<
1 d'octubre de 2024
Estat actual sobre l’aplicació de la normativa de facturació electrònica i sobre la normativa contra el frau fiscal

Davant els dubtes i consultes que ens heu traslladat, mitjançant aquesta circular intentarem aclarir l’estat actual el qual es troben la normativa de facturació electrònica derivada de l’aplicació de la Llei 18/2022, de creació i creixement d’empreses i sobre la Llei 11/2024 de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal.

Facturació electrònica obligatòria (llei 18/2022 de 28 de setembre, llei crea-creix)

El reglament de facturació electrònica que desenvolupa la llei de creació i creixement d’empreses en el que a aquest assumpte es refereix (projecte de Reial decret) està sent modificat, amb l’objectiu de complir amb els requeriments exigits en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

No existeix una data certa per a la seva aprovació, atès que aquest projecte abans de la seva aprovació definitiva, ha de ser revisat pel Consell d’Estat, qui haurà d’emetre un dictamen. Encara que el termini del Consell per a aquesta emissió sol ser de 3 mesos, s’estima que en aquest cas concret podria ser menor en poder fer ús d’un tràmit d’urgència.

En tot cas el termini d’entrada en vigor de la normativa està condicionat a l’aprovació del Reglament, conforme a:

  • 1 any de termini des de l’aprovació del Reglament que regula la factura electrònica per als empresaris i professionals amb volum d’operacions superior a 8.000.000 d’euros
  • 2 anys de termini des de l’aprovació del Reglament que regula la factura electrònica per als empresaris i professionals amb volum d’operacions inferior a 8.000.000 d’euros.

Conformement, a aquests terminis, la data estimada per a la seva obligatorietat seria en 2026 (> 8 milions) i 2027 (<8 milions).

Raport fiscal a través de la solució Veri*Factu o no Veri*Factu (Llei 11/2021 de 9 de juliol)

A la data d’aquest comunicat, està en espera d’aprovació l’Ordre Ministerial (O.M) que estableix les especificacions tècniques i funcionals que han d’adoptar els sistemes i programes informàtics que vulguin complir amb una solució Veri*Factu, així com les especificacions per als qui optin per un sistema No Veri*Factu. L’O.M haurà de ser publicada en el BOE (annexos inclosos).

A partir d’aquesta publicació i amb els sistemes de la AEAT a punt, el que pot comportar algun temps, s’obrirà un període per a realitzar proves voluntàries per als contribuents que així ho desitgin. El termini que es donarà és indeterminat, però sabem que serà breu.

Atès que l’O.M encara no ha estat publicada en el BOE, el termini de 9 mesos atorgat als fabricants, desenvolupadors i distribuïdors dels sistemes informàtics per a adaptar-se a la normativa i als contribuents per a complir amb aquesta obligació, que segons recull el Reial decret 1007/2023 havia de ser l’1 de juliol de 2025 ja no és viable, per això, aquest Reial decret haurà de modificar-se per a aprovar una nova data, que s’estima pugui ser fixada en l’1 de gener de 2026.

Informació complementària d’interès

L’AEAT ha obert des del 26/09/2024 l’accés en proves de la plataforma Veri*Factu, tanmateix això no significa que comenci el termini d’entrada en vigor, però les empreses ja poden fer les proves de comunicació per a aquelles empreses que hagin decidit implementar Veri*Factu per a desplegar-ho en els seus clients. Enllaç.

Així mateix informar que l’última actualització del disseny dels registres de facturació per als sistemes Veri *Factu i no Veri*Factu s’ha realitzat el 17/09/2024 i publicat igualment en el portal de l’AEAT. Enllaç.

Recomanacions a les empreses

  • Els sistemes NO Veri*Factu tenen una exigència molt més alta en el disseny, construcció i en la seva explotació que els Veri*Factu i addicionalment, més responsabilitat per a l’empresa proveïdora i per a l’empresa client (contribuent)
  • Els sistemes Veri*Factu són més exigents en termes de temps de notificació (de manera immediata en emetre la factura) que el SII (4 dies després d’emetre la factura) i a més manté els reports fiscals obligatoris 347, 390, 340.
  • Per tot l’anterior, les empreses (contribuents) hauran de valorar si la seva operatòria resulta més senzilla en el SII i decidir si s’incorporen voluntàriament a ell perquè se simplifica la presentació dels reports fiscals.

Addicionalment, cal tenir present que amb el desplegament de la factura electrònica obligatòria, totes les empreses rebran les factura en format electrònic, la qual cosa facilitarà la seva integració automàtica en els sistemes comptables i això en algun moment suposarà la supressió dels reports fiscals segons la iniciativa europea VIDA (“VAT in the digital Age” “l’IVA en l’era digital”).

Tens dubtes i necessites assessorament?

Assessorament Financer i Fiscal | Enric Rius i Xavier López | financer@cecot.org | fiscal@cecot.org

Informació facilitada per Conetic