L’Autcat posa en marxa una campanya audiovisual per donar visibilitat a la realitat del sector autònom des de la perspectiva de gènere
21 de noviembre de 2024
Autcat

Comparte:

L’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) ha llançat una nova campanya audiovisual a través de les xarxes socials per apropar la realitat del col·lectiu autònom des de la perspectiva de gènere. Aquesta iniciativa neix a partir dels informes que l’Autcat va presentar el desembre de 2023 basats en El col·lectiu autònom des de la perspectiva de gènere i el de Temps de treball i conciliació en les persones autònomes. Aquest 2024, els resultats d’aquests informes es transformen en set càpsules audiovisuals amb l’objectiu de difondre i ampliar la comprensió d’aquests temes entre un públic més ampli.

“Per poder plantejar mesures i propostes de millora adaptades a l’heterogeneïtat amb què es desenvolupa el nostre col·lectiu, necessitàvem un punt de partida. Ara, mitjançant les càpsules audiovisuals podem fer extensiva l’anàlisi sobre l’evolució de les dones en el marc del treball autònom i arribar a més persones que, de segur, s’hi senten identificades, ampliant així l’abast de propostes i mesures», ha afirmat la vicepresidenta de l’Autcat, Marta Sánchez.

Aquestes càpsules audiovisuals, sota el nom de Capautcat, són una eina potent per sensibilitzar la societat sobre les problemàtiques que afecten les dones que treballen com a autònomes. La iniciativa busca no només reflexionar sobre les desigualtats existents, sinó també promoure iniciatives per reduir-les.

A Catalunya, el percentatge de dones autònomes ha experimentat un creixement important en els últims anys, augmentant un 11,8% en els darrers onze anys, en comparació amb només un 4,1% d’augment en els homes. Tot i això, les dones continuen sent una minoria dins el col·lectiu autònom (36%), i la bretxa econòmica de gènere és evident, amb les dones autònomes percebent de mitjana un 25% menys que els homes en la pensió de jubilació. A més, només un 15% de les dones autònomes aconsegueixen ingressos mensuals superiors als 4.000 €, mentre que en el cas dels homes, aquest percentatge puja al 34%.

L’informe de l’Autcat també destaca una altra problemàtica, la falta de presència de joves en el sector autònom, amb un 25,7% de dones i un 19,6% d’homes en el grup de 16-39 anys. Això es deu, en part, al desconeixement de les opcions d’autonomia i la manca dajudes econòmiques que dificulten l’entrada de joves en aquest col·lectiu.

Les dones autònomes es concentren principalment en el sector dels serveis, àmbit estereotipat i tradicionalment femení, mentre que els homes tenen més presència en sectors com la construcció.

Dificultats per a la conciliació laboral i familiar

Les dades recollides també posen de manifest que moltes dones es fan autònomes per motius relacionats amb la conciliació familiar. Moltes vegades, les dones no tenen més opció que fer-se autònomes a causa de l’absència de corresponsabilitat en les càrregues familiars, que històricament han estat assumides per elles. Això fa que, en molts casos, el treball autònom sigui la seva única alternativa viable per gestionar tant la feina com les responsabilitats familiars.

Aquesta situació és accentuada pel fet que les mesures de conciliació que funcionen en les empreses amb treballadors assalariats no s’adapten a les circumstàncies dels autònoms. Així, l’Autcat fa una crida a la societat, als legisladors i a les administracions perquè comprenguin les particularitats del treball autònom, i que tinguin en compte aquestes especificitats a l’hora de dissenyar polítiques laborals.

Capautcat: Campanya audiovisual per a sensibilitzar la societat

Un total de set càpsules audiovisuals amb l’objectiu de posar en relleu aquestes realitats i promoure un canvi. Aquestes peces audiovisuals són el resultat d’un treball conjunt de l’Autcat, l’equip tècnic i d’assessorament de l’Oficina d’Igualtat de la Cecot, amb el suport del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de grup Caixa d’Enginyers Banca Cooperativa.

“Des de l’Autcat, apel·lem a una millor comprensió de les circumstàncies laborals del col·lectiu autònom per part de les administracions i la societat. Les necessitats laborals dels autònoms difereixen substancialment de les dels treballadors assalariats, i per això, les solucions i les iniciatives de conciliació també han d’adaptar-se a aquesta realitat”, conclou Marta Sánchez.

Amb aquesta campanya, l’Autcat pretén sensibilitzar i fomentar un debat constructiu sobre la situació de les dones en el sector autònom, donant visibilitat a les seves dificultats i promoure un canvi que afavoreixi la igualtat de gènere en l’àmbit laboral.