s’han reunit aquest matí amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, i posteriorment amb una representació de diputats dels grups parlamentaris d’ERC, Junts, PSC, Ciutadans i PP, per lliurar-los i presentar-los el seu Pla de “Propostes per la reforma de l’administració pública de Catalunya 2.0”.   

Les entitats del FERA, que han elaborat i subscriuen el document i aquest comunicat, també han demanat la implicació directa del màxim nivell polític i institucional del país i un compromís ferm que permeti l’impuls definitiu a una reforma i una modernització de la funció pública històricament reivindicades per la societat civil. “Han passat deu anys des que el FERA es va constituir l’any 2013 i vam plantejar algunes propostes de millora, però s’ha avançat molt poc”, ha traslladat el coordinador del FERA, Antoni Biarnès durant la reunió amb la Presidenta Erra, “sabem que hi ha un ampli ventall de forces polítiques i ideològiques que, d’una manera o altra, també coincideixen en la necessitat de millorar la qualitat i l’eficiència de la nostra Administració. Ens cal poder treballar plegats i si podem impulsar-ho des d’un marc institucional com el Parlament, esperem arribar a consensos a mig llarg termini per assolir autèntiques palanques de canvi”. Les entitats del Fòrum insisteixen en que la reforma és imprescindible i urgent en el context econòmic, social i polític actual amb l’únic propòsit de comptar amb d’una administració moderna, competitiva i eficaç, necessària per al present i, sobretot, per al futur del país. 

El FERA considera la reforma de l’administració com una necessitat imperiosa per donar resposta als enormes reptes que la nostra societat ha de fer front i que poden condicionar en gran mesura el nostre futur i el benestar de la ciutadania com ho poden ser: el canvi climàtic i la sostenibilitat del planeta; l’envelliment de la població; la revolució digital; les desigualtats, el sobre endeutament del sector públic; un món globalitzat interdependent i molt complex; el descrèdit de la democràcia i la desconfiança en la política i els polítics; o una ciutadania més exigent, en especial de la nova generació de nadius digitals.  

Malauradament, i segons l’European Quality of Government Index 2021, a Catalunya tenim una molt dolenta qualitat de govern. Està a la cua de les regions d’Espanya i d’Europa i, tal i com es recull en el Document presentat avui pel FERA de propostes per la Reforma de l’Administració Pública a Catalunya 2.0, els indicadors estan molt allunyats de la qualitat dels governs dels països nòrdics i centre europeus.  

Partint d’aquest i altres indicadors, el FERA ha presentat avui al Parlament un document amb 80 Propostes per tal d’assolir una Administració:  

1. Eficient 

2. Oberta 

3. De qualitat 

4. Professionalitzada i atractiva 

5. Intel·ligent 

6. Íntegra i que genera confiança 

7. Innovadora 

8. Que avalua i aprèn 

9. Sostenible i resilient 

10. Que posa les persones al centre 

LES ACCIONS PRIORITÀRIES DEL FERA PER ACTIVAR  

LA REFORMA DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA 

Del conjunt de propostes que el FERA inclou en el seu document, avui han traslladat a la Presidenta del Parlament i als grups parlamentaris, sis accions que consideren prioritàries i urgents, atès el seu impacte i viabilitat. 

1. Impulsar la direcció pública professional. 

  • Distingir clarament l’espai de la política i l’espai de la gestió. Per això, el FERA proposa un Govern petit, fort i amb visió estratègica i reservar per al sector públic institucional (entitats públiques) la gestió. És en aquest espai a on es situa la Direcció Pública Professional. 
  • La Direcció Pública Professional exerceix de ròtula entre la política i la gestió. La seva institucionalització demana una Llei aplicable a totes les administracions i universitats públiques catalanes per regular l’accés, basat en el mèrit i la capacitat; les condicions i durada del seu exercici; i la responsabilitat i avaluació pels resultats. 
  • Mentre no hi hagi una Llei, es proposa que la Direcció Pública Professional s’implanti gradualment als ens instrumentals del sector públic de Catalunya. No necessita cap regulació especial, no implica cap cost i es pot iniciar a curt termini si hi ha voluntat política. L’impacte positiu és ràpid com demostra el cas de Portugal. 

