La Cecot i socis europeus del PROACTsme es troben a Lituània per intercanviar coneixements sobre recollida, ús i gestió de dades en favor de ciutadans i empreses
21 de mayo de 2024
la cecot i socis europeus del proactsme es troben a lituania per intercanviar coneixements sobre recollida us i gestio de dades en favor de ciutad

Comparte:

Un viatge d’estudi per potenciar la gestió de dades en benefici de ciutadans i empreses

La Cecot ha participat en la visita d’estudi a Vilnius, en el marc del projecte Interreg Europe PROACTsme. Els membres del projecte es van trobar els dies 14 i 15 de maig amb l’objectiu de consolidar l’intercanvi de coneixements del projecte PROACTsme, així com conèixer les millors pràctiques lituanes en relació amg la gestió i explotació de les dades en favor dels ciutadans i les empreses del país. 

Primer dia: intercanvi de coneixements i millors pràctiques

Les activitats del dia 14 de maig es van iniciar de la mà de Mantas Vilys, director del Lithuanian Innovation Center, qui va donar la benvinguda a tots els assistents, provinents de 5 regions europees diferents: Catalunya, Mazovia (Polònia), Macedònia (Grècia), Limerick (Irlanda) i Vilnius (Lituània). Acte seguit es va obrir un torn de presentacions per part de cada membre del consorci, amb la finalitat d’intercanviar informació sobre l’ús de la informació estadística relativa a les empreses per millorar la interacció entre el sector públic i les pimes. Cada membre del consorci va poder explicar quina és la situació a cada regió, així com la seva contribució a la recollida d’informació empresarial i el tractament de la mateixa. 

Laura Sallent va explicar la contribució de la Cecot en la recollida d’informació de les pimes catalanes i l’ús d’aquesta informació. Mitjançant el servei HelpEmpresa, les empreses poden ser diagnosticades sobre la salut del seu negoci i rebre assessorament especialitzat per millorar, reestructurar o tancar de manera ordenada. Aquestes dades serveixen per analitzar a fons l’estat de l’empresa i ajudar a la persona empresària a poder millorar la situació, a través de serveis d’assessorament i consultoria especialitzats. 

Luca Tangi i Stefanos Kotoglou, del Centre de Recerca de la Comissió Europea, van presentar la perspectiva europea sobre la Intel·ligència Artificial per la interoperabilitat en el sector públic europeu, destacant com el programa PROACTsme pot beneficiar l’observatori Tech Watch del sector públic.

Segon dia: eines per detectar insolvència i aplicació d’IA

El segon dia, la Universitat de Limerick va realitzar una presentació sobre l’avanç en el desenvolupament d’una eina que permet la detecció de la insolvència de manera precoç, fent ús d’informació de les empreses. Aquesta eina ha de poder permetre avisar a les pimes respecte a una situació crítica en què es puguin trobar en un futur immediat, i ha de servir per actuar de manera preventiva abans que la situació empitjori.
Aquesta presentació va anar seguida d’un debat entre tots els membres del consorci respecte com es pot incorporar la intel·ligència artificial en el dia a dia de les organitzacions públiques i com això pot ser d’utilitat per als ciutadans i pimes.
La sessió de treball a Lituània va concloure amb la visita a dues entitats pioneres en l’ús de les dades en l’àmbit públic: l’Ajuntament de Vilnius i el Registre Central Nacional. A l’Ajuntament de Vilnius es van presentar algunes de les iniciatives en innovació que s’havien aplicat, i com l’ús de dades i eines d’intel·ligència artificial estaven ajudant a la millora de la gestió de la ciutat, polítiques públiques i interacció amb la ciutadania.En la segona visita al Registre Central Nacional els participants van poder comprovar com el govern posseeix totes les dades dels ciutadans de manera centralitzada, cosa que permet reduir molt la burocràcia i fer gairebé tots els tràmits de manera digital. De fet, Lituània s’ha proposat el repte pel 2030 de què tots els tràmits puguin fer-se de manera virtual, sense necessitat d’ús de paper.

