NOTA DE PREMSA · 18 desembre

La Cecot impulsa la igualtat i l’equitat de gènere en l’àmbit empresarial mitjançant una bateria d’eines d’ús al si de les pimes com l’innovador diagnòstic digital de l’IGx3

roda de premsa equicat igualtat per tres (5)

Comparteix:

    Igualtat per tres (IGx3) contempla una novedosa eina de diagnòstic digital, la primera en el mercat, per garantir la perspectiva de gènere a les pàgines web de les organitzacions, així com recursos de sensibilització a través de bones pràctiques i formació. així com el de promoure el mutualisme a Catalunya.

    • La Cecot presenta dos projectes per proporcionar eines pràctiques per implementar la igualtat i l’equitat a les empreses, en especial les pimes.
    • Pere Ejarque: “hem d’aconseguir que la igualtat entri a les empreses de manera amable i no forçada o imposada, que s’integri en els processos de forma natural i que sigui entesa com un element beneficiós per tota l’organització. Per això elaborem eines que acompanyin i recolzin les empreses en adquirir i integrar la perspectiva de gènere interseccional.”

    Terrassa, 18 de desembre de 2024. L’Oficina d’Igualtat de la patronal Cecot, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, ha impulsat una sèrie de recursos per promoure la igualtat de gènere a les empreses. A través dels projectes Igualtat per tres (IGx3) i Equicat, la patronal pretén oferir eines pràctiques per afavorir la igualtat i l’equitat en l’entorn empresarial, especialment en el context de les petites i mitjanes empreses.

    Pere Ejarque, assessor en responsabilitat social de la Cecot, i un dels impulsors del projecte ha destacat en roda de premsa avui que “hem d’aconseguir que la igualtat entri a les empreses de manera amable i que sigui entesa com un element beneficiós. Aquest és el nostre repte”. A més, ha afegit: “L’empresa no és tan sols un reflex de la societat, sinó que també vol ajudar a definir-la. En aquest sentit, ha de ser capdavantera en l’impuls de la igualtat i de l’equitat i per això hem desenvolupat eines per implementar sigui quina sigui l’etapa empresarial en què es trobi l’organització”.

    Igualtat per tres s’articula al voltant de tres línies d’actuació: diagnòstic digital, sensibilització a través de bones pràctiques i formació. En el marc del diagnòstic digital, el projecte ha desenvolupat una eina per analitzar la comunicació en les pàgines web de les organitzacions, assegurant que compleixin amb la perspectiva de gènere. Aquesta eina ha estat provada inicialment amb tres col·lectius de l’òrbita Cecot: la Unió Empresarial Metal·lúrgica, el Gremi Tèxtil i el Gremi de la Construcció del Vallès. “No hem trobat cap més eina al mercat que realitzi aquest tipus de diagnòstic”, afirma Alba Rosa Lorente, tècnica d’orientació laboral de la patronal Cecot, “el web sol ser el primer contacte que un client o un usuari té amb una empresa, i és per això que volem aplicar als webs de les companyies el diagnòstic digital que analitza tant les imatges com el llenguatge que utilitzen. L’anàlisi permet fer propostes de millora a l’empresa en quant a la perspectiva de gènere interseccional en la seva comunicació”.  El mecanisme que s’aplica és mitjançant un llistat de verificació de factors i vectors que determinen el nivell d’integració de la perspectiva de gènere.

    Pel que fa a la sensibilització, segons han explicat Laia Sabater Ortigosa, assessora en igualtat, i les tècniques d’orientació laboral de la patronal Cecot, Marta Rodríguez Palau i Georgina Díez Forcada, s’han elaborat tres guies de bones pràctiques que cobreixen àmbits clau per a la igualtat de gènere a les empreses: la nova organització dels temps de treball, l’impuls de dones a la direcció i el foment de l’emprenedoria en femení. Totes tres guies seran disseminades al col·lectiu d’empreses associades a la Cecot, així com als més de  gremis i col·lectius vinculats a l’organització empresarial.

    Finalment, IGx3 inclou tres propostes formatives: una formació inicial en igualtat adreçada al personal treballador de les empreses associades a la Cecot, una altra de comunicació en perspectiva de gènere, adreçada al col·lectiu de formadors de la Fundació Cecot Formació i, per últim, una formació en temps de treball, adreçada al personal directiu de les empreses associades a la patronal.

    D’altra banda, el projecte Equicat es focalitza en la incorporació de l’equitat dins de les organitzacions, amb especial atenció a les pimes i a les seves persones treballadores. Es tracta d’un servei integral que inclou també sensibilització, eines, i recursos per a la seva incorporació, així com a assessorament. Equicat ha desenvolupat 21 càpsules audiovisuals de sensibilització empresarial vers l’equitat: vídeos d’una durada aproximada de 2 minuts el contingut dels quals versa sobre diferents aspectes de l’equitat en els treballs, com ara la bretxa salarial, la segregació vertical o els estereotips de gènere. També inclou un testimoni d’empresa, de l’assessoria ALLURA GROUP, sobre l’impacte de la incorporació de l’equitat. “Aquest testimonial ens ajudarà a compartir entre les empreses el fet que tinguin la dimensió que tinguin hi ha elements tangibles que poden aplicar en l’àmbit de la igualtat. Hi ha eines per fer-ho, només cal impulsar la voluntat de tirar-ho endavant”, afirma Alba Rosa.

    Finalment, el projecte incorpora una manual de preguntes freqüents sobre l’equitat a les organitzacions, amb l’objectiu de respondre a les necessitats inicials d’empreses i personal treballador en aquest àmbit. Segons Georgina Díez, “és una eina molt útil per ajudar a les empreses a situar-se en aquest àmbit de l’equitat i que es troben en una fase de plantejament inicial i més primerenca en la integració de la igualtat en els seus processos”.

    “Hem elaborat molt material i molt contingut de valor en l’àmbit de la igualtat per cobrir un dèficit que encara detectem, avui, en moltes empreses. La nostra pretensió és apropar elements que poden ser estranys o que les empreses perceben de difícil implementació i que s’hi familiaritzin. Si la igualtat ha d’entrar amb calçador faríem un trist favor al teixit empresarial. Si ho podem fer de manera amable, amb testimonials, amb informació, amb acompanyament entrarà de manera més eficaç i tindrem millor resultats”, conclou Ejarque.

    En aquest sentit, la nova aposta dona continuïtat als projectes desenvolupats els darrers anys, així com als serveis d’assessorament, consultoria i formació. Tota la documentació d’aquests projectes, eines, guies, càpsules audiovisuals i més, està disponible a l’Oficina d’Igualtat de la Cecot.

    La igualtat interseccional a l’empresa

    El propòsit de la Cecot és plantejar la igualtat a l’empresa més enllà del compliment d’una normativa, es tracta d’integrant-la com a element estratègic de gestió en els equips multidisciplinars, on la diversitat és factor clau de competitivitat. Per aquest motiu, el març de 2023 va posar en marxa una Oficina d’Igualtat per acompanyar les pimes catalanes en la implementació de les seves estratègies d’igualtat, un repte per a l’empresariat que va en línia amb les demandes d’una societat més equitativa i corresponsable.

    Vols contactar amb el nostre departament de comunicació?

    Truca’ns al 93 736 11 15 o envia’ns un correu electrònic a premsa@cecot.org