2. Fer-ho fàcil a la ciutadania i empreses 

  • Desburocratització de la gestió administrativa. 
  • Impuls a la simplificació, la qualitat normativa, l’eficiència i agilitat. 

3. Reforçar la lluita contra la corrupció 

  • Garantir la independència dels òrgans i autoritats de control. 
  • Facilitar i protegir els alertadors de presumptes casos de corrupció. 
  • Assegurar la transparència, el dret d’accés a la informació pública i el retiment de comptes. 

4. Fomentar l’avaluació per millorar 

  • Impulsar la cultura de l’avaluació, la presa de decisions d’acord amb les dades i la millora contínua. 
  • Promoure iValua per fer avaluacions d’impacte de les principals polítiques públiques. 
  • Crear àrees i responsables d’avaluació a les organitzacions. 

5. Col·laboració publicoprivada per millorar l’impacte social dels recursos públics: 

  • Incentivar la col·laboració publicoprivada per prestar serveis públics eficients i crear més oportunitats laborals. 
  • Consensuar i impulsar conjuntament, sector públic i privat, projectes estratègics de desenvolupament econòmic i social. 
  • Potenciar espais de col·laboració amb la participació de la ciutadania, entitats socials i empreses. 

6. Definir l’estratègia de funció pública per assegurar que l’Administració compti amb persones amb la capacitació, talent i vocació de servei públic per abordar els reptes de futur. 

  • Capacitació del personal per adaptar-se al nou model d’Administració que promou aquestes reformes. 
  • Replantejar les relacions de lloc de treball per prioritzar els nous perfils professionals que requereixen els nous reptes de la societat. 
  • Atracció del talent amb vocació de servei públic mitjançant projectes d’impacte social, retribucions salarials competitives i proves d’accés d’avaluació de competències en lloc de memorístiques. Cal prestigiar el fet de treballar a l’Administració i pel bé comú. 
  • Planificar el procés de jubilació que afectarà a nombrosos professionals als anys vinents per assegurar la transferència de coneixement i la qualitat de la prestació dels serveis públics. 

A les reunions de treball d’avui han participat: Joana Miñarro, presidenta i Miquel Estapé, vicepresident de l’ACGP; Albert Martín, delegat per a les reunions del FERA i  de la Junta de l’Observatori Ciutadà contra la corrupció de l’ACP; Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona; Xavier Panés, president i Oriol Alba, secretari general de la Cecot; Montserrat Peralt i Josep Oller, comissionat de Gestió Pública del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya; Carles Puig de Travy, degà, i Toni Detrell, director executiu del Col·legi d’Economistes;  Pere Homs, director general, i Narcís Mir, comissió d’Enginyers a les AAPP del Col·legi d’Enginyers Industrials; Leandre Mayola, president del Club de Direcció Pública de ESADE Alumni i Marc Esteve, director del Centre de Governança Pública de ESADE; Antoni Biarnés, coordinador del FERA.  

Per part dels grups parlamentaris, finalment han participat els diputats: Joan Canadell, Junts per Catalunya; Marina Bravo, Ciutadans; Isabel Martínez, Ciutadans; Cristòfol Gimeno, PSC; Jordi Riba, PSC; Bartomeu Compte, ERC.   

Sobre el FERA 

El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) es va constituir l’any 2013 com un espai de trobada d’entitats de la societat civil catalana que defensen la necessitat d’abordar, de forma constructiva i exigent, la llargament reclamada reforma de l’administració pública; que en el context econòmic, social i polític actual del país resulta imprescindible i urgent. 

Els membres inicials del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració són: l’Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP), l’Associació Catalana de Professionals (ACP), la Cambra de Comerç de Barcelona, la patronal Cecot, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni i la Taula del Tercer Sector Social. 

Vols contactar amb el nostre departament de comunicació?

Truca’ns al 93 736 11 15 o envia’ns un correu electrònic a premsa@cecot.org