Us informem que es va publicar en el BOE Real Decreto-ley 8/2024, de 28 de noviembre, por el que se adoptan medidas urgentes complementarias en el marco del Plan de respuesta inmediata, reconstrucción y relanzamiento frente a los daños causados por la Depresión Aislada en Niveles Altos (DANA) en diferentes municipios entre el 28 de octubre y el 4 de noviembre de 2024.
En el context d’aquest pla, enfocat especialment en la Comunitat Valenciana, s’han introduït importants novetats en l’ordenament jurídic laboral.
Entre elles, es troba la modificació del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, aprovat mitjançant el Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre.
La present circular es centra específicament en les mesures laborals i de prevenció de riscos laborals establertes amb caràcter permanent i estable en l’ordenació de les relacions de treball, en la disposició final segona del Reial decret llei 8/2024.
El reial decret llei va entrar en vigor l’endemà de la seva publicació en el BOE, és a dir, el 30 de novembre de 2024.
Modificacions del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors
1. Permisos climàtics retribuïts.
- S’incorpora una nova lletra g) a l’article 37.3 de l’Estatut dels Treballadors (ET), establint un permís retribuït de fins a quatre dies per a les persones treballadores que es vegin impossibilitades d’accedir al centre de treball o transitar per les vies necessàries per a accedir a aquest. Això s’aplicarà en cas de:
- Recomanacions, limitacions o prohibicions de desplaçament dictades per les autoritats competents.
- Situacions de risc greu i imminent, incloses aquelles derivades de catàstrofes o fenòmens meteorològics adversos.
- Una vegada transcorreguts els quatre dies, el permís podrà prolongar-se mentre persisteixin les circumstàncies que el van originar. No obstant això, l’empresa tindrà la possibilitat d’aplicar una suspensió del contracte de treball o una reducció de jornada, d’acord amb el que es disposa en l’article 47.6 de l’ET sobre els ERTO per força major.
2. Treball a distància.
- En les situacions descrites per al permís esmentat en el punt anterior, l’empresa podrà optar per implantar el treball a distància, sempre que la naturalesa de l’activitat ho permeti i l’estat de les xarxes de comunicació el faci viable. Aquesta mesura haurà d’ajustar-se al que es disposa en la Llei 10/2021, de 9 de juliol, de treball a distància, proporcionant a les persones treballadores els mitjans, equips i eines necessaris per a l’acompliment de les seves funcions.
3. Força major temporal.
- L’article 47.6 de l’ET es modifica per a incloure que la força major temporal també podrà determinar-se quan, una vegada transcorreguts els quatre dies establerts en l’article 37.3.g), persisteixi la impossibilitat d’accedir al centre de treball o utilitzar les vies necessàries per a accedir a aquest, sempre que no sigui factible implementar el treball a distància.
- Les situacions descrites en el paràgraf anterior no es consideraran força major mentre duri el permís recollit en l’article 37.3.g). Durant aquest període, la força major només podrà justificar-se per altres circumstàncies, i en aquest cas els efectes es retrotrauran al moment en què es va produir el fet causant.
4. Drets d’informació.
- S’incorpora una nova lletra e) a l’article 64.4 de l’ET, mitjançant la qual es reconeix a la representació legal de les persones treballadores el dret a rebre informació sobre les mesures d’actuació previstes en cas d’activació d’alertes per catàstrofes i fenòmens meteorològics adversos.
Aquest dret s’exercirà sense perjudici dels drets d’informació, consulta i participació establerts en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.
L’objectiu és facilitar l’adopció de mesures i decisions necessàries, incloses aquelles recollides en l’article 21 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, que faculta la paralització de l’activitat en situacions de risc greu i imminent.
5. Protocol d’actuació.
- Es modifica l’article 85.1 de l’ET per a recollir l’obligatorietat de negociar en l’àmbit de la negociació col·lectiva, protocols d’actuació que recullin mesures de prevenció de riscos específicament referides a l’actuació enfront de catàstrofes i fenòmens meteorològics adversos.
Finalment, cal destacar que la disposició final cinquena faculta el Govern per a aprovar, a proposta de la persona titular del Ministeri de Treball i Economia Social, un reglament en un termini màxim de dotze mesos. Aquest reglament se centrarà en la protecció de les persones treballadores enfront dels efectes del canvi climàtic en l’àmbit laboral.
Assessorament Laboral | Josep M. Bosch i Miquel Campmany | laboral@cecot.org
Font: Foment del Treball Nacional