L’Observatori de les Energies Renovables a Catalunya* en el que participa la Cecot, ha presentat el resum executiu de l’informe de situació de 2023 del progrés de la implantació d’energies renovables a Catalunya al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.
Com ha principals conclusions podem destacar que el 2023, la demanda elèctrica a Catalunya ha estat de 44,54 TWh, un 0,9% inferior a la de 2022 a causa de l’increment de l’autoconsum i la millora de l’eficiència i l’estalvi. L’increment de capacitat de generació elèctrica renovable ha estat de 34,39 MW, gairebé quatre vegades menys que a 2022.
L’eòlica ha estat el 2023 l’energia renovable amb una major cobertura de la demanda, amb un 7% i un increment de generació d’un 25,3%. La hidroelèctrica la segueix, cobrint un 5% de la demanda, un 17,6% menys que l’any anterior per l’impacte de la sequera. La solar fotovoltaica (sense autoconsum) ha cobert un 0’91% de la demanda. La resta de tecnologies renovables han cobert un 2% de la demanda elèctrica.
Per assolir els objectius marcats a la PROENCAT—2050 caldrà multiplicar per cinc vegades la capacitat de generació actual per assolir l’objectiu de 2030 i per 22 el de 2050. Per altre banda l’increment a màxims de les importacions d’electricitat certifiquen que Catalunya s’allunya de la sobirania energètica.
Per a més informació, podeu descarregar-vos aquí aquest informe.
*L’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya, OBERCat, és una iniciativa de divulgació i coneixement impulsada per les principals organitzacions catalanes que treballen en l’àmbit de les energies renovables i la gestió energètica eficient. Les dades de l’Informe de l’OBERCat estan tancades a 1 de juny.