El R.D. 665/1997, de 12 de maig, sobre la protecció de treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició a agents cancerígens o mutàgens durant el treball i les seves modificacions, constitueix la legislació bàsica a considerar respecte a l’exposició laboral a aquest tipus d’agents químics.
Amb posterioritat, la Unió Europea ha anat publicant una sèrie de Directives fins a arribar a la Directiva que suposa la publicació del R.D. 427/2021, de 15 de juny, en el qual s’inclouen els treballs que suposin exposició cutània a olis minerals prèviament utilitzats en motors de combustió interna per lubrificar i refrigerar els elements mòbils del motor i treballs que suposin exposició a emissions de motors dièsel. En l’Annex I, es relacionen les substàncies, preparats i procediments considerats cancerígens que afecten de manera directa els tallers de reparació d’automòbils i que provoquen que la gestió de la PRL en aquests negocis s’hagi de realitzar sota els criteris de la normativa de cancerígens i mutàgens. Durant la jornada es va presentar la guia “Prevenció de l’exposició a fums de motors dièsel i olis de motor usats en els tallers de reparació d’automòbils”, editada per Foment del Treball.
Vídeo de la jornada
Publicacions
Exposició a fums de motors dièsel i a olis de motor usats en tallers de reparació d’automòbils
Foment del Treball en col·laboració amb la Federació Catalana de Tallers de Reparació d’Automòbils (FECATRA), han editat una guia de mesures pràctiques per a la prevenció de l’exposició a fums de motors dièsel i olis de motor usats en els tallers de reparació d’automòbils. Estem convençuts que l’enfocament professional i rigorós d’aquesta publicació, juntament amb una lectura detallada dels seus continguts, no només permetrà ampliar el coneixement sobre els riscos derivats de l’exposició cutània a olis minerals i emissions de motors dièsel, sinó també obtenir criteris per a la implementació de les mesures de prevenció i de protecció que s’han d’aplicar per complir amb els requisits del Reial Decret 665/1997 en els tallers de reparació d’automòbils davant l’exposició a agents cancerígens i mutagènics.
Ampliar informació
Altra documentació
Agents Cancerígens al Treball: Conèixer per Prevenir
L’INSST ha editat diversos fulletons monogràfics dels agents químics cancerígens que es poden trobar de forma més habitual als llocs de treball. Per a cadascun d’aquests agents també s’ha elaborat un cartell informatiu adreçat als treballadors que estan o poden estar exposats a aquests agents. Per a cadascun dels agents es pot trobar informació sobre on es pot donar l’exposició a aquest agent, quins riscos pot produir per a la salut o quines són les mesures preventives i de control principals.