Sandra Arcos presenta 5 claus per entendre la Intel·ligència Artificial de Copilot
20 de noviembre de 2024
claus per entendre la Intel·ligència Artificial de Copilot i com pot transformar el teu negoci!

Comparte:

Després d’un any investigant i treballant Copilot, implementant les seves solucions en empreses de diferents sectors i descobrint dia rere dia les seves novetats gràcies a OlisticLabs, la nostra àrea de negoci dedicada a la investigació i experimentació d’eines d’IA per a l’àmbit empresarial, recullo 5 claus per comprendre aquesta tecnologia.

1. La interoperabilitat entre aplicacions

Tenim centenars d’eines d’IA al nostre abast i cadascuna d’ella ens requereix un registre únic per accedir als seus recursos. La clau està en disposar d’un sistema que ens permeti treballar de manera unificada sense haver d’anar alternant d’una plataforma a una altre. Copilot permet interconnectar aplicacions i sistemes ja siguin propietat o no de Microsoft. Si disposes, per exemple, d’un CRM de Salesforce o un ERP de SAP o qualsevol dels dos sistemes fets a mida per a la teva empresa, pots connectar-hi Copilot i començar a aprofitar un potent flux de dades bidireccional que ampliarà la teva perspectiva a l’hora de prendre decisions empresarials.

    2. Sincronització núvol-local

    Tant si obres fitxers o aplicacions de productivitat al núvol com si les obres en l’entorn local, a l’escriptori, Copilot farà indistintament del teu assistent empresarial. Per a que això sigui possible, la condició sine qua non, és disposar d’un emmagatzematge al núvol com OneDrive (en el cas de la llicència CopilotPro) o Sharepoint (en el cas de la llicència Copilot per empreses). Que hi hagi dades indexades a Sharepoint no significa que Copilot les rastregi totes. Si bé Copilot, en integrar la llicència amb l’usuari corresponent, ja hereta la governança de dades configurada a Sharepoint, pots delimitar la seva accessibilitat d’acord amb els interessos de la teva empresa.

    3. La fluïdesa en l’ús de Copilot

    En el moment d’adquirir la llicència de Copilot, la IA ja apareix a les diferents eines de productivitat d’acord amb el seu nivell de llicència. L’ús de Copilot és extremadament senzill perquè s’integra amb naturalitat dins les eines de confiança. Copilot no és una plataforma on hagis d’anar i enregistrar-te’n sinó que es troba i actua dins l’entorn conegut de Microsoft. Dels diferents projectes en els què treballat al llarg d’aquest any puc dir, a data d’avui, que els dos grans reptes que em trobo per a que les empreses puguin treure el màxim rendiment a Copilot són dos: per una banda, conèixer totes les possibilitats de prompts per comunicar-nos amb l’eina de la manera més eficient (des de Word i Excel a Power Automate o Dynamics) i, d’altra banda, configurar, fins i tot abans de l’adquisició de Copilot, la governança de dades sobre la que la IA serà dirigida. Ara bé, un cop resolts aquests punts, l’ús de Copilot és senzill i fluït.

