CLIE: una editorial catalana amb 100 anys d’història i una aposta ferma pels Estats Units
5 de febrero de 2025
CLIE

Comparte:

Empreses catalanes amb presència als Estats Units!

clie 2

Amb una trajectòria de cent anys en el sector de les arts gràfiques, l’editorial catalana CLIE afronta amb certa preocupació l’anunci de noves polítiques aranzelàries per part de la nova administració Trump. Amb una facturació que depèn en un 55% del mercat nord-americà, l’empresa veu amb inquietud l’increment de costos i les possibles dificultats logístiques que aquestes mesures podrien comportar. Parlem amb Santi Valcárcel, director financer de CLIE, per conèixer com afectarà aquesta situació al seu negoci i quines accions preveuen emprendre.

«Un augment d’aranzels pot limitar la presència de les editorials europees al mercat americà», Santi Valcàrcel.

CLIE és una empresa històrica en el sector de les arts gràfiques. Com definiríeu la vostra activitat i presència als Estats Units?
CLIE es dedica a l’edició i distribució de llibres físics i digitals. Som especialistes en literatura cristiana i col·laborem amb grans distribuïdors com Harper Collins. La nostra presència als EUA es basa en una xarxa de distribuïdors locals, venda directa i plataformes en línia, cosa que ens permet arribar a llibreries cristianes, institucions religioses i grans superfícies com Barnes & Noble o Amazon.

Com ha evolucionat el vostre negoci als Estats Units en els darrers anys?
A Clie hem experimentat un creixement sostingut. Els nostres llibres han tingut una bona acollida i hem consolidat aliances estratègiques amb socis locals. No obstant això, les noves polítiques comercials de l’administració Trump ens preocupen perquè un increment dels aranzels suposaria un augment dels costos d’importació, la qual cosa es traduiria en un encariment del producte final per al consumidor americà. Això podria afectar directament les nostres vendes i generar una situació de desavantatge competitiu respecte a les editorials nord-americanes. A més, la logística també es veuria afectada, amb retards i més tràmits duaners i costos administratius.

«Això podria afectar directament les nostres vendes i generar una situació de desavantatge competitiu respecte a les editorials nord-americanes».

Heu valorat canvis en l’estratègia per mitigar aquests efectes?
Sí, estem considerant diverses opcions. Una de les més importants és la creació de continguts específics per al mercat americà, adaptant-nos millor a les seves necessitats i diferenciant-nos de l’oferta local. També busquem establir col·laboracions més estretes amb socis nord-americans per reduir la nostra dependència d’importacions directes. Finalment, volem optimitzar la nostra cadena de subministrament per minimitzar costos i guanyar eficiència.

L’administració Trump també ha anunciat revisions de tractats comercials amb Mèxic i la Xina. Això pot afectar la vostra cadena de subministrament?
En previsió de possibles canvis, ja hem començat a diversificar la nostra producció per reduir la dependència d’un sol mercat. Per exemple, darrerament hem disminuït la impressió de llibres a la Xina i busquem alternatives en altres regions. La incertesa és un factor important i hem d’estar preparats.

Com valoreu el possible efecte d’aquestes mesures en el sector editorial europeu?
Si les mesures proteccionistes de Trump s’endureixen, podrien desincentivar les editorials europees a invertir en el mercat nord-americà. Això seria un greu problema, ja que limitar la diversitat de llibres disponibles no beneficia ni els consumidors ni el sector cultural en general. A més, un augment de preus podria fer menys accessibles els llibres europeus als lectors americans.

Creieu que a Europa es pot generar una resposta similar?
No ho creiem. La història ens demostra que les guerres comercials no beneficien ningú i esperem que Europa opti per una estratègia més oberta i de diàleg. La cooperació és clau en un mercat globalitzat.

En definitiva, quina és la vostra principal preocupació de cara al futur immediat?
La incertesa. Les polítiques comercials de Trump poden afectar greument les exportacions europees i encareixen els llibres, limitant-ne l’accés als consumidors americans. La nostra estratègia serà apostar per la innovació i la diferenciació per continuar sent competitius en aquest mercat essencial per al nostre negoci.Tot i les incerteses, CLIE manté el seu compromís amb l’expansió internacional i amb un mercat nord-americà que considera estratègic per al seu futur. Com ja he cometat, la guerra comercial no beneficia ningú, però nosaltres seguirem innovant per mantenir-nos competitius, i seria important que entitats com la Cecot facin ús de la seva xarxa de contactes i experiència per traslladar la inquietud d’empreses com la nostra als nostres màxims representants europeus.