NOTA DE PRENSA · 23 enero

L’Acellec i la Cecot alerten que el projecte de llei de l’Economia Social i Solidària aprovat pel Govern exclou la majoria d’empreses del país

img infants lleure acellec

Comparte:

    El projecte de llei recupera el text que es va tramitar en la legislatura anterior i ignora les recomanacions que li va fer el Consell del Treball Econòmic i Social de Catalunya

    • En el text preval la forma jurídica per damunt d’altres consideracions i preveu avantatges en la contractació pública, de manera que perjudica el principi de lliure competència

    Barcelona, 23 de gener de 2025. La patronal catalana Cecot dona suport i fa seva la demanda de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec), associació vinculada a la Cecot, per la qual denuncia que el projecte de llei d’Economia Social i Solidària renuncia a promoure aquest model d’activitat entre les empeses mercantils i es limita a protegir aquelles formes jurídiques que ja tenen aquesta consideració. L’acord del Govern recupera el text de la llei que es va promoure durant la legislatura anterior sense canvis significatius i ignora la majoria de les recomanacions que li va fer el Consell del Treball Econòmic i Social (CTESC) en un informe d’abril de 2023. En aquell moment l’Acellec va elaborar un extens dossier amb esmenes concretes i precises al text de la llei que tampoc no s’ha tingut en compte. Durant els pròxims dies i setmanes l’entitat actualitzarà les seves propostes en relació amb l’acord de Govern i tornarà a promoure-les.

    L’Acellec considera que el projecte de llei té una visió reduccionista de l’economia social i es limita a reconèixer com a integrants d’aquest model a determinades formes jurídiques, posant aquest criteri per davant de les condicions que s’estableixen a les directives europees. L’Acellec no és contrària al reconeixement d’aquestes entitats, però considera que la porta s’ha d’obrir a qualsevol forma jurídica que compleixi amb els criteris qualitatius propis de l’economia social, i s’ha d’establir els mecanismes normatius per tal que això sigui possible.

    Així, una petita o mitjana empresa de caràcter mercantil que reinverteixi la major part o la totalitat dels seus excedents en la mateixa activitat, tal com fan la majoria de les empreses associades a l’Acellec, o que disposi d’un model obert de participació dels seus treballadors en el funcionament de l’empresa, no podrà ser reconeguda com a integrant de l’economia social. L’Acellec considera que d’aquesta manera es desincentiva l’expansió del model d’economia social, objectiu que hauria de ser prioritari per a la nova llei.

    Des d’un altre punt de vista, l’associació, que representa les pimes del sector del lleure educatiu i sociocultural, veu afectat pel projecte de llei el principi de la lliure competència, perquè obre la porta a avantatges en la contractació pública per a entitats únicament per la seva forma jurídica, en comptes de prioritzar la qualitat del servei i l’atenció a la ciutadania, especialment quan es tracta de serveis d’atenció a les persones, com és el cas, de caràcter públic.

    L’Acellec i la Cecot demanen al Govern que reconsideri el text aprovat i que en el procés de tramitació legislativa incorpori esmenes substancials que converteixin la nova norma en un instrument útil per expandir els criteris i objectius de fons de l’economia social.

    Quieres contactar con nuestro departamento de comunicación?

    Llámanos al 93 736 11 15 o envíanos un correo electrónico a premsa@cecot.org