La Cecot va ser convidada a participar pel seu alt coneixement de la situació i les necessitats de les PIMES a Catalunya.
- El Dr. Sheehan va posar el focus en el projecte ProactSME com a instrument per poder oferir serveis més intel·ligents i digitalitzats a les petites i mitjanes empreses.
- En aquest estudi s’ha vist que el Servei de HelpEmpresa té unes característiques similars al servei lituà de Business Early Warning System.
Irlanda, 26 de novembre de 2024. La Cecot ha participat en la visita d’estudi a Limerick, en el marc del projecte Interreg Europe PROACTsme. Els membres del projecte es van trobar els dies 26 i 27 de novembre amb l’objectiu de consolidar l’intercanvi de coneixements del projecte PROACTsme, així com conèixer les millors pràctiques irlandeses en relació a la gestió i explotació de les dades en favor dels ciutadans i les empreses del país.
Les activitats del dia 26 de novembre es van iniciar de la mà del professor Martin Mullins, director del Centre for Emerging Risks Studies de la Kemmy Business School i el Dr. Barry Sheehan, director del Departament of Accounting and Finance de la Kemmy Business School, qui varen donar la benvinguda a tots els assistents, provinents de 5 regions europees diferents: Catalunya, Mazovia (Polònia), Macedònia (Grècia), Vilnius (Lituània) i Limerick (Irlanda).
El professor Mullins va destacar la tasca que desenvolupen en el camp de la gestió de riscos, especialment en els camps de les assegurances, nanotecnologies, ciberseguretat i mobilitat intel·ligent.
A continuació, el Dr. Sheehan va posar el focus en el projecte ProactSME com a instrument per poder oferir serveis més intel·ligents i digitalitzats a les petites i mitjanes empreses, i va parlar de l’impacte que s’espera que tingui el Joint Study que s’ha desenvolupat.
Les presentacions van continuar de la mà de la Mazovian Development Agency de Varsovia (Polònia) on Karolina Ivaldi i Milena Kubicka, van presentar els resultats del Interregional Peer Review. En aquest estudi s’han identificat les característiques de cada bona pràctica, indicant característiques com ara Enfocament, Metodologia, Propòsit i característiques clau i s’ha creat un mapa de calor, que mostra el nivell d’intensitat de les pràctiques, proporcionant una representació visual d’on centra cada país els seus esforços digitals i quines pràctiques són més freqüents.
En aquest estudi s’ha vist que el servei de HelpEmpresa té unes característiques similars al servei lituà de Business Early Warning System, aquests serveis tenen com a objectiu ajudar les empreses en dificultats financeres o ajudar-les a avaluar la seva maduresa operativa per evitar la insolvència.
A continuació, Milena Kubicka va parlar dels beneficis de fer servir la intel·ligència Artificial com a suport en la creació de contingut.
Acte seguit, Mike Cantwell, Head of Enterprise of the Local Enterprise Office of Limerick, va presentar els serveis de suport a empreses en els àmbits de creixement, eficiència energètica, digitalització, exportació, Lean for business, estudis de viabilitat i expansió de negocis.
Per finalitzar la jornada, Eamon Leonard i Emer Owerns, investigadors del Centre for Emerging Risk Studies, van presentar els resultats del Joint Study Presentation que ha servit per identificar els reptes sobre els quals ha de seguir treballant el consorci del projecte.
Per últim, el dimecres 27 de novembre va tenir lloc un grup de treball en què la Universitat de Limerick va explicar l’avenç en el desenvolupament d’una eina que permeti la detecció de la insolvència de manera precoç, fent ús d’informació de les empreses. Aquesta eina ha de poder permetre avisar a les PIMES respecte una situació crítica en la que es puguin trobar en un futur immediat, i ha de servir per actuar de manera preventiva abans que la situació empitjori. Aquesta presentació va anar seguida d’un debat entre tots els membres del consorci, respecte com es pot incorporar la intel·ligència artificial en el dia a dia de les organitzacions públiques i com pot ser això d’utilitat per als ciutadans i PIMES.
El resultat de la visita ha estat molt satisfactori i ha servit per continuar avançant cap a la coneixença de diferents estats d’implementació de serveis proactius arreu d’Europa.
Sobre ProactSME
La Cecot participa en el projecte ProactSME, co-finançat pels fons Interreg de la Unió Europea. Aquest projecte està dissenyat amb l’objectiu que diferents regions europees treballin conjuntament per copsar quins són els serveis que, de manera proactiva, les institucions públiques poden oferir a les PIMES i com fer-los arribar, sense necessitat que les persones empresàries hagin de requerir-los en primera instància.
