La indústria com a sector directament implicat està obligat a revertir i minimitzar els efectes que produeixi de manera directa en aquesta crisi climàtica.
22 de enero de 2024

Comparte:

Desde 1990, Pastisart uneix tradició artesanal amb tecnología  tecnologia d’avantguarda per a elaborar una gran varietat de productes de brioixeria i forn ultracongelada.

Pastisart compta amb un equip humà format per més de 200 professionals, unes instal·lacions de 17.000 m² a Roda de Berà (Tarragona) que permeten una producció de 30.000 tones de producte a l’any, 3 delegacions pròpies i una xarxa potenciada de distribuïdors a Espanya.

Parlem amb ells per conèixer la seva experiència amb l’estudi de petjada de carboni realitzat per l’equip de Cecot Energia.

Per què heu decidit realitzar el càlcul de petjada de carboni de l’organització?

Des de Pastisart estem compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic. Malauradament la crisi climàtica que afecta el planeta cada vegada és més accentuada i està repercutint en molts àmbits, molt especialment en el sector agrícola i ramader. L’escassetat d’aigua que estem patint probablement és l’exemple més directe i que ha fet prendre consciència a una gran part de la població.

La indústria com a sector directament implicat està obligat a revertir i minimitzar els efectes que produeixi de manera directa en aquesta crisi climàtica. És responsabilitat de tots els agents implicats abordar aquest fenomen de manera urgent, no per obligació legal sinó com un compromís social amb el planeta i les futures generacions.

El càlcul de la petjada de carboni és un pas clau i necessari perquè ens permet saber en primer lloc on som, quines conseqüències directes té la nostra activitat industrial en la generació de CO2 en l’atmòsfera. Aquesta identificació ens ha permès poder desenvolupar un Pla de Descarbonització amb una estratègia de desenvolupament sostenible, amb tota una sèrie d’actuacions i indicadors de seguiment i assoliment, algunes

de les quals ja hem posat en marxa de manera immediata com la instal·lació de plaques solars a la nostra planta de Roda de Berà.

Per què heu confiat en Cecot Energia per realitzar aquest estudi?

Pastisart és membre de Cecot i, com a socis, considerem que per aquesta tipologia de projectes és molt positiu treballar amb consultors pròxims, amb un acompanyament personalitzat i que siguin coneixedors de la nostra empresa i negoci.

Com resumiríeu la vostra experiència? Aquest estudi us ha resultat d’utilitat?

Conèixer el CO2 equivalent que està emetent la nostra organització es un indicador clau per conèixer l’impacte de la nostra activitat en el canvi climàtic.

A més, ens ha permès identificar les principals fonts emissives i poder dissenyar plans de millora enfocats a reduir-les, millorar l’eficiència i l’estalvi energètic i preservar els recursos naturals.

Tot i la complexitat del projecte i ser un càlcul inicial, cal destacar que no només s’han considerat les emissions més generals i estandarditzades (abast 1 i 2) sinó que hem aprofundit en el coneixement de la resta d’emissions que genera la nostra activitat (abast 3), per tal de disposar de totes les dades d’emissions possibles, veure quines generen més impacte i poder establir sistemes de millora amb uns objectius més focalitzats i globals.

Un altre aspecte destacat d’aquesta avaluació, ha estat la metodologia de càlcul utilitzada, la ISO 14064, que és un estàndard reconegut internacionalment i que ens permet garantir la fiabilitat del càlcul validat per una empresa independent acreditada (APPLUS).

Què diríeu a una empresa que s’està plantejant realitzar el càlcul de petjada de carboni?

Sense cap mena de dubte, animem a totes les indústries i empreses a realitzar aquest exercici no només per responsabilitat social sinó també com un element d’eficiència energètica i industrial, ja que et permet conèixer amb detall les emissions que generes en totes les fases de producció. Tot càlcul inicial és desafiant, ja sigui per l’obtenció de les dades, per la dificultat en l’obtenció d’alguns factors d’emissió o pel desconeixement inicial de quines emissions seran les més significatives i cal aprofundir.  Tot i l’esforç i recursos que cal destinar-hi, és important quantificar i mesurar les emissions com a eina  que permetrà a les organitzacions definir estratègies enfocades al desenvolupament sostenible i contribuir en la lluita contra el canvi climàtic.