May 30, 2024 | L’entrevista

Entrevista Mònica Mendoza

Comparteix:

“La formació és una eina que ens ajudarà a s tot a ser més competitius. O ens formem o deixem de ser competitius en un entorn tan variable i canviable com l’actual. “

Mònica Mendoza Castillo, speaker internacional especialitzada en estratègia comercial i vendes, ha visitat la Cecot per realitzar una masterclass on va parlar de la IA aplicada a les vendes i la IA aplicada al màrqueting amb en Pau Llambí Feliu.

Després de la sessió , vam tenir l’oportunitat d’entrevistar a la Mónica Mendoza en vídeo per aprofundir en com la intel·ligència artificial està transformant les nostres empreses. com aquestes tecnologies estan revolucionant el món de les vendes i les empreses. A través de la seva experiència i coneixements, hem pogut profunditzar com les eines d’intel·ligència artificial (IA) poden transformar i millorar significativament els processos empresarials.

«La intel·ligència artificial ens permet analitzar moltíssima informació per buscar patrons, com ara patrons de consum i de compra, i automatitzar aquelles tasques que tinguin menys valor afegit per a la companyia», explica Mendoza. Aquestes eines no només alliberen els treballadors de tasques repetitives, sinó que també els permeten centrar-se en activitats que aporten un major valor afegit a l’empresa.

Tot i els beneficis evidents, el factor humà continua essent imprescindible. «La IA no té empatia ni les habilitats humanes necessàries per a la venda, com la tolerància a la frustració«, afirma l’experta. És per això que, de moment, la intel·ligència artificial ha de ser vista com una eina complementària, que s’incorpora dins del procés de venda per potenciar les capacitats humanes.

Mendoza enumera les diferents etapes del procés de vendes, des de la prospecció fins a la qualificació de leads, la presentació de la proposta i la negociació. En cada fase, és crucial determinar quines eines de IA són necessàries per optimitzar el procés i maximitzar els resultats.

A través de la seva experiència en consultoria i formació, l’experta ha observat tres tipus de reaccions entre els equips de vendes envers la IA: «Aproximadament un 20% veuen aquestes eines amb molta il·lusió, un 50-60% estan passius i un 20% les rebutgen i critiquen constantment». Aquestes diverses reaccions reflecteixen els diferents nivells d’acceptació i adaptació al canvi tecnològic.

«La formació és una eina que ens ajudarà a tots a ser més competitius«, destaca. Això és especialment important en un món on la tecnologia evoluciona ràpidament. «Fixa’t que fa no res no hi havia xarxes socials i ara són imprescindibles. Imagina la intel·ligència artificial», comenta l’experta, subratllant la velocitat amb què les innovacions esdevenen essencials.

Avui dia, la IA es troba al mateix nivell que altres innovacions disruptives com el 6G, la computació quàntica, la realitat virtual i les energies renovables. «O ens formem o deixem de ser competitius en un entorn tan variable i canviable com l’actual», adverteix.

Per això, recomana a tothom que practiqui i vegi la IA com un assistent, no com un enemic. «Fa no res, els petits empresaris que no tenien molts diners per invertir només tenien ràdio i tele. Ara, amb les xarxes socials, tenim el mateix espai que grans empreses com Nike a YouTube. Si no aprofitem aquestes oportunitats, som ximples», argumenta.

El mateix passa amb la IA. «Les eines que abans només estaven a l’abast de les grans empreses ara s’han democratitzat, permetent a les pimes accedir-hi a preus raonables. Si no aprofitem aquestes eines per agilitzar la nostra feina i ser més competitius, acabarem tancant la paradeta», alerta.

Finalment, l’experta reflexiona sobre l’actual situació macroeconòmica i geopolítica, marcada per conflictes, canvi climàtic, augments d’impostos i costos salarials. «A nivell micro, hem patit una baixada de marges gran i mercats més madurs saturats d’oferta. Tot això fa que cada vegada perdem competitivitat», explica. La manca de mà d’obra qualificada en molts sectors només agreuja la situació.

«Davant d’aquests desafiaments, si no ens adaptem i busquem noves eines per ser més competitius, tot això se’ns menjarà», conclou l’experta. La seva visió destaca la importància d’acceptar i integrar la intel·ligència artificial per assegurar la supervivència i el creixement de les empreses en un món cada cop més digitalitzat.