NOTA DE PRENSA · 09 diciembre

La Cecot impulsa el projecte CATempresa PLUS per reforçar l’ús del català en l’entorn empresarial

img rp catempresa plus (3)b

Comparte:

Pere Ejarque: “Aquest any a la Cecot hem posat el focus en les interferències de la llengua anglesa en el català dins de l’àmbit empresarial. L’entorn empresarial està farcit d’anglicismes, independentment del sector d’activitat o la grandària de l’empresa. La part positiva és que tenim l’alternativa en català i que ens és genuïna. Només hem de tenir proactivitat per revertir-ho i en això estem. És un treball de formigueta que cal fer”.

  • El CATempresa PLUS neix com a resposta a la inquietud de moltes empreses sobre la salut del català i com fomentar-ne el seu ús.
  • Pere Ejarque: “tornem a oferir eines que impulsen directament l’ús del català a l’empresa d’una manera amable i lúdica: una formació de construcció d’equips amb el català com a eix transversal; la presa de consciència de la invasió d’anglicismes mitjançant episodis visuals; i l’ampliació del CATmòbil”.

Terrassa, 9 de desembre de 2024. Fidel al seu compromís amb el foment del català en el teixit empresarial, la patronal Cecot, a través de la seva àrea de responsabilitat social, ha desenvolupat CATempresa PLUS. Aquest projecte integra tres actuacions clau per reforçar l’ús de la llengua a les organitzacions: uns episodis visuals sobre les interferències de l’anglès en el català; una proposta de formació d’equips amb el català com a eix vertebral; i l’ampliació del CATmòbil, un joc al mòbil per a l’acollida de persones treballadores en català.

Pere Ejarque, assessor en responsabilitat social de la patronal Cecot i un dels impulsors del projecte, ha explicat que “històricament, l’empresa ha estat un actor principal en el foment de la llengua catalana.” No obstant això, ha afegit “la internacionalització accelerada de l’economia, que sovint ha comportat l’afebliment de l’ús del català al si de les organitzacions; i l’arribada d’un gran nombre de persones treballadores que no tenen el català com a mitjà d’expressió (sovint, fins i tot, en desconeixen l’existència) n’han minvat el vigor”. 

En aquest sentit, Ejarque ha destacat que “el projecte vol donar resposta a la inquietud que ens traslladen moltes empreses sobre la salut del català i sobre què poden fer per fomentar-ne l’ús. És cert que hi ha oferta de cursos de català però sovint no es troba l’encaix amb els horaris o bé es percep com una obligació reglada que frena l’interès entre les persones treballadores”. Sota aquesta premissa, l’àrea de responsabilitat social de la Cecot, amb una dilatada trajectòria de compromís amb la llengua, ha desenvolupat el projecte CATempresa PLUS, que inclou tres actuacions en pro de la llengua al si de les empreses “pensades totalment per aconseguir el màxim d’acceptació entre el públic empresarial. El que hem fet és potenciar la part lúdica i la integració amb activitats que ja es desenvolupem al si de les empreses com ara els famosos team buildings, i li hem afegit l’eix de la llengua com a factor vertebrador de l’activitat”.

En el marc del projecte s’han presentat un total de deu episodis de vídeo sobre les interferències de l’anglès en la llengua catalana en deu camps professionals diferents. Els episodis cobreixen àrees clau de les empreses: recursos humans, comercial, direcció general, tecnologies de la informació, màrqueting, producció, manteniment, comptabilitat i finances, qualitat i comunicació. “L’objectiu d’aquests vídeos és proporcionar alternatives en llengua catalana a expressions i paraules en llengua anglesa que, els darrers anys, s’han introduït amb força en el dia a dia de les empreses” ha explicat Alba Rosa Lorente, tècnica d’orientació laboral de la patronal Cecot. “La realització dels vídeos ha estat interna, amb nosaltres mateixos al capdavant, per donar proximitat a les situacions que descrivim i un to menys formal en general, que ha estat expressament volgut per connectar millor amb el públic a qui ens dirigim”, conclou Alba Rosa.

