Sis entitats europees cooperen per crear un ecosistema inclusiu de suport a migrants i refugiats per fomentar la inclusió a través d’iniciatives que faciliten l’accés al mercat laboral de la UE.
- La Cecot participa a la jornada de llançament del PRO-MOTE per aportar la seva experiència en emprenedoria i suport empresarial per millorar els serveis d’atenció i ocupació per a migrants.
- Abraham Arcos: “Per nosaltres és també important poder aportar la nostra experiència per poder desenvolupar serveis innovadors que ajudin al col·lectiu de persones migrants”.
Terrassa, 22 de novembre de 2024 – La patronal multisectorial catalana Cecot, de la mà del director del Departament de Transformació Digital i Innovació de la Cecot, Abraham Arcos, i la project manager del Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Cecot, Judit Pañella,han participat els dies 13 i 14 de novembre a Matera, Itàlia, en la reunió de llançament del Projecte PRO-MOTE, una iniciativa que busca donar resposta als reptes laborals als quals s’enfronten migrants i refugiats a la Unió Europea. Aquesta trobada, impulsada per sis entitats europees, marca l’inici d’una sèrie d’accions destinades a promoure la integració laboral i social de les persones migrades a Europa.
PRO-MOTE té com a pilar fonamental la inclusió de persones migrants i refugiades, promovent la seva participació significativa en les comunitats d’acollida. Entre els objectius principals, destaca la creació d’un espai de diàleg que, a través del desenvolupament d’habilitats, apoderament i la defensa de polítiques inclusives, fomenti la cohesió social. A través d’aquesta estructura col·laborativa es pretén establir una cultura d’inclusió on la integració sigui entesa com una responsabilitat compartida entre les persones migrades i les comunitats d’acollida.
El consorci del projecte PRO-MOTE està format per sis organitzacions de cinc països europeus, en concret, Institute for Creative Education (IKO) (Croàcia), Roma VHS (Àustria), CEPOR – SMEs & Entrepreneurship Policy Centre (Croàcia), Fundació Cecot Innovació (Espanya), Jagiellonian University (UJ) (Polònia) i Materahub (Itàlia) que treballaran conjuntament per crear un ecosistema de suport que faciliti l’accés al mercat laboral europeu, la defensa dels drets laborals i el respecte a la dignitat i la diversitat.
La patronal Cecot ha contribuït al projecte PRO-MOTE aportant la seva experiència en l’àmbit de l’acompanyament a emprenedors i la creació d’ocupació. L’entitat fa anys que treballa en programes de transmissió d’empreses i suport a l’emprenedoria i s’ha proposat traslladar els seus coneixements al projecte i aportar eines innovadores als serveis d’atenció per a migrants en els diferents països participants. “Per nosaltres és també important poder aportar la nostra experiència per poder desenvolupar serveis innovadors que responguin a les necessitats laborals i socials de les persones migrants, tant en termes d’ocupació com d’emprenedoria”, ha afirmat Abraham Arcos.
“Per a Cecot és fonamental conèixer d’una manera pràctica l’experiència de diferents entitats arreu d’Europa en el desenvolupament de serveis d’ocupació i emprenedoria per a persones migrants, ja sigui mitjançant serveis de recerca de feina especialitzats o través de serveis de suport a l’emprenedoria” ha expressat Arcos. En aquest sentit, un dels objectius de la patronal és conèixer noves formes de suport en els àmbits de l’ocupació i l’emprenedoria, contribuint així a una millor adaptació a les necessitats de les persones migrants en el mercat laboral, a partir de l’experiència dels països participants.
Judit Pañella ha fet èmfasi en el servei de transmissió empresarial que Cecot posa a disposició de totes aquelles persones que busquen una alternativa a la creació d’empreses com a forma d’emprendre: “Reempresa és un servei sense cost per a la persona usuària, que posa en contacte persones empresàries que volen vendre una empresa en funcionament amb persones emprenedores que volen iniciar un negoci sense haver de començar de zero. Des del 2011, Reempresa ha fet possible que més de 4.938 empreses segueixin endavant gràcies a que han estat adquirides per persones emprenedores.”
La patronal posa al servei del projecte la seva experiència en emprenedoria i ocupació, amb l’objectiu d’afavorir la creació d’oportunitats laborals i de creixement personal per aquells que arriben a Europa cercant un futur millor i, amb la seva participació en aquesta iniciativa la Cecot reafirma el seu compromís amb la inclusió i la cohesió social.
Sobre PRO-MOTE
Inspirat en els valors fonamentals de la democràcia europea, el projecte PRO-MOTE té com a objectiu ser un testimoni de la dignitat humana, la igualtat i els drets compartits. El projecte es fonamenta en els principis consagrats en la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, incloent-hi la dignitat humana, la llibertat per triar una ocupació i la justícia en les condicions laborals. PRO-MOTE busca fomentar la igualtat d’oportunitats laborals per a persones migrants i refugiades, contribuint així a un panorama d’integració laboral més democràtic i inclusiu.
El projecte també promou l’empoderament de les organitzacions de la societat civil, facilitant la ciutadania activa i la participació democràtica. A través d’aquest compromís, PRO-MOTE aposta per la defensa dels drets humans, la igualtat, la inclusió social i la cohesió a través d’un enfocament basat en l’Estat de dret. Amb la participació de socis de cinc països de la Unió Europea, el projecte busca crear un ecosistema de suport que permeti als migrants i refugiats integrar-se plenament al mercat laboral, a la vegada que es promou la seva capacitat emprenedora.