    4. Diferents tipus de llicències de Copilot

    Aquest és un punt crític i precisament és el primer que traslladem en els esdeveniments formatius que us adrecem des de Cecot. Existeixen, ara mateix, 3 tipus de llicències de Copilot i Microsoft, amb la seva nomenclatura, ha generat certa confusió entre elles, fet que percebo cada dia en la meva feina com assessora i consultora d’empreses. A OlisTIC anomenem les tres llicències de tres maneres diferents. Microsoft anomena a la més bàsica (la gratuïta) i a la més avançada (la d’empresa) exactament igual: Copilot. I tan amples. Nosaltres anomenem “Copilot Free” a la més bàsica. Aquesta llicència està integrada al cercador de Bing i al navegador d’Edge, amb moltes funcions de productivitat interessants però també amb certes limitacions. El següent nivell de llicència és el “CopilotPro”. Aquí coincidim amb Microsoft en la nomenclatura. CopilotPro ja és una llicència de pagament i et permet gaudir de la IA Generativa de Copilot a les eines de productivitat bàsiques com Word, Excel, Power Point, OneNote, Forms, Outlook i d’altres. En aquest nivell ja es poden fer coses extraordinàries, sobretot per la possibilitat de co-crear amb Copilot contingut empresarial extret a partir de la combinació de dades multimodals. I, el següent i tercer nivell, és el que anomenem “Copilot integral” per a diferenciar-lo de la primera llicència més bàsica. En aquesta llicència la IA de Copilot s’integra en plataformes més avançades, com eines del Power Platform i Dynamics. En aquesta llicència les possibilitats ja podem dir que són infinites perquè, gràcies als recursos de Copilot Studio i AI Builder, pots personalitzar qualsevol entorn de Microsoft i pots crear Intel·ligències Artificials complementàries amb funcions bàsiques o complexes. Cal diferenciar molt bé, a l’hora d’utilitzar adequadament Copilot, la dimensió Web de la dimensió Work, ja que en un cas rastrejarà dades a fonts d’Internet i, en l’altre, a fonts empresarials, la qual cosa marca una diferència fonamental en la qualitat de la resposta al prompt.

    5. Copilot no és ChatGPT i no aprèn de tu, i tampoc utilitza les teves dades en benefici propi o d’altres usuaris

    Un aspecte importantíssim a l’hora d’estudiar les possibilitats i avantatges de Copilot a la teva empresa és tenir en consideració que Copilot no és ChatGPT. M’explico. Venim de certa creença que la IA Generativa és ChatGPT. La popularitat de ChatGPT va ser tan massiva en el moment de llançar l’eina al mercat que va generar una forta associació entre els conceptes IA i ChatGPT. La gran visibilitat pública d’aquesta eina d’IA Generativa, el seu accés fàcil i l’impacte mediàtic combinats amb la manca d’informació integral són factors que, juntament amb una experiència d’usuari interactiva i fàcilment visible per a tots els públics (cap eina d’IA havia estat mai fins aleshores a l’abast de tota la població i gratuïta), han contribuït a assumir que ChatGPT és la IA i que la IA és ChatGPT. I, una de les capacitats més revolucionàries de ChatGPT, és que aprèn de tu. Però per a que aprengui de tu l’eina requereix emmagatzemar les teves dades (els prompts, els fitxers que adjuntis, les dades que xucla d’altres aplicacions connectades, etc) i aquest és un fet que pot vulnerar el dret de protecció de les dades personals de clients, equips, proveïdors, si aquestes li són facilitades. Tanmateix, dades del rendiment productiu i econòmic empresarial, tot i no portar informació de caràcter personal, també pot suposar un risc de filtració d’informació empresarial. Microsoft va crear Copilot sota sis principis que recull en el manifest AI Standard, entre els quals s’inclou el principi de Seguretat i el principi de Privacitat. Copilot és una eina que, com totes les IAs, rastreja dades. Però Copilot et diu en tot moment on rastreja les dades, de quins arxius i recursos de l’empresa, i et referencia en quina informació empresarial es basa per generar la seva resposta (a OlisTIC li diem “les beneïdes referències” perquè són la prova de confiança més rellevant per saber en quines fonts es basa). Però Copilot no seguirà la teva conversa una setmana més tard. Per a fer-ho, caldria que emmagatzemés dades i, en comptes d’això, les rastreja, les processa i les interpreta per donar-te una resposta d’acord amb el context exacte i en temps real en què es troba la teva organització en el moment d’efectuar el prompt. Això sí, a quanta més varietat i qualitat de dades hi tingui accés, més insights i recomanacions a mida et facilitarà, tant per al present com per al futur de la teva empresa.

    Com a conclusió, et diré que, davant l’abast tan ampli d’eines d’IA i davant les diferents possibilitats que se’ns obren, és fonamental informar-te’n de quina és la solució d’IA més adient per a la teva organització en termes de rendiment econòmic i productiu. Sigui quina sigui l’eina d’IA que la persona experta identifiqui com la millor candidata per a la teva organització, assegura-te’n que es tracta d’una eina nativament segura, nativament privada i nativament responsable.