“A aquells empresaris que estan en una situació complicada, els diria que quan la cosa no va bé, que no esperin ni es demorin en demanar ajuda”, Yolanda Rodríguez, propietària de l’empresa Simple Cero Residu de Castelldefels.
- HelpEmpresa pretén ser el servei referent a Catalunya en la prevenció del tancament de petites i mitjanes empreses que es trobin en una situació́ financera difícil i que requereixin d’una intervenció́ especialitzada per evitar-ne la fallida.
- L’any 2022 HelpEmpresa va atendre 437 empreses i des de la seva posada en marxa a principis de desembre de 2021 s’han realitzat un total de 540 intervencions.
- El servei compta amb un equip format per catorze persones expertes en àmbits com l’estratègia, les finances o el màrqueting digital. HelpEmpresa també compta amb una psicòloga amb l’objectiu d’ajudar a totes aquelles persones empresàries que, per culpa de la situació del seu negoci, han vist afectada la seva salut emocional.
Terrassa, 4 d’abril del 2023. Davant de la greu situació econòmica generada per la Covid19 a Catalunya, la Cecot, amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, va posar en marxa el servei HelpEmpresa a principis del mes de desembre de 2021 per ajudar a les pimes a afrontar reptes clau com ara gestionar una crisi, fer front a una fallida o obtenir una segona oportunitat.
“El que no havíem contemplat a l’hora de posar en marxa el servei és que, més enllà de la previsió que havíem fet sobre l’impacte de la finalització de la moratòria de processos com els ERTO i de l’increment dels costos de primeres matèries, tot just esclatés el conflicte d’Ucraïna amb les conseqüències econòmiques que estem vivint”, explica el president de la Cecot, Xavier Panés Sancho, “i, per tant, el servei està tenint una gran acollida per part de les empreses que necessiten adaptar-se al nou context i redefinir les seves estratègies per garantir la seva viabilitat”.
HelpEmpresa està dirigit bàsicament a petites i mitjanes empreses que es troben en situació de crisi o que, tot i funcionar correctament, volen ser més resilients davant dels canvis i el futur. Va tancar l’exercici 2022 atenent a 437 empreses catalanes i des de la seva posada en marxa, aquest servei impulsat per la Cecot, ha atès a més de 540 negocis en menys d’un any i mig de funcionament.
Els àmbits de l’administració i les finances (33%), estratègia i model de negoci (31%), comunicació i màrqueting digital (15%) i digitalització i transformació digital (7%) van ser les temàtiques amb més demanda per a les empreses a l’hora d’aplicar millores i solucions de futur.
Un cas real
L’empresa Simple Cero Residu de Castelldefels es dedica a la venda al detall de productes a granel biodegradables i no nocius. Entre els productes que comercialitza es troben productes per la neteja corporal i per neteja de la llar, així com productes de cosmètica d’olis essencials.
L’any 2022, mitjançant un anunci publicitari al Col·legi d’Infermeria, les propietàries van decidir adreçar-se al servei de HelpEmpresa quan van tocar fons emocionalment, veient que “no hi havia sortida a la situació econòmica a la qual ens trobàvem immerses. Mitjançant l’acompanyament del consultor del servei, així com de l’expert que ens va assessorar, vam ser conscients que no comptàvem amb les eines adequades per fer front a la situació que estàvem passant”, detalla la propietària Yolanda Rodríguez. En aquest cas, la tasca de l’expert ha estat centrada en ajudar l’empresa en la configuració dels marges del negoci i en un coneixement i comprensió molt més profundes dels costos del negoci per part de les seves propietàries. “Realment volíem explorar totes les alternatives per no quedar-nos amb el remordiment d’haver intentat tot per salvar el nostre negoci que, amb tanta il·lusió, vam començar. Amb els canvis proposats per l’expert del servei hem aconseguit veure importants millores en la situació teníem prèviament i mantenim la nostra activitat”.
Balanç de gestió del servei HelpEmpresa durant el 2022
Perfil de les empreses ateses: un 39% de les empreses son del sector serveis
Per sectors, el 39% de les empreses que han passat pel servei de HelpEmpresa durant el 2022 han estat empreses del sector serveis, seguides per les empreses del sector comerç, que representen un 33% de les empreses ateses, el 12% han estat empreses industrials, el 12% del sector hostaler i el 4% restant son empreses del sector de la construcció, entre d’altres.
