NOTA DE PREMSA · 06 setembre

La Cecot s’anticipa a l’impacte que l’alentiment econòmic i la baixada del consum intern tindrà fonamentalment sobre autònoms i pimes amb HelpEmpresa 

20230906 img rp alertaprimerenca helpempresa 002

Comparteix:

Panés: “més enllà de les reivindicacions que com a patronal fem als Governs i administracions per facilitar l’activitat empresarial, des de Cecot estem treballant directament, mitjançant mecanismes com el HelpEmpresa, per ajudar les empreses a consolidar-se i a créixer. El nostre propòsit és preveure i evitar el tancament de negocis. El cost social que comporta el tancament d’una empresa és alt i, com a país, no ens ho podem permetre”.

  • HelpEmpresa és el servei referent a Catalunya en la prevenció del tancament de petites i mitjanes empreses que es trobin en una situació́ financera difícil i que requereixen d’una intervenció́ especialitzada per evitar-ne la fallida.  
  • Des de la posada en marxa del servei a finals de desembre de 2021, l’equip tècnic de HelpEmpresa ha atès un total de 700 empreses. El 84% de la província de Barcelona, prop del 50% son autònoms i el 73% son dels sectors serveis i del comerç.  
  • Suport d’una psicòloga amb l’objectiu d’ajudar a totes aquelles persones empresàries que, per culpa de la situació del seu negoci, han vist afectada la seva salut emocional. 

Barcelona, 6 de setembre de 2023 – Les pimes estan vivint una crisi de rendibilitat que posa en risc la seva continuïtat que, més enllà de les disrupcions econòmiques, tecnològiques i socials de l’era post-covid, venen provocades per un complex escenari financer generat per la morositat, la inflació i el tipus d’interès.  

El deute comercial del conjunt de les petites i mitjanes empreses espanyoles ja supera els 180.000 milions d’euros, un endeutament que ha vingut acompanyat d’un increment dels tipus d’interès. A tot això, cal sumar-hi l’encariment d’altres despeses d’energia, laborals, matèries primeres, etc. provocat per la inflació acumulada d’aquests últims mesos. Aquesta confluència de factors suposa un alt cost per a les empreses, especialment per les més petites, que compten amb recursos limitats i que han vist reduir els seus Excedents Bruts d’Explotació a zero o, en alguns casos, fins i tot son negatius. 

Enmig d’aquest panorama desafiador, el Departament d’Emprenedoria i Creixement de la Cecot intensificarà la tasca d’orientació i recolzament a les empreses, ja consolidades o en fase de creixement, per ajudar-les a preveure i detectar l’impacte que l’actual context de desacceleració econòmica pot tenir en la seva activitat i, sobre tot, a incrementar la seva capacitat de resiliència per garantir-ne la continuïtat.  

L’entitat reforça la cura per la salut mental dels gestors i gestores empresarials que han de prendre decisions en un context d’inflació i de recessió mitjançant l’acompanyament i l’orientació de psicòlegs del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. 

Laura Sallent, directora del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot: “perquè l’empresari pugui analitzar la situació en què es troba la seva empresa i pugui tirar endavant qualsevol procés o acció que garanteixi la seva viabilitat en el temps és molt important que es senti motivat i amb un estat anímic positiu. Per molt que el puguem ajudar en la definició d’un nou pla estratègic i per molt que definim un full de ruta amb les passes a fer, si emocionalment la persona no sent amb forces d’impulsar-lo, no tindrà èxit. I és per això que hem incorporat al nostre equip d’experts el perfil del psicòleg”.     

A dia d’avui el servei ja compta amb una psicòloga a l’equip d’experts. Es diu Marguerite i està oferint assessorament en el marc de HelpEmpresa però també està fent molta tasca de conscienciació a través de diversos articles escrits per ella on s’explica la importància de la salut i la resiliència emocional, per fer front en moments d’estrès de l’empresa o en el dia a dia que no dediquem massa temps a analitzar com estem.  

“Inicialment vam engegar aquest servei per donar suport a l’empresa però si no donem suport a la persona que la impulsa i la gestiona, és difícil ajudar realment a l’empresa”.  

Alexandra Planella, assessora en estrategia empresarial del servei HelpEmpresa de la Cecot 

Alexandra Planella: “és de valents demanar ajuda i penso que és de més valents encara, acceptar aquesta ajuda. Per molts patrons que hi ha se suposa que els empresaris han de demostrar que poden resoldre tots els problemes i poden sortir de qualsevol situació”. Li dius el que com experta allò que veus i aquesta persona no veu perquè no tots sabem de tot. 

