Eulàlia Martínez: “els darrers mesos hem format més de 150 professionals d’empreses associades interessats per la IA i per conèixer i explorar els beneficis potencials que pot tenir per a les seves organitzacions”.
“Estem rebent molta demanda de formació en aquest àmbit i, malgrat comptem amb un equip de professionals de nivell, qualificades i amb experiència, se’ns queda curt d’efectius pel volum de peticions que tenim. Hem de pensar que estem molt als inicis en les implementacions de la IA a les pimes i no hi ha encara prou experts al mercat, amb trajectòria suficient, com per cobrir tota la demanda que es genera i oferir una orientació i formació de qualitat com la que prestem”.
El benefici més valorat entre les pimes, en l’ús de la IA, és l’optimització de processos, ja que pot alliberar els professionals de tasques repetitives perquè es puguin centrar en aspectes que proporcionin valor afegit i en personalitzar més acuradament l’oferta de serveis.
Terrassa, 22 de desembre de 2023. La intel·ligència artificial ha deixat de ser una promesa futurista per convertir-se en una realitat tangible en l’entorn empresarial, “i així ho demostra el creixent interès de les empreses per conèixer el potencial de la IA i el volum de peticions per orientar i formar les plantilles en aquest àmbit”, explica Eulàlia Martínez Puig, directora de Cecot Formació i Desenvolupament.
El servei de formació de la patronal Cecot ha format 150 persones els darrers mesos en IA i les sol·licituds per desembre i per al 2024 han incrementat respecte altres àmbits formatius, fins al punt d’haver programar mínim una formació mensual. “I és que els beneficis de la IA són nombrosos, com per exemple, l’optimització dels processos, automatitzant tasques que fem de manera repetitiva, alliberant els professionals per tal que es puguin centrar en aspectes que ens donin valor afegit”, argumenten Laia Morales i Sandra Arcos, expertes en l’àmbit de la digitalització i el desenvolupament empresarial, que actualment conformen l’equip de docents en IA de Cecot Formació, qui afegeixen que “gràcies als seus algoritmes avançats, les empreses i autònoms poden anticipar tendències, identificar oportunitats que els permeti prendre decisions amb informacions basades en dades a temps real”. Malgrat el mes de desembre sol ser complex per les empreses per la concentració de tasques de tancament i planificació, sumat als festius laborals, Cecot Formació ha dut a terme dues formacions, una de Microsoft Copilot 365, amb Sandra Arcos i l’altra d’IA creativa amb Laia Morales per cobrir les demandes rebudes per part de les empreses.
“Les empreses miren el futur d’aquesta revolució tecnològica com una part integral de la seva visió estratègica amb l’objectiu d’oferir solucions més intel·ligents, eficients i personalitzades als clients”, explica Martínez, “però donat que és un àmbit relativament nou i que obre infinites possibilitats d’aplicació i ús, els equips operatius, i també els de governança de les empreses, requereixen d’orientació i conèixer les potencialitats d’aquesta tecnologia abans de prendre decisions. Les nostres empreses volen ajustar-se dinàmicament als canvis que han d’arribar, oferir un millor servei per als seus clients i, evidentment, a un millor cost”. “Aquesta dinàmica ens està comportant un increment de la planificació de les formacions en l’àmbit de la IA i val a dir que, no hi ha encara prou experts al mercat, amb trajectòria suficient, com per cobrir tota la demanda que es genera i oferir una orientació i formació de qualitat amb l’estàndard que marquem per al nostre servei”.
L’elevat interès que el teixit empresarial mostra pel que fa a les diferents eines que ofereix la IA i com poden aplicar-les als seus models de negoci és, doncs, un fet contrastat per l’equip de Cecot Formació. “La IA està canviant la manera en que les empreses operen i competeixen en el mercat global, la tecnologia està fent replantejar i transformant els processos de les empreses i això els pot permetre millorar l’experiència amb clients oferint experiències personalitzades, anticipar-se a les seves necessitats i creant relacions més sòlides”, afirma Morales, “la intel·ligència artificial, amb la nova branca d’IA generativa, ha emergit com una força disruptiva que té la capacitat de potenciar la productivitat de qualsevol empresa o professional. Aquesta tecnologia innovadora ofereix a les empreses l’oportunitat de millorar l’eficiència, però també de prendre decisions més informades. Sense cap mena de dubte, aquesta “nova” IA ha obert un nou món d’oportunitats de creixement i competitivitat.”
“A més, l’ús de les tecnologies de la IA també s’aplica per enfortir la seguretat cibernètica, tot detectant i responent proactivament a possibles amenaces en temps real”, complementa Arcos, qui conclou que “una gran majoria d’empreses utilitzen sistemes Microsoft, i des d’aquesta realitat, la IA de Microsoft 365 Copilot és un punt d’inflexió i pot esdevenir un punt de llum enmig de l’actual brot d’eines de IA. Qualsevol empresa podrà, ara, millorar i incrementar la seva productivitat i les seves vendes en un nou estadi d’èxit amb solucions avançades de confiança. Això sí, amb la Intel·ligència Humana al capdavant per a definir l’estratègia d’IA més favorable per a cada organització”.
Perfils de l’equip de formadores en IA
Laia Morales, diplomada en ciències empresarials, enginyera tècnica en informàtica i gestió i experta en intel·ligència artificial i desenvolupament empresarial.
Sandra Arcos, consultora tecnològica en IA, blockchain i metaversos, assessora ACCIÓ Gencat en millora de processos i desenvolupament empresarial, membre del Centre Blockchain de Catalunya i assessora en màrqueting i gestió de negocis digitals de la Cecot.