El malestar i la decepció entre les empreses, per la incoherència d’informacions sobre el projecte de la Rambleta, ha centrat la darrera reunió de l’Associació d’empresaris i propietaris del Polígon Segle XX.
- Edgar Guardia: “fa més de dos anys, i especialment des de que es va aprovar el projecte de reurbanització del Segle XX en el marc del POUM, que les empreses del polígon vam demanar una interlocució directa i fluïda amb l’Ajuntament, perquè disposar d’informació de primera mà és vital perquè les empreses puguin prendre les decisions pertinents per la continuïtat de l’activitat productiva, la integració en l’entorn i la seva viabilitat”.
Terrassa, 19 de juny de 2024. Davant la notícia publicada al Diari de Terrassa del passat 1 de juny, on es recollia una àmplia informació sobre el nou projecte de reurbanització de la Rambleta, l’Associació d’empresaris i propietaris del polígons del Segle XX vol manifestar públicament el seu desconcert en assabentar-se del pla urbanístic pels mitjans de comunicació.
La darrera reunió duta a terme per l’Associació, on es tenia previst plantejar un projecte de comunitat energètica en l’àmbit de la sostenibilitat, va quedar totalment col·lapsada amb les queixes i el malestar expressat per les diferents empreses del polígon després d’haver llegit el projecte de la Rambleta als mitjans. “El més greu és que la interlocució de l’Associació amb l’Ajuntament és freqüent i fluïda, hem invertit moltes hores els darrers mesos en anar treballant conjuntament projectes en el marc del POUM, però en cap cas teniem coneixement de la informació que va sortir publicada als mitjans el dia 1 de juny, de manera que a la darrera reunió es va generar un desconcert tal entre les empreses del polígon que va derivar en un estat de desconfiança que crec que no és bo per ningú si volem continuar treballant plegats en la integració d’activitat industrial a la ciutat”, afirma Edgar Guardia, president de l’Associació.
L’Associació tenia previst la presentació d’una proposta de comunitat energètica en el polígon que permetès cohesionar i generar sinèrgies entre les empreses durant la darrera reunió convocada. “Una proposta que no s’ha pogut presentar perquè la preocupació va centrar-se en el desconeixement del projecte de la Rambleta i això ha paralitzat qualsevol altra proposta o projecte”, argumenta Guardia, “és un exemple clar de com la manca de comunicació o el fet de no anticipar-se a informacions que tenen un impacte sobre un col·lectiu com el nostre, en aquest cas, genera incertesa i acaba paralitzant altres preses de decisió que també son positives per la ciutat”.
Per als representants de les indústries ubicades a polígons és fonamental el manteniment i conservació d’aquests espais on es concentra una gran part de la generació de riquesa de la ciutat, de llocs de treball i de desenvolupament d’innovació. “L’actualització d’aquests espais és cabdal per al desenvolupament de les noves necessitats empresarials. Amb una correcta interlocució amb el consistori, es pot garantir que les necessitats empresarials i les necessitats urbanístiques de la ciutat es complementin. De fet, en les reunions amb l’Ajuntament ja n’hem parlat de la necessitat d’establir mesures que permetin l’arranjament, o bé la demolició de les naus obsoletes, així com accelerar el procés d’apertura de naus per adequar-la als tempos que requereix l’activitat econòmica”.
“Val a dir que, després del desconcert genèric a la darrera reunió, divendres passat l’Ajuntament es va posar en contacte amb l’Associació per mirar d’organitzar una reunió en breu i poder informar sobre el projecte a les empreses del polígon”, confirma Guardia.
Sobre l’APT
L’Agrupació de Polígons de Terrassa, presidida per Jordi Vilar, es va constituir com a canal d’interlocució durant la tardor de 2019 i representa els 16 PAEs de la ciutat i més de 1.800 empreses ubicades en els polígons de la ciutat. Des de la seva creació ha promogut la constitució de 6 associacions d’empreses i propietaris de polígons de Terrassa que representen 9 polígons d’activitats econòmiques.