El ministre d’Indústria ha qualificat la trobada d’aquest matí, amb el president i representants del comitè executiu de la Cecot, de molt profitosa i ha emplaçat el president de la patronal a properes trobades en un curt període de temps per poder concretar aspectes sorgits durant la reunió.
- Xavier Panés: “cal impulsar la indústria amb propostes concretes i que assoleixi més pes en el nostre model econòmic. Per això és important una visió àmplia i estratègica per part del Govern i això comporta una coordinació amb ministeris com el de transició ecològica, el de transports, el de transformació digital o el d’economia i empresa”.
- Panés ha traslladat al ministre Jordi Hereu la voluntat de diàleg permanent amb el seu equip tècnic i s’ha prestat a fer la interlocució amb les pimes del sector industrial per accelerar processos de transformació digital o de transició energètica cap a la descarbonització tenint en compte processos de simplificació en els Next Generation i PERTEs.
Terrassa, 5 de febrer de 2024. El ministre d’Indústria i Turisme del Govern d’Espanya, Jordi Hereu, i el president de la Cecot, Xavier Panés, s’han reunit avui, en visita institucional, a la seu de la patronal catalana. Per part de la Cecot també han estat presents a la reunió el secretari general, Oriol Alba i Jordi Parera, membre del comitè executiu de l’entitat.
“La d’avui ha estat una primera presa de contacte per poder presentar la Cecot, la massa associativa que tenim i el pes del sector industrial del Vallès a l’economia catalana i espanyola. Des de la Cecot sempre hem defensat un major pes del sector industrial en el nostre model econòmic perquè entenem que arrela activitat als territoris, promou la recerca i la innovació, comporta una ocupació de qualitat, millors salaris i ajuda a generar serveis auxiliars al voltant, entre altres avantatges”, ha dit Panés.
“Celebrem que el ministre d’Indústria hagi vingut a una de les regions més industrialitzades del sud d’Europa, com ho és el Vallès i precisament a la nostra seu que, com sabeu, té origen i tradició industrial”, ha expressat el president de la Cecot durant la trobada posterior amb els mitjans de comunicació. Si Catalunya generava el 25,2% del VAB industrial espanyol l’any 2022, el les dues comarques que composen el Vallès, dins la província de Barcelona, aportava el 25,7% del VAB industrial de Catalunya. Dues comarques que generen més VAB industrial que vuit comunitats autònomes espanyoles.
En aquest sentit, tant el ministre Jordi Hereu, com el president Xavier Panés, han comentat l’alineació de l’objectiu estratègic de la Unió Europea i el Govern d’Espanya en quant a la sobirania estratègica. “Tenim una oportunitat magnífica per ajudar les nostres pimes industrials i, dependre més de nosaltres mateixos i menys d’altres països en quant a producció i manufactura es refereix”.
La Cecot considera que cal aprofitar el moment i l’actual conjuntura en favor de les pimes donat que “hi ha voluntat política, hi ha fons Next Generation i les empreses estan per la transició energètica i per la transformació digital. Per això ens hem ofert com a interlocutor actiu per col·laborar en les polítiques industrials. Volem aportar la veu del sector industrial, que és pime i ens mols casos empreses familiars, als marcs de diàleg amb el ministeri d’Indústria”, ha reiterat Xavier Panés, “i per tot, serà important que el ministeri d’Indústria i Turisme, el de Transports i Mobilitat Sostenible (per la part d’infraestructures), el d’Economia, Comerç i Empresa; el ministeri per la Transició Ecològica i el de Transformació Digital, entre altres, puguin coordinar-se per establir polítiques industrials que realment donin un impuls al sector, tenint en compte la seva demografia empresarial, en gran part petita i mitjana empresa”.
La sequera a Catalunya i l’impacte sobre l’activitat industrial també ha estat molt present a la conversa entre els representants del ministeri d’Indústria i la patronal Cecot. “Haig de dir que hi ha força unanimitat entre les entitats patronals de pimes a Catalunya a l’hora de demanar al Govern i a les administracions que prenguin mesures sense perdre de vista l’impacte sobre l’activitat econòmica i els llocs de treball. El fet de plantejar un Pla d’emergència per fases ja comporta, en certa mesura, una voluntat d’equilibrar la situació amb el menor impacte social. Però venim d’una Covid i també d’uns increments estratosfèrics de l’energia entre el 2022 i part del 2023, i ja sabem les conseqüències socials. Hi haurà efecte en tota la cadena de producció. Tal i com va passar amb la pujada de preus de l’electricitat quan, en un primer moment, les empreses van assumir l’increment dels costos amb els seus marges; perquè ningú vol incrementar els preus sobre els clients, però si la situació s’allarga això no pot mantenir-se. Serà important, doncs, que els Governs i les administracions treballin coordinadament, com ja ens consta que ja estan fent, tant per solventar la situació conjuntural d’ara, com per plantejar ja inversions en infraestructures estratègiques, així com per establir mesures de suport per assegurar la viabilitat de les empreses més afectades i evitar tancaments”, ha traslladat Panés durant la reunió amb Hereu.