Les darreres actuacions de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, motiu de debat a l’Assemblea Ordinària Anual de la Cecot
27 de junio de 2024
les darreres actuacions de la ministra de treball, yolanda díaz, motiu de debat a l’assemblea ordinària anual de la cecot

Comparte:

Ahir vam celebrar la nostra Assemblea Ordinària Anual, un esdeveniment clau on revisem la gestió i els resultats de l’any anterior, enguany, la segona sota la presidència de Xavier Panés des del seu nomenament el juliol de 2022. Durant aquesta reunió, es van aprovar els resultats financers i la Memòria d’activitats del 2023 per part dels representants dels gremis i associacions que conformen l’assemblea.

L’equip ha treballat amb intensitat tot l’any per assolir les primeres fases del Pla Estratègic 2022-2025, que té com a objectiu establir l’equilibri entre l’acció patronal i la prestació de serveis de valor als nostres socis. Hem posat en marxa tres noves Oficines Tècniques durant el 2023: l’Oficina de Finançament, Ajuts i Subvencions, l’Oficina d’Igualtat, i l’Oficina de Compliance. Aquestes oficines, juntament amb l’Oficina per a la Transició Energètica que vam iniciar el 2019, ens permeten oferir serveis de valor en aspectes crucials com la igualtat, el compliment normatiu i el finançament, mitjançant equips tècnics especialitzats que assessoren, orienten i acompanyen les pimes.

Els indicadors d’activitat mostren un alt creixement en la prestació de serveis de valor i un increment del volum de professionals i empreses ateses pels equips de l’entitat durant el 2023. La Cecot ha rebut i gestionat més de 20.300 trucades a través de l’oficina d’atenció a empreses, tres-centes més que el 2022. En l’àrea d’assessorament, de les més de 5.000 peticions ateses, destaca l’increment de consultes en recursos humans (44,7%) i en l’àmbit financer i fiscal (37,2%) respecte l’any passat. La tercera àrea d’assessorament més consultada ha estat la d’indústria, seguretat i medi ambient (8,6%) que també incrementa respecte de l’any 2022. El servei de formació assoleix un nivell de rècord el 2023 després d’haver capacitat i format més d’11.380 alumnes amb una valoració mitjana de l’equip docent d’un 9,38 sobre 10 i un nivell de qualitat de les formacions del 9,12 sobre 10.

En l’àmbit de la creació i consolidació empresarial, els indicadors del 2023 recuperen i augmenten els nivells pre pandèmia. El servei de reempresa ha assolit la xifra de 582 cessions d’empreses realitzades amb èxit que han suposat la salvaguarda de 1.460 llocs de treball i una inversió induïda de 35,7M d’euros, deu milions més que l’any 2022. Remarcable també els 25 plans d’empresa i, sobretot, les 33 empreses creades a partir d’haver aconseguit l’acreditació, a principis d’any, com a punt PAE, la qual cosa permet a l’equip de creació d’empreses tramitar i formalitzar directament l’inici d’activitat d’aquells projectes on fan assessorament, orientació i acompanyament.

L’activitat a les oficines tècniques en la prestació de servei també ha estat alta, en el cas de l’Oficina d’Igualtat destaca les més de cent consultes ateses, en el 80% dels casos, relacionades amb l’elaboració de Plans d’Igualtat i en l’Oficina per a la Transició Energètica el 2023 ha suposat un increment de consultes i gestions per part de les empreses en l’àmbit de la descarbonització per sobre d’altres àrees com la d’estalvi energètic. Així doncs, l’àrea de descarbonització ha dut a terme 117 assessoraments i 38 estudis de petjada de carboni, el que indica un creixent interès entre les empreses en la integració de la sostenibilitat en les seves estratègies. El total d’assessoraments realitzats per aquesta oficina durant el 2023 han superat les 460 consultes.

En el vessant institucional, ha estat un any intens de reunions i trobades per part de la presidència de la Cecot. Hem reprès relacions en primera persona amb entitats a tots els nivells, obrint marcs d’interlocució amb independència de la sensibilitat política. Panés ha valorat positivament el posicionament de la Cecot entre els representants polítics, gràcies a la feina de tot l’equip. També hem anunciat canvis en el comitè executiu, amb la incorporació de nous membres com Pau Relat, Joaquim Uriach, Ignasi Rafel, i Joan Sanfeliu.

També hem celebrat l’increment del nombre d’empreses associades respecte al 2022 i la incorporació del Gremi de Ferreteria de Catalunya a la Cecot i vam donar la benvinguda a Jordi Bonet, vocal de la Junta Directiva i Júlia Gutiérrez, secretària del Gremi, que van representar el col·lectiu en la reunió d’ahir. Altres nomenaments durant el primer semestre inclouen Marta Sánchez com a vicepresidenta de l’Autcat, Ignasi Cusidó com a president del Club Cecot Internacionalització, Eduard Broto com a president del Gremi Químic, i Josep Maria Serena com a president de la Comissió d’Energia de la Cecot, qui ha dut a terme una intervenció durant l’assemblea per tal de presentar les línies de treball de la Comissió d’Energia sota el seu mandat amb l’objectiu principal de “posicionar la Cecot com a referent i òrgan consultiu en termes d’energia i sostenibilitat, així com esdevenir un interlocutor de primer nivell en nom del teixit pime davant les administracions públiques .

Ens comprometem fermament amb l’energia i la sostenibilitat, impulsant la desburocratització administrativa i la modernització de l’administració pública. Volem ser un referent en termes d’energia i sostenibilitat, representant les pimes davant les administracions públiques. Panés ha insistit en una presidència orientada a la defensa de la societat civil i de la iniciativa privada. Ens preocupen les darreres actuacions del Ministeri de Treball, especialment la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores, que tindria un impacte negatiu en les microempreses i les pimes. Creiem que aquestes decisions s’han de prendre amb un ampli consens i després d’un debat profund.

Continuarem mobilitzant-nos per defensar els interessos de la societat civil i de la iniciativa privada, que són clau per al desenvolupament socioeconòmic del nostre país.