Publicacions Cecot

creixement economoc social poblacio activa

Comparte:

30/07/2018

Informe sobre creixement econòmic i població activa

Entre 2013 i 2018 el nombre de persones ocupades a Catalunya ha incrementat en 370.100, tanmateix la població activa per al mateix període ha disminuït en 120.200 persones.

Des de la Cecot hem elaborat un document amb mesures i propostes pensades per ajudar a evitar la caiguda de la població activa en els propers anys i assegurar la viabilitat del sistema econòmic, social i laboral. El creixement econòmic d’un territori s’ha sustentat, històricament, per la correlació entre la població activa i el PIB. L’entitat fonamenta les propostes a partir de tres elements: la qualificació de la població autòctona, la natalitat i la immigració, tenint en compte que l’impacte de les mesures sobre aquests eixos és a mig-llarg termini.

La demografia té un impacte directe en àmbits com el mercat de treball, les pensions, la sanitat, l’ensenyament o el model de ciutat entre d’altres. Els diferents actors de la societat ens trobem immersos en el debat sobre les implicacions de la digitalització i l’impacte que el desenvolupament i implementació de la tecnologia en els processos productius pot tenir sobre els llocs de treball, ja sigui per la desaparició de llocs, ja sigui pel grau d’especialització i alta qualificació, ja sigui per deixar de fer tasques amb poc valor i dedicar-nos més a l’atenció de persones. Aquesta realitat obliga a definir una estratègia conjunta i comuna que marqui l’eix d’actuació de les accions que es desenvolupin des de qualsevol àmbit de la societat.

Tenint en compte les dades demogràfiques i si el ritme de l’economia catalana continués creixent com ara, en poc més de dos anys i mig no hi haurà suficient població activa per cobrir les demandes d’aquí la importància de treballar per la qualificació professional de manera coordinada entre els representants d’Ensenyament, Treball i Empresa amb celeritat i amb visió a futur.

Per continuar amb la dinàmica de creixement actual és necessari bastir una estratègia forta, coordinada i coparticipada entre administració i agents socials i econòmics, que eviti la vulnerabilitat per raons de formació i qualificació d’àmplies capes de la societat i que ajudi a gestionar amb encert els fluxos migratoris a mitjà i llarg termini.

    Butlletí d’actualitat laboral 261

    Documents d'interès Actualitat Legislació Projectes o propostes de llei Ajuts i subvencions Formació Convenis col·lectius Documents d’interès Projecte de Llei per a la reducció de la jornada laboral. Font: Assessorament Laboral de la Cecot Nota de contractació...

      Informa’t dels postgraus del Col·legi d’Enginyers

      Des de la Cecot, us informem dels nous postgraus especialitzats que ofereix el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, dirigits a professionals que volen actualitzar-se o especialitzar-se. Aquests programes estan dissenyats per oferir una formació...

        Proves de sirenes de risc químic

        Us informem, a instàncies de Protecció Civil, que en el marc del pla de protecció civil per emergències químiques PLASEQCAT es duen a terme proves de sirenes de risc químic per comprovar el seu funcionament i, alhora, familiaritzar la població amb els sons d’avís....

        Resumen de privacidad

        Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.