Donem suport al manifest de Foment per defensar el diàleg social i alertar de l’impacte de la reducció de jornada per llei
22 de julio de 2025
foto grup manifest dialegsocial web

Comparte:

Des de la Cecot ens hem adherit avui al manifest presentat per Foment del Treball sota el títol Per la productivitat i pel diàleg social, un posicionament conjunt que expressa amb claredat la preocupació del teixit empresarial davant la proposta del Ministeri de Treball de reduir per llei la jornada laboral a 37,5 hores setmanals.

Compartim plenament el diagnòstic i l’esperit del manifest, que apel·la a preservar el diàleg social com a mecanisme essencial per abordar qualsevol transformació en les relacions laborals. La proposta del Ministeri de Treball, tal com s’ha plantejat fins ara, suposa una vulneració greu d’aquest principi i una ingerència en l’autonomia de les parts negociadores, sindicats i patronals.

Des del primer moment, hem expressat el nostre desacord amb una iniciativa que considerem no només unilateral, sinó també desconnectada de la realitat de les pimes, que representen el 98% del teixit empresarial català. Imposar per llei una reducció de jornada comporta un impacte econòmic difícilment assumible per a moltes petites empreses, especialment si tenim en compte l’augment acumulat dels costos laborals des de 2019, que ja supera el 18% en molts casos.

Com a organització compromesa amb la millora contínua de les condicions laborals, no qüestionem la possibilitat de reduir la jornada —de fet, és una pràctica habitual en la negociació col·lectiva que portem desenvolupant des de fa dècades en molts sectors i empreses. El que rebutgem és la imposició d’un canvi estructural d’aquesta magnitud al marge del consens i de la realitat sectorial, empresarial i territorial.

Les dades analitzades per la nostra àrea laboral mostren que una jornada de 37,5 hores setmanals equival, en còmput anual, a 1.712 hores. Aquesta xifra impactaria de manera directa sobre els convenis col·lectius sectorials, que el 2024 van pactar una jornada mitjana de 1.759 hores anuals. L’afectació seria especialment crítica en aquelles empreses sense representació sindical directa —les micro i petites empreses— que no tenen marge per adaptar-se amb flexibilitat a la nova normativa.

Conseqüències organitzatives:

També alertem sobre les conseqüències organitzatives d’aquesta mesura: dificultats per reorganitzar equips en empreses amb plantilles reduïdes, pressió sobre l’autònom o el soci treballador per cobrir hores, dificultats de contractació en un context de manca de perfils qualificats i, en definitiva, un risc evident sobre la viabilitat de moltes iniciatives empresarials.

El manifest de Foment recull un decàleg de propostes que considerem fonamentals per preservar un model de relacions laborals equilibrat, sostenible i eficaç. Entre aquestes propostes, destaquem:

  • La necessitat de preservar el diàleg social com a pilar democràtic i garant de la concertació.
  • L’alerta sobre els costos reals que aquesta mesura suposaria per al conjunt del teixit empresarial.
  • La urgència d’abordar el veritable repte del mercat laboral: la baixa productivitat i l’absentisme.
  • La crida a la responsabilitat política per evitar imposicions que poden perjudicar tant l’ocupació com la competitivitat econòmica.

Des de la Cecot, tornem a apel·lar als grups parlamentaris perquè escoltin les veus dels agents socials i retornin aquesta proposta al seu àmbit natural: la negociació col·lectiva. Només amb un diàleg constructiu i amb visió de futur podrem avançar cap a un mercat laboral que conjumini millores socials amb sostenibilitat econòmica.

Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.