Es necessita canviar estratègia, definir nous fulls de ruta, revisar quin és el seu DAFO, les coses canvien i hi ha la necessitat d’anar fent una anàlisi anualment, permet revisar en quin punt estàs, quines son aquestes amenaces, punts febles que has de superar i no esperar que la situació sigui massa complicada per després haver de fer aquests esforç tan enorme per poder resoldre la situació. HelpEmpresa és ideal per anar fent aquests anàlisis.  

La majoria de persones funcionen amb el pilot automàtic, l’estratègia que vaig aplicar quan vaig començar i vaig fent, vaig fent fins que em trobo una pedra grossa al camí no em paro a fer aquest exercici de reflexió de pensar cap a on estic anant.  Adequar-se a la situació. No esperis a que alguna cosa no funcioni, ves fent aquest anàlisi perquè puguis preveure una situació.  

“La part emocional és bàsica. Està molt bé conèixer estratègies i tenir coneixements empresarials, però el primer que ha de fer l’empresari o empresària és escoltar-se perquè si la persona no està bé, al final l’empresa acaba sen un reflex de com està aquesta persona. Però això fa por, la gent porta la motxilla emocional que porta, i generalment tiren en pilot automàtic per no pensar en depèn quines situacions es podrien trobar i van tirant i tirant endavant”.  

Quan algú ve a HelpEmpresa i demana ajuda: Vols aconseguir aquests objectius que ja tens fixats de fa temps perquè penses que el més important és facturar molts diners i tenir molts clients… , A quin preu? Perquè la gent no es para a pensar que la seva vida personal també és important. Prioritza’t: Primer tu i després el teu negoci perquè si tu no estàs bé el teu negoci no funciona. Per tant es tracta que el teu negoci s’adapti a tu i a la teva vida i això no té data de caducitat, la resta sí.  

700 empreses ateses per l’equip des de la posada en marxa de HelpEmpresa 

Al llarg del primer semestre de 2023, l’equip tècnic de HelpEmpresa ha atès a 131 empreses d’arreu del territori català i, des de la seva posada en marxa a finals de 2021, la xifra total s’eleva a 700 empreses ateses. El servei, creat per la patronal Cecot en col·laboració amb el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, és un servei dissenyat i implementat per donar resposta al convuls i constant canvi que viuen les empreses del nostre entorn, i que suposa tot un desafiament pel teixit econòmic-productiu del territori, el que provoca dificultats financeres per a moltes empreses i amenacen la seva viabilitat.  

Fruit d’aquesta aposta pel foment i la consolidació de la resiliència empresarials entre les pimes del territori, HelpEmpresa vol cimentar una cultura de la prevenció, actuació i curació en el teixit econòmic-financer nacional. Prevenir la insolvència, actuar envers la mateixa i reestructurar en cas de dificultats financeres severes són els pilars que articulen aquesta iniciativa de la Patronal Cecot en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya.  

El servei de HelpEmpresa beu de la metodologia de la xarxa europea Early Warning Europe1, de la qual és Cecot membre fundador, i adapta les bones pràctiques europees a la casuística de l’empresa catalana. De la mà d’un equip preparat i a disposició de les empreses i dels seus col·laboradors, ha posat en marxa un servei integral d’anàlisi i diagnosi de la insolvència empresarial.  

“El servei s’inicia amb un diagnòstic de la situació de l’empresa, que inclou una revisió del seu model de negoci, l’ecosistema de l’empresa i la situació econòmic-financera, entre d’altres. En base al diagnòstic realitzat, es proposa a l’empresari un dels tres itineraris següents: consolidació i creixement de la seva empresa, la reestructuració o el tancament honest i ordenat”, explica Laura Sallent Cucurella, directora d’emprenedoria i creixement empresarial de la Cecot i afegeix que, “en qualsevol dels tres itineraris, la persona empresària està sempre acompanyada per assessors especialitzats en matèries diverses com la gestió econòmica, les vendes, el màrqueting, l’estratègia i el model de negoci o la psicologia, entre d’altres”.  

El Servei de HelpEmpresa ha assessorat a un total de 700 empreses des de finals de l’any 2021, de tots els sectors i d’arreu del territori català, sense cap mena de cost pels usuaris, i específicament en el primer semestre del 2023 s’han assessorat a 131 empreses.  

