A la Cecot som al teu costat perquè la teva empresa es posi el dia en matèria d’Igualtat. En aquest sentit, et recordem les teves obligacions i et convidem a consultar-nos per a qualsevol dubte.
El protocol per combatre l’assetjament sexual i per raó de sexe
Què és?
Document l’objectiu del qual és la prevenció i l’eradicació d’eventuals situacions d’assetjament sexual, per raó de sexe, entre homes i dones a la feina, així com també per raó d’orientació sexual o identitat de gènere, definint les pautes per identificar una situació d’abús a l’entorn laboral. El document també incorpora propostes específiques en la defensa dels drets de les persones LGTBI. Cal que inclogui, també, l’establiment d’un canal de denúncies per tal que es puguin comunicar les eventuals situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe al si de l’empresa.
És obligatori?
Sí, per a totes les empreses.
Què han de fer les empreses?
Elaborar d’un protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe
Comunicar l’adopció del protocol a la seva plantilla i a totes les persones que presten serveis a l’empresa.
És obligatori fer-ne formació a la plantilla?
La formació no és obligatòria. Tanmateix, és recomanable per conscienciar i sensibilitzar la plantilla sobre l’assetjament sexual.
El registre retributiu
Què és?
Document, no nominatiu, on es recull tota la informació salarial de l’empresa o organització, de forma detallada, que mostri de forma separada les retribucions de dones i homes de la plantilla. En el registre retributiu s’haurà d’incloure tota la informació sobre les retribucions, incloent personal directiu i alts càrrecs.
És obligatori?
Sí, per a totes les empreses.
Què han de fer les empreses?
Elaborar el registre retributiu de tota la plantilla
És obligatori fer-ne formació a la plantilla?
La formació no és obligatòria.
El pla d’igualtat
Què és?
Document que descriu les mesures concretes que una organització o empresa adoptarà per promoure la igualtat efectiva entre dones i homes. Els plans d’igualtat són instruments que tenen com a objectiu identificar les possibles discriminacions de gènere que es poden donar en l’àmbit laboral i proposar les accions necessàries per garantir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en tots els àmbits de l’organització
És obligatori?
Sí, per a les empreses a partir de 50 persones treballadores. Per a la resta, els plans són voluntaris.
Què han de fer les empreses?
Elaborar el pla d’igualtat, que inclou la valoració de llocs de treball, l’auditoria retributiva, el registre retributiu (en cas de no tenir-lo prèviament), la creació d’una comissió d’igualtat i les mesures per reduir la desigualtat de gènere i la bretxa salarial.
Registrar el pla a l’administració corresponent.
Posar en marxa el pla, amb accions que incloguin comunicació i difusió a tota la plantilla.
És obligatori fer-ne formació a la plantilla?
Recomanada com a mesura que promou l’empresa per difondre els continguts del pla.
El Pla – protocol LGTBI
Què és?
Document que descriu un conjunt de mesures i recursos amb l’objectiu d’assolir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI, que inclou un protocol d’actuació per a l’atenció de l’assetjament o la violència contra les persones d’aquest col·lectiu.
És obligatori?
Sí, per a les empreses a partir de 50 persones treballadores.
Què han de fer les empreses?
Elaborar el protocol d’actuació LGTBI.
És obligatori fer-ne formació a la plantilla?
No. Tanmateix, és recomanable dins de les mesures i recursos per aconseguir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI.