La Borsa de Treball ha presentat el seu informe de gestió de l’any 2024, en el marc de la publicació trimestral Flaix-Borsa, un document clau que evidencia les tendències del mercat laboral i els reptes de les empreses. En conjunt, el 2024 l’equip tècnic de la Borsa va gestionar 820 ofertes de feina, un 0,6% menys que en el 2023. Novament, les àrees més sol·licitades per les empreses van ser l’Administració (31%) i el sector Industrial (22%), amb especial incidència en els perfils d’auxiliars d’administració i personal de manteniment industrial.
A l’altre costat de la balança, la Borsa de Treball de la Cecot va tramitar 3.854 currículums, un 2,4% menys que l’any anterior. D’aquests, gairebé la meitat (45%) estaven qualificats amb estudis terciaris. La majoria eren dones (57%) i, un percentatge destacat (41%) eren persones majors de 45 anys, fet que posa de manifest la necessitat d’acompanyar aquestes persones amb programes d’orientació específics. Malgrat la lleu caiguda en el nombre d’ofertes, l’informe subratlla que el 69% de les ofertes de feina gestionades per la Borsa de Treball el 2024 van oferir contractació indefinida, modalitat contractual que es consolida de manera molt rellevant.
Un dels grans reptes que es dibuixa a l’informe és la manca de professionals en sectors clau. Les empreses expressen la seva preocupació per la falta de perfils especialitzats en àrees com l’electromecànica, el metall, el tèxtil i la logística. Els xofers i els professionals amb competències multitasca són també molt demandats per les empreses. A més, les empreses destaquen la necessitat de professionals que tinguin hàbits de treball sòlids, motivació, compromís, ganes d’aprendre i capacitat d’interrelació.
Més de 800 ofertes de feina gestionades i 3.854 currículums tramitats durant el 2024, amb un destacat creixement en els contractes indefinits.
També a l’informe s’apunta que és necessari l’impuls de programes específics per als col·lectius sense feina o amb feines precàries (programes que s’haurien de desglossar per nivell formatiu, gènere i edat). L’enfocament tant individualitzat com sigui possible de cada itinerari pren una rellevància especial.
En tots dos casos, tant en els reptes que acaren les empreses com en les actuacions dirigides a col·lectius específics, l’orientació professional és imprescindible. D’una banda, perquè coneixent les demandes empresarials l’ajust dels itineraris de formació i de cerca de feina tindran uns resultats més positius; i d’una altra, perquè aprofitar al màxim les potencialitats de la població en edat de treballar ha de ser un compromís de país.
Per abordar aquestes necessitats, l’Àrea d’Intermediació Laboral de Cecot impulsarà diversos programes d’orientació laboral durant el 2025. Un d’aquests és el Projecta’t, orientat a treballadors en actiu de sectors com la Transformació Digital, Serveis a les empreses, Salut i Atenció a les Persones i el sector Químic. Aquest programa està dissenyat per oferir orientació professional i formació específica per millorar l’ocupabilitat.
A més, continuaran amb el programa Orienta’t, adreçat a persones aturades, que aquest any tindrà un punt d’actuació a Barcelona, i durarà 10 mesos. Aquesta iniciativa és fonamental per impulsar l’ocupació a nivell territorial i millorar la inserció laboral dels col·lectius més vulnerables.
Les dades mostren una clara tendència cap a la creació de perfils professionals més adaptats a la realitat econòmica actual. L’orientació laboral personalitzada i la creació de programes específics per a persones a l’atur i amb feines precàries seran clau en aquest procés.
La Cecot referma el seu compromís d’ajudar a superar els reptes del mercat laboral, oferint solucions a mida tant a les empreses com a la població activa.
Podeu descarregar-vos el Flaix Borsa corresponent a l’anàlisi del 2024 aquí.