Els àmbits de l’administració i les finances (19,10%), estratègia i model de negoci (39,33%), comunicació i màrqueting digital (17,98%) i digitalització i transformació digital (14,61%) han estat les temàtiques amb més demanda per a les empreses a l’hora d’aplicar millores i solucions de futur.  

Pel que fa al conjunt d’empreses ateses des de l’inici del servei, els àmbits d’estratègia i model de negoci (33%), administració i finances (29%), comunicació i màrqueting digital (16%) i digitalització i transformació digital (8%) han estat les temàtiques amb més demanda per a les empreses a l’hora d’aplicar millores i solucions de futur. 

Balanç de gestió del servei HelpEmpresa  

Perfil de les empreses ateses: un 58% de les empreses són del sector serveis 

Per sectors, el 58% de les empreses que han passat pel servei de HelpEmpresa durant el 2023 han estat empreses del sector serveis, seguides per les empreses del sector comerç, que representen un 18% de les empreses ateses, el 12% han estat empreses industrials, el 7% del sector hostaler i el 4% restant son empreses del sector de la construcció, entre d’altres. 

En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, el sector amb més volum d’empreses ha estat el sector serveis amb un 43%, seguit del sector comerç amb un 30%, així com un 12% del sector industrial, un 11% del sector hostaler i el 4% restant són empreses del sector construcció entre d’altres.  

Pel què fa al número de persones treballadores de les empreses que han passat pel servei de HelpEmpresa durant el 2023, el 37% de les empreses ateses no tenien cap persona treballadora contractada, el 19% en tenien entre 1 i 2, el 25% en tenien entre 3 i 5 i el 19% en tenien més de 6 persones contractades.  

En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, el 42% no tenen cap persona contractada, seguit d’un 25% d’empreses que tenen entre 1 i 2 treballadors, un 20% d’empreses amb entre 3 i 5 treballadors, i finalitzant amb un 13% de negocis amb entre 6 i més de 10 treballadors.  

Per territori, el gran gruix d’empreses que van passar per les mans de HelpEmpresa durant el 2023 eren de la província de Barcelona (90%) seguit de les províncies de Lleida (4%), Girona (3%) i Tarragona (3%).  

En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, el 84% del gruix d’empreses es troba ubicada a la província de Barcelona, seguit d’un 7% a la província de Lleida, d’un 5% de la província de Girona i d’un 4% de la província de Tarragona.  

I, finalment, la distribució de les persones empresàries, que han passat pel servei de HelpEmpresa durant el 2023, en funció de l’edat es concreta en el 57% de persones entre 50 i 60 anys, representant la franja d’edat amb la quantitat més gran de persones ateses, seguida de la franja de menys de 40 amb un 27%, el 11% tenien entre 40 i 50, i l’altre 5% més de 60.  

En el conjunt de les empreses ateses des de l’inici del servei, la distribució de les persones empresàries en funció de l’edat es concreta en el 33% de persones entre 50 i 60 anys, representant la franja d’edat amb la quantitat més gran de persones ateses, seguida de la franja d’entre 40 i 50 anys amb un 30%, el 21% tenen menys de 40 anys, i l’altre 17% més de 60.  

Com ha ajudat l’equip de HelpEmpresa a l’empresa +Mar 

Joan Manel Barberà, fundador de l’empresa +Mar, ha trobat en HelpEmpresa l’ajuda i el suport necessari per consolidar i donar un nou impuls al seu negoci.  

Joan Manel Barberà: “T’has de posar a la pell de l’empresari que està sol, que fa de tècnic però que també ha de ser director de màrqueting, financer, de recursos humans… i va fent com pot. Després arriba un moment on et planteges créixer i evolucionar o, ull, també pots plantejar-te no caure. Llavors necessites ajuda. Si ets una empresa molt gran disposes de més recursos econòmics per comprar serveis d’ajuda però si ets un autònom o una empresa amb dos, tres o cinc treballadors, què fas?”. 

“Us asseguro que tots els tècnics, dins dels nostres negocis som especialistes de gran nivell però és cert que la majoria no tenim ni idea de finançament, per exemple, i no ens ha de fer vergonya dir-ho i buscar suport per continuar. Jo vaig tenir la sort de conèixer persones que m’han anat reconduint en l’àmbit del finançament més enllà d’anar al teu banc i mica en mica em van anar reconduint cap a l’equip de HelpEmpresa.” 