Conclusions i pròximes trobades

Els participants van valorar molt positivament la visita, que ha contribuït a l’intercanvi de coneixements i a avançar en la implementació de serveis proactius arreu d’Europa. Aquesta ha estat la tercera de les visites d’intercanvi dels integrants del consorci qui ja s’havien reunit a Thessaloniki el novembre de 2023 i a Varsòvia el febrer de 2024. La propera trobada es realitzarà a Noruega i està prevista per al mes de juny.

Sobre PROACTsme

La Cecot participa al projecte PROACTsme, co-finançat pels fons Interreg de la Unió Europea. Aquest projecte està dissenyat amb l’objectiu que diferents regions europees treballin conjuntament per copsar quins són els serveis que, de manera proactiva, les institucions públiques poden oferir a les pimes i com fer-los arribar, sense necessitat que les persones empresàries hagin de requerir-los en primera instància. 

PROACTsme treballa posant el focus en serveis més intel·ligents i digitalitzats per a les pimes, basats en el desenvolupament i la prestació de serveis públics electrònics personalitzats i proactius per tal de reduir els tràmits burocràtics de l’entorn empresarial. A més, s’anticipa a les necessitats de polítiques i serveis, i això significa construir un sector privat més resilient i competitiu a les diferents regions. 

PROACTsme facilita l’intercanvi d’experiències, coneixements i bones pràctiques en l’ús de l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial (IA) per a serveis personalitzats i proactius i una interacció reduïda empresa-govern, així com la creació d’intel·ligència empresarial i seguiment de la política de PIMES, necessitats de servei en un entorn canviant, creant alhora un entorn més propici per a les empreses. 

Facilitar l’intercanvi de coneixements ajudarà a construir capacitat i permetrà que els territoris participants – Catalunya, amb la Generalitat de Catalunya al capdavant del projecte, Macedònia Central (Grècia), Mazovia (Polònia), Møreog Romsdal (Noruega) i Lituània – aprenguin els uns dels altres, aprofitant així les tecnologies, mètodes i solucions que es desenvolupen i apliquen en altres llocs. L’aplicació de pràctiques identificades sobre governança de dades s’inspirarà encara més pel soci assessor, la Universitat de Limerick (Irlanda).
En aquest sentit, PROACTsme impulsarà canvis en qüestions polítiques regionals i nacionals que poden ajudar a accelerar el progrés en l’ambiciós camí cap a l’assoliment dels objectius de la dècada digital de la UE.

Participació de la Cecot

El Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot participa activament en aquest projecte, aportant la seva experiència en la diagnosi i assessorament a pimes a través del servei HelpEmpresa, un servei basat en la metodologia de la xarxa Early Warning Europe (EWE), essent l’única entitat privada participant.

En el marc d’aquest projecte europeu PROACTsme, la Cecot està compartint les seves experiències amb la resta de socis. A més, està aprenent noves maneres de poder utilitzar eines predictives, sempre amb la voluntat de poder ajudar a les persones empresàries, propietàries de negocis i petites i mitjanes empreses, a evitar la fallida, tot consolidant i dinamitzant el teixit empresarial català. 

Sobre el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial 

Mitjançant el Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial, la Cecot ofereix assessorament a les persones emprenedores i empresàries a través de les diferents àrees de treball:  

  • Creació d’empreses: les persones emprenedores poden rebre assessorament i acompanyament en totes les fases de la creació de la seva empresa. A més, al ser punt PAE, també s’ocupen dels tràmits d’alta.  
  • Transmissió empresarial a través del Reempresa.  
  • Consolidació i creixement mitjançant l’acompanyament a les persones emprenedores i empresàries en el procés de consolidar la seva empresa i fer-la créixer, a través d’assessorament especialitzat i actuacions formatives. En els casos on l’empresa té problemes de viabilitat, s’ofereix acompanyament en el procés de reestructuració o tancament honest i ordenat mitjançant el HelpEmpresa.  
  • Oficina de finançament

Per a més informació:    
Departament de comunicació de la  Cecot  
premsa@cecot.org | Tel. 93 736 11 15 | Mòbil 630 91 80 26