L’Organització d’Autònoms de Catalunya va presentar el desembre de 2023 dos informes que analitzaven la situació i evolució de les dones i la dificultat d’assolir una millor conciliació laboral en el marc del treball autònom català. Aquest 2024 ha transformat les conclusions en peces audiovisuals que permeten una millor comprensió i una més àmplia difusió del seu contingut mitjançant les xarxes socials.
- Marta Sánchez: “per poder plantejar mesures i propostes de millora adaptades a l’heterogeneïtat amb què es desenvolupa el nostre col·lectiu, necessitàvem un punt de partida. Ara, mitjançant les càpsules audiovisuals podem fer extensiva l’anàlisi sobre l’evolució de les dones en el marc del treball autònom i arribar a més persones que, de segur, s’hi senten identificades, ampliant així l’abast de propostes i mesures”.
- A Catalunya, malgrat que en els darrers 11 anys el percentatge de dones autònomes ha crescut un 11,8%, davant d’un 4,1% en el cas dels homes, el col·lectiu autònom continua format majoritàriament per homes (63,1%) i l’estudi posa de manifest que la bretxa econòmica de gènere també és present en el col·lectiu d’autònoms.
Terrassa, 19 de novembre de 2024. L’Autcat, Organització d’Autònoms de Catalunya, ha transformat els dos informes que va presentar el mes desembre de l’any 2023 en set càpsules audiovisuals amb l’objectiu de difondre i estendre el màxim possible la situació i evolució de les dones en el marc del treball autònom català.
“Ens vam adonar que no hi ha prou documentació elaborada amb relació al context en què es desenvolupa el col·lectiu autònom, que ens permetés definir mesures i propostes de millora o rebatre algunes consideracions que s’han instal·lat a l’imaginari col·lectiu, però que s’allunyen de la realitat dels autònoms”, recorda Marta Sánchez, vicepresidenta de la junta directiva de l’Autcat, “i després de presentar els informes vam considerar oportú fer el màxim de difusió pública dels mateixos. És per això que hem adaptat el llenguatge escrit dels informes a un llenguatge audiovisual que creiem que farà més fàcil l’arribada del missatge al públic en general i hem desenvolupat set càpsules audiovisuals que anomenem Capautcat, en clau de perspectiva de gènere”.
Els informes El col·lectiu autònom des de la perspectiva de gènere i el de Temps de treball i conciliació en les persones autònomes, i les càpsules audiovisuals, elaborats per l’equip tècnic i d’assessorament de l’Oficina d’Igualtat de la Cecot, amb el suport del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de grup Caixa d’Enginyers Banca Cooperativa contemplen com a principals conclusions:
A Catalunya, el col·lectiu autònom representa el 14,7% dels professionals respecte del total de persones ocupades.
Partint de la base que, a 30 d’agost del 2023, a Catalunya hi havia un total de 557.425 persones treballadores autònomes, de les quals 354.130 eren homes (64%) i 203.295 dones (36%), els informes i els vídeos que ara l’Autcat difondrà a les xarxes socials s’han orientat a tenir coneixement de la realitat de les dones treballadores autònomes i aflorar-lo per tal de promoure iniciatives que permetin reduir les desigualtats per raó de gènere, donar visibilitat al paper de les dones en aquells sectors, professions i ocupacions que són poc presents.
Bretxa econòmica de gènere: Les dones perceben menys ingressos que els homes: segons el primer informe realitzat, en el cas dels homes autònoms un 34% perceben ingressos mensuals superiors als 4.000€ a diferència de les dones, que només perceben aquesta xifra un 15%’’. Les dones autònomes perceben de mitjana fins un 25% menys que els homes en la pensió de jubilació.
Poca presència de joves: Hi ha una manca de persones joves en l’àmbit dels autònoms, atribuïda al desconeixement de les opcions d’autonomia, les dificultats associades i la manca d’ajudes econòmiques. Dins del col·lectiu d’autònoms, trobem 25,7% de dones i 19,6% d’homes en la franja de 16-39 anys.
Distribució de sectors professionals: Les dones autònomes se centren principalment en el sector dels serveis, relacionat amb estereotips de gènere i la distribució tradicional del treball. En canvi, els homes, tot i que també tenen situada la seva activitat principal en el sector dels serveis, també destaquen per tenir més paper que les dones en el sector de la construcció.
Motius per fer-se autònoms: Moltes dones es fan autònomes per ser l’única opció, ja que busquen una millora de flexibilitat d’horaris – conciliació, mentre que els homes justifiquen més el motiu de fer-se autònoms pel fet de tenir més llibertat i emprendre a l’hora de fer un negoci’’. Aquesta decisió per part de les dones ve condicionada, en moltes ocasiones, per l’absència de corresponsabilitat enfront les càrregues familiars, històricament assumides per les dones, fet que no deixa altra alternativa que fer-se autònomes i cuidadores no remunerades.
Desigualtats en el desenvolupament professional per raó de gènere: Les dones experimenten més obstacles en el seu desenvolupament professional, incloent la dificultat de conciliar la vida laboral i familiar, dificultats per accedir als lideratges i també diferències salarials. Del total de 29.744 persones que han decidit fer-se autònomes en l’últim any, 9.374 són homes i 20.370 són dones. L’afiliació de dones autònomes al RETA l’abril de 2024 va augmentar en 2.350 autònomes respecte el mes anterior.
En relació al temps de treball i la conciliació en les persones autònomes, les càpsules audiovisuals també traslladen el fet que els darrers anys l’organització dels temps de treball ha passat a ocupar un espai central en el dia a dia de les empreses i de les persones treballadores, proliferant iniciatives que aborden aquesta temàtica com la flexibilitat en l’entrada i la sortida del lloc de treball, les bosses d’hores, la implantació de les tasques per objectius o l’adaptació dels torns de treball, entre d’altres, que han tingut i tenen un recorregut constatable al si de les empreses.
Malauradament, en la majoria de casos, les mesures que s’han pogut incorporar en les empreses amb personal assalariat no s’adapten a la realitat del col·lectiu autònom. Des de sempre, les persones autònomes, fruit de la seva enorme diversitat (tipologia, sector professional, tasques que desenvolupen, etc.) es mouen en paràmetres diferents de la resta de persones treballadores. També és el cas de l’organització dels seus temps de treball.
D’aquí que els vídeos incloguin reflexions amb diversos aspectes relacionats amb la conciliació entre la vida laboral i personal, així com la corresponsabilitat, en el context dels professionals autònoms.
“En aquest àmbit de la gestió dels temps de treball, des de l’Autcat apel·lem tant a administracions, com a legisladors, com a la societat en general, a conèixer i comprendre les circumstàncies laborals del col·lectiu autònom perquè siguin conscients que les necessitats difereixen i que no hi ha un model genèric eficaç de gestió del temps”, conclou Sánchez.