Oriol Xalabarder: “la transició energètica es troba en un moment clau, i l’objectiu principal de la Comissió serà aconseguir que les empreses, especialment les petites i mitjanes, tinguin un accés més fàcil i directe a l’energia per millorar la seva competitivitat”.
- “És important democratitzar l’energia: convertir els industrials en actors actius dins del sector energètic, no com ara, per així aconseguir un major control i influència sobre les seves necessitats energètiques”.
- La Comissió d’Energia i Sostenibilitat continuarà treballant sobre temes com la transició energètica, la democratització de l’energia, l’economia circular i la gestió de l’aigua.
Terrassa, 12 de desembre de 2024. A partir d’aquest mes de desembre,l’enginyer industrialOriol Xalabarder assumeix el càrrec de president de la Comissió d’Energia i Sostenibilitat de la Cecot, prenent el relleu de Josep Maria Serena qui ha estat nomenat, recentment, nou director general d’Energia de la Generalitat de Catalunya.
Xalabarder, qui ha format part de la Comissió d’Energia de la patronal catalana des de la seva constitució, ha dedicat la seva trajectòria professional al món de l’energia, especialment en el sector elèctric i energètic, i compta amb un ampli coneixement de la distribució d’energia i la seva relació amb la competitivitat de la indústria. Va començar la seva carrera professional a Electra Caldense, empresa de distribució elèctrica, on va exercir diversos càrrecs de responsabilitat, fins a arribar a la direcció general de l’empresa el 2007. Des del 2016 és Conseller Delegat d’Electra Caldense Holding i el 2019 va assolir la presidència d’ASEME, l’Associació d’Empreses Elèctriques d’àmbit estatal que té com a missió representar i defensar els interessos del col·lectiu de distribuïdors locals d’energia elèctrica. Amb els coneixements, fruit d’una dilatada trajectòria professional en el sector, Xalabarder aportarà a la Comissió d’Energia i Sostenibilitat de la Cecot una visió enfocada a facilitar l’accés de les empreses a la xarxa de distribució energètica i a millorar la seva competitivitat.
Xalabarder ha explicat que “la transició energètica es troba en un moment clau, i l’objectiu principal serà aconseguir que les empreses, especialment les petites i mitjanes, tinguin un accés més fàcil i directe a l’energia per millorar la seva competitivitat”. A més, el nou president ha destacat “la importància de la democratització de l’energia”, és a dir, “convertir els industrials en actors actius dins del sector energètic, en lloc de ser passius com fins ara, per aconseguir un major control i influència sobre les seves necessitats energètiques”.
I és que la Comissió, ara presidida per Xalabarder, continuarà treballant en la millora de l’eficiència dels processos energètics i en l’impuls de l’economia circular com a factors per afrontar els reptes futurs de sostenibilitat i innovació. “Un dels objectius destacats serà el de fomentar un major interès i coneixement entre les empreses sobre el funcionament del sistema energètic, així com les oportunitats que ofereix la transició energètica”. Així mateix, el nou president ha afegit que “des de la Comissió es treballarà de manera activa per agilitzar tràmits i ajudar les empreses a adaptar-se a la regulació energètica”. “En general el que cal és promoure l’autoconsum, facilitar les autoritzacions, sobretot en el camp de la indústria i en el de les comunitats energètiques. De fet a l’administració no se li demana ara més subvenció, sinó més agilitat en els tràmits”.
Aquesta presidència s’emmarca en un context en què la Comissió d’Energia i Sostenibilitat de la Cecot, creada el juny de 2022, ha assolit una posició destacada com a òrgan consultiu i de debat sobre les qüestions energètiques més rellevants a nivell socioeconòmic. La Comissió, amb el suport de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTEC), treballa per donar solucions als reptes energètics i sostenibles de les empreses catalanes, i per influir en la política energètica i climàtica del país.
Finalment, Xalabarder ha expressat el seu compromís ferm amb els membres de la Comissió d’Energia, assegurant que continuarà treballant de manera col·laborativa per abordar les problemàtiques específiques de les empreses amb l’objectiu que les polítiques en l’àmbit nacional i europeu responguin millor a les seves necessitats i contribueixin a millorar la seva competitivitat en el mercat global. “A través d’una comunicació constant i la creació de grups de treball especialitzats, volem garantir que les pimes tinguin el suport necessari per adaptar-se a la regulació energètica i aprofitar les oportunitats de la transició energètica”.
La Comissió d’Energia i Sostenibilitat de la Cecot continuarà sent una plataforma d’anàlisi, debat i creació d’oportunitats per a les empreses del sector energètic, amb l’objectiu de contribuir de manera efectiva a la transició energètica i a la sostenibilitat de la indústria catalana.
Qui composa la Comissió d’Energia i Sostenibilitat?
- Oriol Xalabarder, Electra Caldense.
- Pere Soria, Circutor.
- Joaquim Daura Ayza, Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya.
- Bernat Garcia, Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya.
- Jordi Serra, Clúster de la Bioenergia Catalunya.
- Manuel Torrent, a títol particular.
- Carmen Gimeno, Verdia Legal.
- David Garrofé, Binillum.
- Marc Oliva, AUMA.
- Jordi Renom, AUMA.
- Carles Vidal, Cecot.
- Josep Casas, Oficina per la Transició Energètica de Cecot.
NOTA A REDACCIONS: Si teniu interès a entrevistar el nou president de la Comissió d’Energia i Sostenibilitat de Cecot, si us plau, poseu-vos en contacte amb l’àrea de premsa del departament de comunicació (premsa@cecot.org)