5 coses que has de saber abans de crear la teva empresa 
2 de julio de 2025
visió experta
Visió experta amb <a href="https://cecot.org/es/autor/judit-panella/" target="_self">Judit Pañella</a>

Visió experta amb Judit Pañella

Assessorament en Emprenedoria i Creixement Empresarial

Comparte:

Crear una empresa és una aventura apassionant, però també exigent. Com a consultora a l’àrea de creació i creixement empresarial de la Cecot, he tingut el privilegi d’acompanyar centenars de persones emprenedores en els primers passos del seu projecte. I sovint veiem patrons que es repeteixen: errors que podem evitar, decisions que convé reflexionar millor, i també bones pràctiques. Abans de constituir formalment una empresa, val la pena aturar-se un moment i considerar aquestes cinc qüestions clau: 

  1. No comencis sense validar la idea 

Tenir una idea és només el primer pas. Tenir una bona idea no garanteix que hi hagi mercat per a ella. És important validar que aquesta idea aporta valor real a un segment concret de persones. És a dir, la teva proposta de valor ha de resoldre un problema o satisfer una necessitat d’una manera clara i diferenciada.  

Validar significa sortir al carrer, parlar amb possibles clients, entendre si realment hi ha una necessitat o problemàtica, i comprovar si estarien disposats a pagar per la solució que proposes. 

Una enquesta ben dissenyada, una prova pilot o un producte mínim viable poden donar-te informació molt valuosa per validar la teva idea.  

Saltar-se aquest pas és un dels motius més habituals de fracàs en fases inicials. 

  1. L’equip és tan important com la idea 

Encara que comencis sol/a, no vol dir que ho hagis de fer tot sol/a. Un dels errors més habituals és intentar assumir totes les àrees del negoci sense suport. En qualsevol projecte, cal construir un entorn de confiança format per persones que complementin les teves habilitats, ja sigui amb professionals externs, mentors, col·laboradors puntuals, etc. 

Si emprens en equip, encara és més important definir des del principi els rols de cadascú, els compromisos i la manera com es prendran decisions. Un bon equip (sigui intern o extern) aporta perspectives diverses, reparteix responsabilitats i dona estabilitat al projecte.  

La clau és envoltar-te de talent i criteri, creant una cultura de col·laboració. 

  1. Tria la forma jurídica que més s’ajusti al teu projecte 

La forma jurídica de l’empresa té implicacions directes en aspectes com la fiscalitat, l’afiliació a la Seguretat Social, la responsabilitat legal, les relacions amb possibles socis i sòcies i l’accés al finançament. 

Per això, és essencial analitzar bé les característiques i els objectius del projecte, i rebre assessorament abans de fer el pas de constituir l’empresa formalment. 

Cada forma jurídica té els seus avantatges i inconvenients, cal trobar la que més s’ajusta als objectius de cada projecte i de la persona emprenedora. Les característiques de la idea de negoci seran les que ajudin a trobar la millor opció legal. 

A més, és recomanable revisar aquesta elecció amb el temps, ja que les necessitats del projecte poden canviar a mesura que evoluciona, i això pot fer necessari un canvi de forma jurídica per adaptar-se millor a la nova realitat del negoci. 

  1. Prepara’t per gestionar més del que t’agrada fer 

Quan emprens, no només et dediques a la teva passió. També ets responsable de la gestió econòmica, la facturació, la promoció del negoci, la relació amb proveïdors, la part legal, i altres tasques que potser no domines o no t’agraden tant. 

És important ser conscient que, sobretot a l’inici, assumiràs múltiples rols. No es tracta de saber-ho tot, ni fer-ho tot sol/a. Entendre mínimament cada àrea i planificar com i quan buscaràs suport és una decisió estratègica. 

A més, és clau establir des del principi quins límits estàs disposat a creuar i quins no. Quant temps vols dedicar-hi, quin nivell de risc estàs disposat a assumir o fins on estàs disposat a comprometre la teva vida personal. Posar límits no és una feblesa, sinó una manera de construir un projecte més sostenible i saludable al llarg del temps. 

  1. Cerca suport i no emprenguis sol/a  

Emprendre no vol dir fer-ho sol/a. A Catalunya disposem de recursos públics i d’entitats com la Cecot, que oferim informació en el procés d’emprendre, assessorament en l’anàlisi de la idea de negoci i la viabilitat del projecte, orientació sobre la forma jurídica, suport en la recerca de finançament, i molt més. 

Fer ús d’aquests serveis és un signe d’intel·ligència estratègica. Contrastar la teva idea amb professionals, rebre orientació experta i conèixer experiències d’altres persones emprenedores pot evitar errors comuns i ajuda a prendre decisions més sòlides des del principi i avançar amb més confiança. 

Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.