Panés: “hem posat en comú les nostres propostes i reflexions al voltant de temes com la llei de segona oportunitat, els processos d’alerta primerenca i mesures de previsió per garantir l’activitat empresarial a Catalunya, així com una major difusió i prescripció de mecanismes com la mediació o la conciliació”.
- La Cecot i el Departament de Justícia continuaran impulsant la difusió dels mecanismes de la segona oportunitat entre la ciutadania i les persones que ho necessitin per tal de garantir la seva activitat professional.
Terrassa, 8 de gener de 2025 – Aquest matí, la seu de la patronal Cecot ha estat escenari d’una trobada institucional entre el president de l’entitat, Xavier Panés, una representació de membres de l’entitat patronal, i el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler. La reunió ha permès compartir propostes i reflexions sobre temàtiques clau com la llei de segona oportunitat, els mecanismes d’alerta primerenca, les mesures de previsió per garantir l’activitat empresarial a Catalunya, els embussaments en els jutjats i mecanismes com la conciliació, la mediació o el dret col·laboratiu per guanyar en eficiència en la resolució de conflictes.
A més d’Espadaler i Panés, a la reunió han participat per part de la Cecot: Ninna Torres, membre del comitè executiu, Antoni Abad, president de la Unió Empresarial Metal·lúrgica i membre de la Junta Directiva, Oriol Alba, secretari general, Alfons Conesa, assessor en consum i mediació, Manel Espinosa, assessor en l’àrea de Mercantil i Societari, Esteve Picola, director general de Mútua Terrassa i Ramon Ramells,director Fundació Vallparadís. Per part de la Conselleria, el conseller Espadaler ha estat acompanyat per Imma Barral,directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació.
Xavier Panés ha destacat que “el diàleg amb el Departament de Justícia és essencial per construir un entorn empresarial més resilient. Hem coincidit en la importància de dotar empreses i professionals d’eines que els ajudin a superar dificultats i enfortir el teixit productiu del país, així com de la preocupació per l’impacte socioeconòmic del col·lapse en els jutjats”.
Entre les iniciatives destacades ha sorgit la voluntat de promoure i donar a conèixer abastament els mecanismes de resolució de conflictes en l’àmbit empresarial i professional, així com mecanismes més accessibles per a la segona oportunitat.
El conseller Espadaler ha subratllat que “garantir un sistema de justícia proper i efectiu és una prioritat”. La col·laboració amb la Cecot permetrà posar a l’abast de la ciutadania nous instruments per fomentar la mediació i prevenir situacions crítiques a temps.
A més, la Cecot i el Departament de Justícia, han refermat la seva col·laboració per impulsar la segona oportunitat entre l’empresariat català, aplicant les disposicions de la Directiva Europea 2019/1023 sobre marcs de reestructuració preventiva, exoneració de deutes i inhabilitacions, ja transposada a la legislació estatal.
Aquest acord facilita que les persones empresàries que necessitin tancar les seves activitats per insolvència puguin accedir al HelpEmpresa de la Cecot, que els proporciona un diagnòstic personalitzat i acompanya en tot el procés de tancament honest i ordenat. Des del 2021, HelpEmpresa ha atès més de 1000 empreses i ha adaptat les bones pràctiques europees a la realitat catalana.
Amb aquest suport, es busca garantir que els professionals puguin reprendre la seva activitat sense càrregues insostenibles, accedint també a eines com la borsa de treball de la Cecot o el servei d’orientació professional.
“Els darrers anys, des d’Europa s’ha impulsat molt, tant la generació i creació d’start-ups i noves empreses en els països membres, com el creixement i la consolidació empresarial”, ha exposat Alba durant la reunió, “l’acompanyament en aquestes fases és molt important, però també ho és el fet d’acompanyar els empresaris i empresàries que per diferents motius, es veuen abocats al tancament del negoci com a única opció. En aquest punt hi ha un cúmul de factors socials tant o més importants que els econòmics i aquí és on la Cecot oferim acompanyament a persones que han de passar per aquest dur periple. Els ajudem a tancar ordenadament i els donem suport psicològic i eines per poder sobre posar-se per evitar que caiguin en depressions o addiccions amb la consegüent repercussió en l’àmbit familiar”.
Aquesta és la part més amagada de l’activitat econòmica. “Tant important és afavorir la creació d’empreses com reforçar els mecanismes de prevenció al tancament per millorar la situació. Però els qui es veuen abocats al tancament, és vital que puguin tenir un mecanisme de tancament ordenat, honest i la possibilitat de continuar una activitat professional evitant el llast a llarg termini de càrregues insostenibles”.
La voluntat entre la Cecot i el departament de Justícia suposa un pas més per oferir una resposta efectiva i coherent a totes aquelles persones i empreses que, després d’haver tancat les seves activitats per insolvència, desitgen optar a mecanismes de segona oportunitat. Això permetrà a les persones empresàries i empreses afectades reprendre el seu camí sense càrregues insostenibles i amb noves perspectives per a l’emprenedoria.
“És una proposta molt humana perquè ajuda a les persones a que puguin continuar”, ha expressat el conseller durant la trobada.
Altres temes tractats han estat la preocupació per l’acumulació d’expedients als jutjats que generen el col·lapse judicial; la multireincidència; i la promoció de mecanismes com la conciliació, la mediació, la proposta d’oficines judicials per ajudar a desembussar els jutjats i avançar en l’eficiència judicial. “En una justícia moderna la mediació és un bon instrument per l’àmbit del teixit empresarial”, ha compartit Espadaler.
El CIRE, depenent de Justícia, i amb qui fa més d’una dècada que hi treballa la Cecot, també ha format part de la conversa. Tant Espadaler com Panés han coincidit en la via de la formació, la capacitació per la reinserció social de persones que estan a la presó. D’altra banda, des de la Cecot també s’ha fet una tasca de prescripció entre el teixit empresarial per posicionar el CIRE com un centre de treball més per les empreses. Una línia que el conseller ha animat a potenciar entre les empreses.
La visita també ha inclòs un recorregut per les instal·lacions de la Cecot i la signatura del Llibre d’honor per part del conseller Espadaler.
Sota el paraigües del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial s’ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries, a través de diferents àrees de treball.