El Govern vol fer una aposta per l’electrificació de l’economia i per a això ha decidit treure de la factura de la llum el cost de les primes a les renovables, cogeneració i residus que ascendeix a uns 7.000 milions d’euros anuals. Una mesura que diuen farà rebaixar la factura elèctrica domèstica en un 13% aproximadament durant cinc anys, però encarirà altres consums energètics com la calefacció a gas o els diferents combustibles per al transport.
El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha acordat iniciar la tramitació de l’avantprojecte de Llei per la qual es crea el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), amb l’objectiu de que el cost de la retribució a les renovables, cogeneració i residus (RECORE), recaigui en tots els subministradors d’energia, des de les comercialitzadores d’electricitat i gas fins a les estacions de servei o el butà, i no sols en els consumidors de llum.
Aproximadament, la xifra del cost del RECORE és d’uns 7.000 milions d’euros anuals. La creació d’aquest FNSSE es repartirà entre totes les empreses subministradores d’energia (comercialitzadores) que es xifren entre 500 i 1.000 empreses, tenint en compte les vendes d’energia que realitzin cada any.
Aquest nou repartiment dels costos de les renovables, també farà amb molta probabilitat que els consumidors i les empreses acabin pagant via altres factures energètiques aquest cost. És a dir, veuran baixar la factura de la llum, sí, però també s’incrementarà el preu del dièsel o la gasolina, o el rebut del gas de cada mes. Perquè els principals perjudicats amb aquesta mesura seran les petrolieres tot i que, des del Govern asseguren que no té per què veure’s aquest increment en les gasolines o el gas, ja que tot dependrà del que vulguin fer les empreses que financin el nou fons, diuen.
El FNSSE forma part de les respostes associades a la transició energètica per a reactivar l’economia en el curt termini, alineant la recuperació amb un model energètic i econòmic sostenible que fomenti la creació d’ocupació de qualitat i contribueixi a la descarbonització i electrificació de l’economia espanyola, complint amb els objectius del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030.
Notícies relacionades:
- UNEF apoya la aprobación del anteproyecto de ley para la creación del Fondo Nacional para la Sostenibilidad del Sistema Eléctrico (FNSSE).
- El Gobierno saca las primas a las renovables de la factura de la luz pero las repercutirá en otros consumos como la calefacción y la gasolina. El Periódico de la Energía.