La pandèmia de la COVID-19 ha demostrat la importància crucial de garantir la resposta dels serveis públics a la crisi per poder acompanyar les repercussions socioeconòmiques. PROACTsme treballa amb aquest objectiu, posant el focus en serveis més intel·ligents i digitalitzats per a les pimes. Es presta especial atenció al desenvolupament i la prestació de serveis públics electrònics personalitzats i proactius per tal de reduir els tràmits burocràtics de l’entorn empresarial. A més, s’anticipa a les necessitats de polítiques i serveis, i això significa construir un sector privat més resilient i competitiu a les diferents regions.
L’adopció de dades i anàlisis en la política i la intervenció empresarial és d’especial importància per tal d’avançar cap a la prestació de serveis personalitzats i proactius per a les empreses, tot i que no és fàcil per al sector públic. La transició a les noves tecnologies, les noves maneres de treballar i una nova cultura basada en les dades es troben entre els principals reptes. En aquest sentit, PROACTsme facilita l’intercanvi d’experiències, coneixements i bones pràctiques en l’ús de l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial (IA) per a serveis personalitzats i proactius i una interacció reduïda empresa-govern, així com la creació d’intel·ligència empresarial i seguiment de la política de PIMES, necessitats de servei en un entorn canviant, creant alhora un entorn més propici per a les empreses.
Facilitar l’intercanvi de coneixements ajudarà a construir capacitat i permetrà que els territoris participants – Catalunya, amb la Generalitat de Catalunya al capdavant del projecte, Macedònia Central (Grècia), Mazovia (Polònia), Møre og Romsdal (Noruega) i Lituània – aprenguin els uns dels altres, aprofitant així les tecnologies, mètodes i solucions que es desenvolupen i apliquen en altres llocs. L’aplicació de pràctiques identificades sobre governança de dades s’inspirarà encara més pel soci assessor, la Universitat de Limerick (Irlanda). En aquest sentit, PROACTsme impulsarà canvis en qüestions polítiques regionals i nacionals que poden ajudar a accelerar el progrés en l’ambiciós camí cap a l’assoliment dels objectius de la dècada digital de la UE.
Participació de la Cecot
Des del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Patronal Cecot es participa activament en aquest projecte, essent l’única entitat privada participant. La Cecot ha estat convidada a participar pel seu alt coneixement de la situació i les necessitats de les PIMES a Catalunya, i perquè des de 2021 treballa desenvolupant el servei HelpEmpresa, un servei basat en la metodologia de la xarxa Early Warning Europe (EWE), de la que n’és membre fundador i que se centra en oferir un diagnòstic sobre la situació de qualsevol empresa que s’adreci al servei, a través de l’ús d’eines de detecció primerenca de la insolvència. Aquestes eines ajuden a conèixer en quin estat es troba l’empresa i a predir, d’avançat, si l’empresa està en risc d’insolvència. És d’especial importància aquest diagnòstic perquè, només coneixent la situació d’avançat, es poden prendre mesures per millorar la situació i evitar que desemboqui en el tancament empresarial.
És per això que des del servei de HelpEmpresa, més enllà de treballar en un diagnòstic holístic de la situació de l’empresa, també s’han desenvolupat tres itineraris d’acompanyant a la persona empresària: un itinerari enfocat a la consolidació del negoci en funcionament i el seu creixement a futur, un itinerari pensat per ajudar a les empreses a reestructurar-se i, en cas d’insolvència, per tornar al camí de la viabilitat, així com un itinerari de tancament honest i ordenat per aquelles empreses en les que el resultat del diagnòstic indiqui que és millor tancar l’empresa, és a dir, però fer-ho bé i per evitar que la persona empresària es quedi amb deutes que l’impedeix fer una vida normal a futur. Des de la seva posada en funcionament, a finals de 2021, HelpEmpresa ja ha assessorat a més de 900 PIMES catalanes.
En el marc d’aquest projecte europeu PROACTsme la patronal Cecot està compartint les seves experiències amb la resta de socis. A més, està aprenent noves maneres de poder utilitzar eines predictives, sempre amb la voluntat de poder ajudar a les persones empresàries, propietàries de negocis i petites i mitjanes empreses, a evitar la fallida, tot consolidant i dinamitzant el teixit empresarial català.
Sobre el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial
Mitjançant el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial, la Cecot ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries a través de les diferents àrees de treball.