“HelpEmpresa ens ha ajudat moltíssim a organitzar-nos, proporcionant-nos una metodologia per establir objectius i avaluar-los”
30 de octubre de 2024
img brava

Comparte:

Empresa: Brava Performing Arts | Nom empresària: Nacha Delpiano 

Quin és el sector principal de la teva empresa i quina és la seva proposta de valor diferenciada en aquest mercat? 

Nosaltres treballem en el sector de la cultura, l’art i l’entreteniment. La nostra proposta de valor es diferencia en dues parts principals: d’una banda, oferim un servei integral per a la creació artística, proporcionant als artistes tota una sèrie de serveis que els permeten ser més competitius, reduint els seus costos i donant-los suport durant tot el procés. 
D’altra banda, connectem internacionalment: aprofitem la nostra trajectòria per atraure produccions internacionals a Catalunya, concretament a la Costa Brava, on les vinculem amb talent local, facilitant que aquest talent s’internacionalitzi ràpidament i pugui expandir la seva carrera. 

Quins beneficis concrets aporta la teva empresa als artistes i altres col·lectius que formen part de la vostra xarxa? 

Donem suport als artistes perquè puguin accedir a tots els serveis que necessiten sota un mateix sostre, com una finestreta única. Això inclou l’assessorament en producció, suport tècnic, accés a tallers escenogràfics, emmagatzematge d’obres, gestió de contractes, distribució, facturació i, sobretot, connexió amb una xarxa de contactes clau. Aquesta xarxa inclou tant professionals del seu àmbit com d’altres sectors de la cultura, així com institucions internacionals, facilitant-los oportunitats molt valuoses. 

Abans de col·laborar amb HelpEmpresa, quins eren els principals reptes o dificultats que trobàveu en la gestió i desenvolupament del projecte? 

En el sector cultural, sovint infrafinançat, treballem en equips petits, i el dia a dia fa que ens concentrem més en resoldre problemes immediats que en pensar estratègicament. HelpEmpresa, a qui vam conèixer a través del programa de la Fundació Catalunya Cultura, ens ha ajudat a prendre perspectiva, fent una mirada estratègica del negoci. També ens han ajudat amb formacions puntuals, per exemple, en temes d’intel·ligència artificial i temes fiscals, que han estat molt pràctics per a nosaltres. 

Quin tipus de serveis o assessorament heu rebut per part de HelpEmpresa, i quins d’aquests han estat especialment valuosos per a la vostra empresa? 

D’on hem tret més aprenentatge han estat les mentories. En el nostre cas, la professional assignada ha estat la Teia Guix, amb qui hem tingut una connexió natural i que ha entès perfectament el nostre sector, tot i que és poc comparable a d’altres sectors econòmics. Ens ha ajudat moltíssim a organitzar-nos, proporcionant-nos una metodologia per establir objectius i avaluar-los. 

Com descriuries l’impacte de l’assessorament de HelpEmpresa en la millora estratègica i en la capacitat de creixement del vostre projecte? 

L’impacte ha estat clar i ens ha ajudat a fer una reflexió estratègica que era molt necessària per a nosaltres. La seva aportació ens ha donat una visió estructurada del que podem aconseguir i com treballar-hi. 

Recomanaries els serveis de HelpEmpresa a altres empresaris? Si és així, quins motius destacaries per recomanar-los? 

Sens dubte els recomanaria. No sabíem que existia aquest servei, i crec que molts empresaris arriben al món dels negocis per un camí natural, sense una formació específica ni financera ni estratègica. Aquest tipus d’acompanyament permet comptar amb un suport professional sense la despesa que suposaria tenir algú en plantilla. És una gran ajuda per créixer de manera estructurada. 

Quin consell oferiries a altres empreses que estan experimentant dificultats en la seva estratègia o operativa? 

Crec que és clau saber demanar ajuda. Molts empresaris tenim certa vergonya de compartir dificultats o informació financera, i sovint només expliquem els èxits. Però fer preguntes és de savis, i, sobretot, en un món tan ràpidament canviant, és important comptar amb experts que estiguin al dia en cada àmbit, ja sigui tècnic, estratègic o econòmic. Poder accedir a aquesta informació i saber a qui preguntar és fonamental. 

Com visualitzes el futur del vostre projecte després del suport rebut? Tens nous objectius o plans en ment? 

Esperem poder mantenir i consolidar els objectius marcats, i que en un any puguem veure els fruits de tot el treballat i planificat. El nostre és un projecte amb moltes fases i amb un creixement molt orgànic, així que sabem que haurem de ser flexibles. Tot i els reptes, sobretot perquè treballem fora de les grans ciutats, tenim l’objectiu de convertir-nos en un referent en el nostre àmbit, descentralitzant la cultura i oferint oportunitats a artistes que sovint han de marxar lluny per créixer professionalment.