Syntegon Telstar: Innovació i Presència Global
4 de febrero de 2025
mida imatges nova web cecot (33)

Comparte:

Empreses catalanes amb presència als Estats Units!

“Encara és d’hora per replantejar la nostra estratègia als EUA, de moment només tenim anuncis però no certeses de la nova administració Trump. Estem amatents i a l’expectativa”, Toni Lorente.

En una conversa amb Toni Lorente, Business Development Manager de Syntegon Telstar, descobrim com aquesta empresa catalana, vinculada al nostre Club Cecot Internacionalització, ha aconseguit una presència destacada als Estats Units i com afronta els actuals reptes del mercat.

Syntegon Telstar és una empresa amb una llarga trajectòria en el sector metal·lúrgic. Fundada el 1963, compta amb 900 persones treballadores a nivell global, de les quals 10 treballen a la seva filial als EUA. Amb una facturació global on el 22,67% prové dels Estats Units, l’empresa ha sabut adaptar-se i créixer en un mercat competitiu.

«Els nostres principals mercats són Europa, Amèrica del Nord i Àsia,» explica Lorente. «A Europa obtenim el 59,93% de la nostra facturació, mentre que a Amèrica del Nord i Àsia aconseguim el 25,98% i el 10,32%, respectivament.»Pel que fa a l’activitat comercial als EUA, Syntegon Telstar ofereix equips per a la producció farmacèutica, dirigits principalment a la indústria farmacèutica. «Utilitzem la venda directa com a canal de distribució per arribar al mercat nord-americà,» comenta Lorente.

«En els darrers tres anys, la nostra activitat al mercat americà ha tingut alts i baixos. El 2024 s’ha reduït lleugerament respecte del 2023, però ha augmentat respecte del 2022.»

Amb l’arribada de la nova administració Trump, la possibilitat d’aplicar polítiques aranzelàries han generat preocupació. «Si finalment els aranzels augmenten, ens pot afectar perquè hi ha competència americana», admet Lorente. «Això podria fer-nos menys competitius en comparació amb els fabricants americans.»

Lorente també destaca que, en cas de confirmar-se aquestes mesures, Syntegon Telstar podria haver de replantejar la seva estratègia d’implantació o exportació cap al mercat americà. «Però encara és tot molt prematur i de moment no hem previst accions immediates, tot i que estem amatents a les novetats que es vagin produint» afirma.

La revisió de tractats comercials amb països com Mèxic i la Xina també podria tenir un impacte en la cadena de subministrament global de l’empresa. «A Mèxic ens podria afectar en les vendes que fem a empreses americanes afincades a Mèxic, així com amb els nostres clients mexicans que venen als EUA», explica Lorente.

«A Xina hi tenim fàbrica i alguns components que utilitzem provenen dels EUA, per tant aquí també podríem tenir incidència.»

Malgrat els reptes, Syntegon Telstar manté una actitud vigilant. «De moment estem a l’expectativa, però està clar que les polítiques de l’administració Trump podríen tenir un impacte sobre la nostra activitat», diu Lorente. «Fa uns anys fabricàvem als EUA pensant en el mercat d’EUA, però vam deixar de fer-ho perquè els costos no eren competitius respecte als costos de les nostres altres fàbriques. A EUA hi mantenim l’oficina comercial i el personal de servei post-venda.»

Finalment, Lorente conclou que “al final el tema passarà per les negociacions entre Europa i EUA, i hem de suposar que els nostres màxims representants polítics lluitaran pels interessos de les empreses del país. Per això és important que entitats com la Cecot transmetin a les autoritats espanyoles les inquietuds dels seus associats”.