La Unió Europea i el Mercosur (el Brasil, l’Argentina, el Paraguai i l’Uruguai) han finalitzat un acord de lliure comerç que es negociava des del 1999. Aquest acord arriba en un context de proteccionisme creixent, que s’accentuarà amb l’arribada a la Casa Blanca de Donald Trump el pròxim 20 de gener de 2025, i contrarestarà l’expansió xinesa en les dues darreres dècades a l’Amèrica Llatina.
Així mateix, l’acord engloba un mercat de més de 700 milions de persones i gairebé el 25% del PIB mundial. La UE és el segon soci comercial del Mercosur, després de la Xina i per davant dels Estats Units, mentre que el Mercosur és el desè soci comercial de la UE.
Aquest acord permetrà l’eliminació del 91% dels aranzels als productes europeus, un estalvi de 4.000 milions d’euros per a les empreses europees. Els principals sectors beneficiats seran l’automoció, la maquinària, la química i la farmacèutica. També es liberalitzarà el comerç de serveis i les inversions. Alhora, la UE tindrà un accés més favorable a les matèries primeres crítiques abundants al Mercosur, com són el liti, el grafit o el manganès, claus per a les transicions digital i verda.
Tanmateix, encara ha d’afrontar-hi obstacles polítics abans de poder entrar en vigor. França, Polònia, Àustria i els Països Baixos són els principals detractors de l’acord a causa de l’augment de competència que hauran d’afrontar els productors agrícoles i ramaders, especialment d’aviram i de vedella. El posicionament d’Itàlia serà clau per a l’entrada en vigor o el bloqueig de l’acord.
Demana l’informe al nostre assessor.