“Vaig arribar cercant finançament i el cert és que he trobat recolzament que va més enllà i que m’està ajudant a replantejar el meu full de ruta inicial. La primera qüestió que em va plantejar l’Alexandra va ser: Vols créixer? Perquè créixer implica oportunitats però també molts sacrificis i a partir d’aquí vam iniciar un camí que m’ha permès avançar molt perquè, sincerament, jo venia d’una situació on vas vetllant fins on aguanta la tresoreria, vull dir que tenia el compte de caixa i anava vent pensant quan s’acabi la caixa, s’acaba. Però ara ja sé la diferencia entre tresoreria i balanços i em dona una altra perspectiva de gestió”. 

“Iniciatives com el HelpEmpresa suposa dedicar recursos al creixement i rendiment econòmic i social al país, i a la llarga aporta no només els impostos que paguem sinó les despeses que no generem pel fet d’estar o be arruïnats o be a l’atur”.  

Sobre +Mar 

Va néixer l’any 1993 des del Club Nàutic Sant Carles de La Ràpita per gestionar activitats als espais nàutics, es dediquen oferir experiències al mar, a la formació i facilitar accés al mar. Actualment estan presents a La Ràpita, l’Ampolla, les Cases d’Alcanar, Vinaròs, Burriana, Platja del Trabucador i Platja del Garbí, ambdues a La Ràpita. 

Un equip de divuit persones expertes en diverses àrees d’assessorament 

HelpEmpresa disposa, actualment, d’un equip format per divuit persones expertes en diverses àrees que ofereixen, sense cap cost, assessorament i acompanyament a les empreses que s’inscriuen al servei.  

Algunes d’aquestes àrees són les de finançament, estratègia empresarial, fiscal, laboral, vendes, màrqueting i xarxes socials, transformació digital, comerç exterior, consum energètic, gestió econòmica o millora de processos. També cal destacar que HelpEmpresa disposa d’una psicòloga en el seu equip amb l’objectiu d’ajudar a totes aquelles persones empresàries que, per la situació del seu negoci, han vist afectada la seva salut emocional. 

La directora del servei, considera que les xifres aconseguides durant el 2022 i el primer semestre del 2023 “demostren que aquest servei, que es va posar en marxa arran de l’experiència prèvia de la patronal Cecot en la construcció de la xarxa Europea Early Warning Europe i  la crisi generada per la COVID-19, continua sent, a dia d’avui, més necessari que mai”.  

Metodologia Early Warning Europe 

El servei HelpEmpresa es basa en la metodologia Early Warning Europe, desenvolupada per una xarxa d’entitats europees que han col·laborat en l’establiment de mecanismes d’alerta primerenca a diversos països europeus com Polònia, Itàlia i Grècia, donant suport a 3.500 empreses en situació de crisi entre el 2017 i el 2019. La metodologia Early Warning posa el focus en els mecanismes de detecció i alerta primerenca de la insolvència empresarial amb l’objectiu que les empreses puguin avançar-se a dificultats futures. La Cecot és l’únic agent a Catalunya autoritzat per aplicar aquesta metodologia europea d’alerta primerenca, que s’hauria d’aplicar a totes les empreses en funcionament per detectar d’avançat problemes futurs encara no aflorats i actuar de manera preventiva abans de que el problema sigui manifest i més difícil de gestionar.  

Per al president de la Cecot, Xavier Panés, “tan necessari és impulsar la creació d’empreses, com recolzar la transmissió empresarial, com prevenir el tancament de pimes que es trobin en una situació financera difícil i que requereixi d’una intervenció especialitzada per evitar-ne la fallida, i aquest darrer és el propòsit del servei HelpEmpresa”.  

Sobre el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial 

Mitjançant el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial, la Cecot ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries a través de les diferents àrees de treball:  

  • Creació d’empreses: les persones emprenedores poden rebre assessorament i acompanyament en totes les fases de la creació de la seva empresa. A més, al ser punt PAE, també s’ocupen dels tràmits d’alta.  
  • Transmissió empresarial a través del Reempresa.  
  • Consolidació i creixement mitjançant l’acompanyament a les persones emprenedores i empresàries en el procés de consolidar la seva empresa i fer-la créixer, a través d’assessorament especialitzat i actuacions formatives. En els casos on l’empresa té problemes de viabilitat, s’ofereix acompanyament en el procés de reestructuració o tancament honest i ordenat mitjançant el HelpEmpresa.  

Vols contactar amb el nostre departament de comunicació?

Truca’ns al 93 736 11 15 o envia’ns un correu electrònic a premsa@cecot.org