Una altra de les novetats del CATempresa PLUS és la inclusió d’una proposta de formació de construcció d’equips que combina activitats lúdiques i pedagògiques amb el català com a element central. “Hem vist que els coneguts teams buildings han anat en augment els darrers anys en el nostre teixit empresarial, així que se’ns va ocórrer fer ús del català com a eix de l’activitat”, expliquen Marta Rodríguez Palau i Georgina Díez Forcada, tècniques d’orientació laboral de la Cecot. La proposta de formació del CATempresa Plus està dissenyada per a grups d’entre 15 i 20 persones, amb una durada de quatre hores, dividida en sis activitats modulars, per exemple, inclou activitats lúdiques sobre embarbussaments, accents diacrítics o com la frase maleïda, “que és una competició d’equips per construir una frase de 30 paraules sobre cultura catalana i que està inspirada en el mític programa d’El Joc del Segle de Joaquim Maria Puyal” recorden Rodríguez i Díez.

“I el CATmòbil, que també s’inclou en la dinàmica de construcció d’equips, justament és la tercera pota del CATempresa PLUS, el projecte ha permès ampliar aquest joc per a telèfons mòbils destinat a l’acollida en català de persones treballadores” ha detallat Laia Sabater Ortigosa, assessora en igualtat de la Cecot. “La primera versió del joc, es va desenvolupar l’any 2023, i amb questa actualització hem incorporat 5 àmbits temàtics més (actualment en té 15) alhora que s’han duplicat el nombre de preguntes, passant de 300 a 600. Mitjançant aquesta senzilla aplicació ens hem adonat que les persones nou vingudes fan una aproximació a la llengua i cultura catalana de manera més natural, amena i propera. És una bona eina per a les empreses preocupades per mantenir la llengua en els seus centres de treball”. Els blocs temàtics del CATmòbil a partir d’ara són:

BLOC 1: La llengua catalana: Història i present

BLOC 2: L’empresa i el català: atenció a la clientela i als proveïdors

BLOC 3: El codi de consum català: drets i deures

BLOC 4: El català a l’empresa: comunicació interna, gestió interna i comunicació externa.

BLOC 5: Viure a Catalunya (I): Institucions que vetllen per la llengua catalana.

BLOC 6: Viure a Catalunya (II): Sistema sanitari i recursos laborals.

BLOC 7: Viure a Catalunya (III): Principals tràmits amb l’administració.

BLOC 8: Educació i formació.

BLOC 9: Recursos de llengua catalana.

BLOC 10: Ortografia catalana.

BLOC 11: Lèxic en català.

BLOC 12: Esport català.

BLOC 13: Cultura i tradicions catalanes.

BLOC 14: Racons de Catalunya.

BLOC 15: Literatura, art i música catalanes.

[Nou] BLOC 16: Dones referents a Catalunya.

[Nou] BLOC 17: Refranys i expressions catalanes.

[Nou] BLOC 18: Girs dialectals.

[Nou] BLOC 19: Lèxic de comptabilitat – finances, recursos humans i comercial.

[Nou] BLOC 20: Lèxic de màrqueting, producció i manteniment.

El projecte CATempresa PLUS s’emmarca dins del compromís continuat de la patronal Cecot amb el foment del paper de l’empresa com a focus d’irradiació de la llengua catalana. En aquest sentit, la nova aposta dona continuïtat als projectes desenvolupats els darrers anys, com per exemple la Guia de bones pràctiques de llengua catalana a les pimes (2021), les càpsules d’acollida lingüística (2022), el Servei d’Assessorament en Línia sobre llengua catalana i el CATmòbil (2023). Tots aquests recursos, entre més, estan disponibles al Portal del Català a l’empresa, un espai dissenyat per oferir suport lingüístic integral a les organitzacions.

Quieres contactar con nuestro departamento de comunicación?

Llámanos al 93 736 11 15 o envíanos un correo electrónico a premsa@cecot.org