L’àrea de responsabilitat social de la Cecot ha fet un pas més en la promoció de l’ús del català en l’àmbit empresarial amb el llançament d’una sèrie de 10 vídeo pòdcasts emmarcats en el projecte CATempresa Plus, que inclou diferents actuacions en pro de la llengua al si de les empreses. En concret, aquesta iniciativa se centra en les interferències de la llengua anglesa en el català i ofereix alternatives lingüístiques adequades per als professionals.
Pere Ejarque, assessor en responsabilitat social de la patronal Cecot i un dels impulsors del projecte, ha explicat que «històricament, l’empresa ha estat un actor principal en el foment de la llengua catalana. No obstant això, la internacionalització accelerada de l’economia, que sovint ha comportat l’afebliment de l’ús del català al si de les organitzacions». Sota aquesta premissa, l’àrea de responsabilitat social de la Cecot, ha produït un total de 10 episodis de vídeo pòdcast sobre les interferències de l’anglès en la llengua catalana en 10 camps professionals diferents.
Els episodis cobreixen àrees clau de les empreses: recursos humans, comercial, direcció general, tecnologies de la informació, màrqueting, producció, manteniment, comptabilitat i finances, qualitat i comunicació. Amb aquesta sèrie, des de la Cecot volem proporcionar eines perquè les empreses puguin reforçar el català com a llengua d’ús habitual en entorns professionals, «posant èmfasi a substituir anglicismes amb equivalents en català que respecten la riquesa i especificitat de la nostra llengua» ha explicat Ejarque.
L’objectiu d’aquests vídeos és proporcionar alternatives en llengua catalana a expressions i paraules en llengua anglesa que, els darrers anys, s’han introduït amb força en el dia a dia de les empreses” ha reafirmat Alba Rosa Lorente, tècnica d’orientació laboral de la patronal Cecot. “La realització dels vídeos ha estat interna, amb nosaltres mateixos al capdavant, per donar proximitat a les situacions que descrivim i un to menys formal en general, que ha estat expressament volgut per connectar millor amb el públic a qui ens dirigim”, ha subratllat Alba Rosa.
En aquest sentit, el llançament d’aquests vídeo pòdcasts, s’emmarca dins del nostre objectiu de posar al servei del teixit empresarial eines que promoguin l’ús del català com a llengua de referència, no només en les relacions internes sinó també en la comunicació externa. Ejarque ha incidit que aquesta acció «s’alinea amb el nostre compromís de consolidar el paper de l’empresa com a focus d’irradiació de la llengua catalana» i és que els vídeo pòdcasts complementen altres iniciatives desenvolupades per la Cecot els darrers anys, com la Guia de bones pràctiques de llengua catalana a les pimes (2021), les càpsules d’acollida lingüística (2022), el Servei d’Assessorament en Línia sobre llengua catalana i el CATmòbil (2023). Tots aquests recursos, entre més, estan disponibles al Portal del Català a l’empresa, un espai dissenyat per oferir suport lingüístic integral a les organitzacions.