Del conjunt d’empreses ateses per HelpEmpresa durant l’any passat, el 53% eren empreses individuals, el 42% eren societats limitades, el 3% eren cooperatives i empreses amb altres formes jurídiques i un 2% eren societats anònimes.
Pel què fa al número de persones treballadores, el 39% de les empreses ateses no tenien cap persona treballadora contractada, el 25% en tenien entre 1 i 2, el 19% en tenien entre 3 i 5 i el 17% en tenien més de 6 persones contractades.
Per territori, el gran gruix d’empreses que van passar per les mans de HelpEmpresa eren de la província de Barcelona (82%) seguit de les províncies de Lleida (8%), Girona (6%) i Tarragona (4%).
I, finalment, la distribució de les persones empresàries en funció de l’edat es concreta en el 32% de persones entre 50 i 60 anys, representant la franja d’edat amb la quantitat més gran de persones ateses, seguida de la franja de 40 a 50 anys que representen el 30%, el 19% tenien menys de 40 anys i l’altre 19% més de 60.
Un equip de catorze persones expertes en diverses àrees d’assessorament
HelpEmpresa disposa, actualment, d’un equip format per catorze persones expertes en diverses àrees que ofereixen, sense cap cost, assessorament i acompanyament a les empreses que s’inscriuen al servei.
Algunes d’aquestes àrees són les de finançament, estratègia empresarial, gestió econòmica o millora de processos. També cal destacar que HelpEmpresa disposa d’una psicòloga en el seu equip amb l’objectiu d’ajudar a totes aquelles persones empresàries que, per la situació del seu negoci, han vist afectada la seva salut emocional.
Una xarxa d’entitats col·laboradores cada vegada més gran
Ja són un total de 17 les entitats i associacions d’àmbit empresarial que han decidit adherir-se al servei de HelpEmpresa amb l’objectiu d’ajudar a les empreses del a conèixer els seus àmbits de millora i, a la vegada, poder-los donar eines per ser més fortes i resilients. El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona o RetailCat són algunes de les entitats que s’han sumat a la iniciativa de la Cecot.
Laura Sallent Cucurella, directora del servei, considera que les xifres aconseguides durant el 2022 “demostren que aquest servei, que es va posar en marxa arran de la crisi generada per la COVID-19, continua sent, a dia d’avui, més necessari que mai”. Per Sallent, “assessorar 437 empreses vol dir que hem estat a prop d’atendre dues empreses al dia durant els 251 laborals que va tenir l’any passat. El servei s’alinea amb l’eix estratègic de la Cecot de salvaguardar el teixit empresarial català i els llocs de treball vinculats. És el propòsit que ja segueix el servei de Reempresa en la cessió de negocis i que ara perseguim per la via de mecanismes d’alerta primerenca. Salvaguardar les empreses és un impacte positiu directe per tota la societat.”
Metodologia Early Warning Europe.
El servei HelpEmpresa pretén donar eines a negocis que s’han vist afectats per una crisi, amb l’objectiu de superar-la i ajudar-los a enfortir-se a través de la metodologia Early Warning Europe, desenvolupada per una xarxa d’entitats europees que ha col·laborat en l’establiment de mecanismes d’alerta primerenca a diversos països europeus com Polònia, Itàlia i Grècia, donant suport a 3.500 empreses en situació de crisi entre el 2017 i el 2019. L’Early Warning posa el focus en els mecanismes de detecció i alerta primerenca amb l’objectiu que les empreses puguin avançar-se a dificultats futures. La Cecot és l’únic agent a Catalunya autoritzat per aplicar aquesta metodologia europea d’alerta primerenca que ajuda a les empreses a avançar-se a futures dificultats anomenada Early Warning.
Per al president de la Cecot, “tan necessari és impulsar la creació d’empreses, com recolzar la transmissió empresarial, com prevenir el tancament de pimes que es trobin en una situació financera difícil i que requereixi d’una intervenció especialitzada per evitar-ne la fallida, i aquest darrer és el propòsit del servei HelpEmpresa”.
Acompanyem infografia amb els principals indicadors de gestió del HelpEmpresa.