NOTA DE PREMSA · 13 desembre

La patronal Cecot, nova entitat col·laboradora de l’Observatori dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complementària

2024 img cecot edifici institucional 003 (2)

Comparteix:

L’objectiu de la col·laboració és la de contribuir a l’anàlisi i  desenvolupament de la previsió social complementària, així com el de promoure el mutualisme a Catalunya.

  • La col·laboració entre ambdues entitats permetrà el desenvolupament d’iniciatives conjuntes per a aconseguir aquests objectius.

Terrassa, 13 de desembre de 2024.  El dia 28 d’octubre la patronal Cecot va formalitzar la seva adhesió a l’Observatori dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complementària. Les relacions entre totes dues entitats van començar arran de la trobada celebrada dies abans per a tractar de la creació d’un instrument de previsió social de caràcter mutualista, a semblança de les EPSV basques, una possibilitat que l’Observatori recull en el Llibre blanc de la Previsió Social Complementària a Catalunya.

L’Observatori compta amb una xarxa de col·laboradors que, al costat de la resta de partenaires (patrocinadors, institucions públiques, membres de la xarxa universitària i de la xarxa d’observatoris i media partners) constitueixen un grup heterogeni d’agents i grups d’interès que comparteixen l’objectiu del desenvolupament del model europeu de previsió social de tres pilars: el sistema públic de pensions, els règims privats que es desenvolupen en l’àmbit de l’empresa i la decisió individual i voluntària de les persones de destinar a l’estalvi part de la seva renda lliure. Segons l’Observatori, “la incorporació de Cecot suposa un suport estratègic clau, en comptar amb una entitat patronal de gran importància en el teixit laboral català”.

La patronal Cecot és una organització empresarial multisectorial catalana, fundada en 1978 com a resultat de la unió de l’Institut Industrial-Gremi Tèxtil (constituït en 1873) amb la Unió Comercial i Industrial (constituïda en 1969), i liderada i impulsada per empresaris, empresàries i executius en actiu. Actualment integra més de seixanta-cinc col·lectius professionals i empresarials de diferents sectors d’activitat, que representen 40.000 empreses en el territori, sent el sector industrial un dels principals grups representats en l’entitat, donats els seus orígens vinculats a grans industrials del sector tèxtil i metal·lúrgic, alguns d’ells protagonistes de la revolució industrial a Catalunya.

“Fa aproximadament uns vuit anys, des de la Cecot impulsem una proposta, entre els agents socials catalans, per a estudiar la creació d’instruments de previsió social complementària amb molt poc èxit en aquell moment, per cert, i més si tenim en compte la dilatada tradició mutualista que tenim en aquest país”, va explicar Xavier Panés, president de Cecot, “avui dia, continuem convençuts de la necessitat de generar debat sobre aquest tema i aprofundir des d’una visió transversal, a través del diàleg social, en la proposta de mecanismes de previsió social a Catalunya per a garantir el benestar de la ciutadania. És per això que té tot el sentit per a nosaltres col·laborar amb l’Observatori dels SEPSC i formar part del diàleg social per a l’anàlisi i definició consensuada del millor model de previsió social per a Catalunya.”

“L’Observatori dona la benvinguda a Cecot a la seva xarxa d’entitats col·laboradores amb satisfacció i amb la voluntat de dur a terme iniciatives que la integrin en la nostra activitat habitual de divulgació, recerca i formació”, va afirmar Xavier Varea, director de l’Observatori. “Comptar amb una entitat patronal amb el prestigi de Cecot permetrà comptar amb l’experiència i el coneixement del panorama laboral necessari per a poder contribuir, de manera conjunta, al necessari desenvolupament de la previsió social complementària”.

Sobre l’Observatori dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complementària

L’Observatori és una estructura de recerca de la Universitat de Barcelona que es constitueix com una plataforma d’informació, debat, reflexió i intercanvi de coneixement i experiències sobre els diferents sistemes de pensions d’Europa des d’una perspectiva multidisciplinària.

Es crea l’any 2019 per a fomentar les activitats de recerca interdisciplinària i docents en el camp de la Previsió Social Complementària. Té la voluntat d’influir, a nivell social, en el debat que s’està produint referent a la reforma dels sistemes de pensions a Europa.

Vols contactar amb el nostre departament de comunicació?

Truca’ns al 93 736 11 15 o envia’ns un correu electrònic a premsa@cecot.org