NOTA DE PRENSA · 02 mayo

La Cecot expressa la seva preocupació per l’afectació que el procés de l’OPA pugui tenir sobre el finançament de les pimes, especialment a Catalunya

Comparte:

Davant la decisió de la CNMC de donar llum verda al procés d’OPA, tot i identificar riscos potencials en determinats segments del mercat bancari, la patronal catalana Cecot manté la seva preocupació per la possible reducció d’operadors al mercat del finançament empresarial i una limitació en les condicions de l’oferta.

Terrassa, 2 de maig de 2025 – El passat dimecres al vespre, la CNMC va donar llum verda al procés d’OPA del BBVA sobre el BancSabadell, en una resolució especialment complexa, atesa la dimensió de l’operació i el context de concentració bancària que viu el sistema financer espanyol, i atès el llarg termini en el desenvolupament d’un expedient sense precedents.

La patronal Cecot, un cop coneguda la decisió de la CNMC i revisada la comunicació formal, expressa públicament la seva preocupació per l’afectació que el procés d’OPA del BBVA al BancSabadell pugui tenir, no només per l’accés a finançament per part de les empreses, especialment pimes, sinó també per les condicions amb què es pugui accedir a aquest finançament en el futur, així com per l’impacte que pot tenir en el cas de Catalunya, a diferència d’altres territoris.

Com ja va expressar en diversos escrits a la CNMC, la Cecot considera que més enllà dels efectes a curt termini, la concentració planteja una problemàtica de fons: l’erosió de la pluralitat del sistema financer i la reducció progressiva del nombre d’operadors amb implantació significativa. Aquest procés no sols pot reduir la competència efectiva, sinó que pot afeblir la capacitat de moltes empreses per a negociar condicions, diversificar riscos i mantenir relacions bancàries estables. La pèrdua de centres de decisió locals també pot comportar una menor vinculació amb les dinàmiques econòmiques del territori, amb un efecte multiplicador negatiu sobre el conjunt de l’activitat econòmica.

Tenint en compte que un dels objectius estratègics de la Cecot es basa en el fet que qualsevol projecte empresarial, es trobi en l’etapa vital en la qual es trobi cada empresa, tingui les màximes facilitats d’accés al finançament, la reducció d’operadors en el mercat bancari comporta una concentració en l’oferta i limita la competència.

Per a poder complir amb aquest objectiu la nostra entitat compta amb una Oficina de Finançament Empresarial que contempla acords signats amb Caixa d’Enginyers, MicroBank, Banc Santander, Banc Sabadell, CaixaBank, BBVA, de la mateixa manera que articula altres instruments de finançament com a fons europeus, ENISA, AVALIS o microcrèdits. La nostra experiència ens porta a afirmar que quants més operadors ofereixen servei en aquest segment, més possibilitats tenen els projectes de trobar el millor encaix possible amb la seva estratègia particular i major personalització en les contraprestacions.

Així doncs, com a activitat vertebral en l’impuls a l’activitat econòmica i empresarial de les empreses catalanes, la principal preocupació de la Cecot és evitar impactes lesius sobre pimes, micros i autònoms en determinades decisions estratègiques. A més, la consolidació de condicions contractuals i la uniformització dels criteris de risc pot derivar en una penalització per a aquelles empreses que requereixen un tracte més adaptat a la seva realitat.

“Ens preocupa especialment aquelles empreses entre trenta i dos-cents milions de facturació que solen ser usuàries de més d’una entitat financera per poder desenvolupar la seva activitat. Moltes d’elles mitjanes empreses del sector industrial”, explica Xavier Panés, president de la Cecot, basant-se en el sondeig elaborat a principis d’any per l’entitat sobre perspectives econòmiques i que contenia un apartat específic sobre l’impacte de l’OPA. En el sondeig, respost en un 46,3% per empreses d’entre 10 i 49 treballadors, i en un 22,1% per empreses entre 50 i 249 treballadors, la majoria del sector industrial (31% de les respostes), es recull que un 40,6% treballen amb entre tres i cinc entitats financeres i que un 32,6% treballa amb dues entitats financeres. [Sondeig publicat al web de Cecot amb data del 20/01/2025 | Sondeig sobre perspectives empresarials 2025].

L’entitat, entenent la importància i les possibles afectacions per al teixit empresarial d’aquest procés iniciat el març de 2024, ha participat tant directament per la via de personar-se com a entitat interessada davant de la CNMC en fase dos; com adherint-se a la via endegada per Foment del Treball a través de l’Audiència Nacional, ja que la Cecot ostenta una de les vicepresidències.

Amb la llum verda, per part de la CNMC, el procés encara ha de passar per diferents etapes on intervindran en primera instància el Ministeri d’Economia, si aquest ho considera oportú possiblement ho elevi al Consell de Ministres, posteriorment a la CNMV i, finalment, l’accionariat del BancSabadell.

Des de la Cecot continuarem traslladant i insistint als diferents agents responsables de prendre decisions durant tot el procés de l’OPA que vetllin per garantir la continuïtat de l’activitat empresarial al nostre país i facilitar la millora de la competitivitat de les nostres empreses en el seu dia a dia, “que ja és prou dur amb els condicionants socioeconòmics que tenim, el context geopolític on ens desenvolupem i la gestió d’imprevistos com l’apagada elèctrica d’aquesta mateixa setmana”, conclou Panés.

Quieres contactar con nuestro departamento de comunicación?

Llámanos al 93 736 11 15 o envíanos un correo electrónico a premsa@cecot.org

Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.