Reptes de la Transició Energètica a Catalunya | Àmbits clau de la política energètica
En el marc de la transició energètica la UE estableix objectius ambiciosos per 2030: reducció del 42% d’emissions, 27% de penetració d’energies renovables i 27% de millora en l’eficiència energètica.
La crisi climàtica apareix poc a poc a les agendes polítiques i socials d’arreu. A Catalunya, més de dues de cada tres tones de CO2 emeses provenen del sector energètic. Per tant, qualsevol objectiu de compliment de l’acord de París ha d’enfocar com a element fonamental l’energia. En aquest context Catalunya va ser una regió pionera a tot Europa en aprovar una Llei de Canvi Climàtic que ha estat desnaturalitzada en ser declarada inconstitucional.
Catalunya té capacitat per arribar als objectius però necessita un marc jurídic que faciliti la generació d’electricitat distribuïda i l’autoconsum per assolir-los. La centralització de la generació en punts allunyats de la nostra geografia incrementaran encara més les ineficiències actuals i suposarà sobre costos afegits.
Hem elaborat aquest document amb accions i propostes concretes pensades perquè Catalunya lideri la revolució energètica que demanda la Unió Europea en base a fer competitius els recursos distribuïts i en l’establiment d’un preu de l’energia competitiu.