30 de enero de 2025
Butlletí electrònic PRL | Número 1 | Gener 2025

Jornada de PRL

Gas Radó: Situació actual i reptes

El radó és la segona causa de càncer de pulmó després del tabac i la primera causa de càncer de pulmó en no fumadors i per tant un problema de salut laboral degut a la seva presència en ambients interiors. El RD 1029/2022, pel que s’aprova el reglament sobre protecció de la salut contra els riscos derivats de l’exposició a radiacions ionitzants, estableix l’obligació dels titulars de les activitats laborals que es desenvolupin en els llocs de treball, d’estimar la mitjana anual de concentració de radó en aire en totes les zones del lloc de treball en les que els treballadors han de romandre o a les que poden accedir per raó del seu treball.


L’objectiu d’aquesta jornada, organitzada per Foment del Treball en col·laboració amb la Mútua FREMAP i SGS Tecnos, va ser analitzar la situació actual i els reptes a afrontar en quant a la gestió del risc del radó tant en l’àmbit laboral com de salut pública.

butlletiprl gener25 1

Vídeo de la jornada

butlletiprl gener25

Ampliar informació

Publicacions

Protecció davant l’exposició a gas radó al lloc de treball

butlletiprl gener25 2

Guia tècnica: Radó al lloc de treball.

L’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) ha publicat una Guia Tècnica que proporciona informació essencial i consells pràctics per ajudar les empreses i les persones treballadores per ser coneixedores del radó.

Aquesta publicació proporciona informació detallada sobre les principals zones d’afectació, incloent-hi sobretot aspectes d’identificació i de detecció de la presència als llocs de treball, però també a les edificacions en general.

Ampliar informació

butlletiprl gener25 3

Guia rehabilitació davant del Radó.

L’objectiu de la Guia, editada pel Centre de Publicacions de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, és constituir una eina d’ajuda per al disseny de solucions de protecció davant del radó.

Proporciona els conceptes fonamentals necessaris per al diagnòstic correcte de les vies d’entrada del radó, il·lustra el procés de realització dels mesuraments de radó, així com presenta les solucions de protecció i ofereix criteris per a l’elecció de les solucions més adequades en cada cas.

Ampliar informació

butlletiprl gener25 4

Guia per a la mesura de radó a centres de treball.

L’objectiu d’aquest manual, editat per Radonova, és facilitar criteris als titulars de les activitats laborals per fer els mesuraments de gas radó. Amb aquest manual es vol contribuir a reduir l’exposició dels ciutadans i dels treballadors a la radiació.

Radonova és el laboratori líder en el mesurament de radó, a més pertany a diverses organitzacions internacionals que tracten la problemàtica del radó: AARST (EUA), CARST (Canadà), UKRA i Radon Council (Regne Unit) i pertany a l’Associació Europea del Radó (ERA) des de la seva fundació.

Ampliar informació

Mapa del potencial de radó a Espanya

Classificació de zones en funció dels nivells de radó

La cartografia del potencial de radó d’Espanya, desenvolupada pel Consell de Seguretat Nuclear, categoritza les zones del territori estatal en funció dels seus nivells de radó i, en particular, identifica aquelles en què un percentatge significatiu dels edificis residencials presenta concentracions superiors a 300 Bq/m3.

La finalitat última d’aquesta cartografia és facilitar el desenvolupament del Pla Nacional d’Actuació contra el Radó que requereix la directiva europea 2013/59/Euratom, així com orientar les comunitats autònomes i els municipis més exposats en la posada en marxa de les estratègies o polítiques dintervenció. En cap cas, la informació proporcionada pels mapes no s’ha de considerar substitutiva dels mesuraments directes, que són l’indicador més fiable del risc a què està exposat cada individu al seu habitatge o lloc de treball.

butlletiprl gener25 5

Ampliar informació

Assessorament en Prevenció de Riscos Laborals | Miguel A. González | riscoslaborals@cecot.org

peu prl foment web